Je otázkou, kdy přesně si budeme nabídku Disney+ moci naplno vychutnat v České republice. Vše ale naznačuje, že by se tak mělo stát v průběhu léta, a proto jsme nabídku tohoto kanálu zařadili do našeho redakčního žebříčku.

Svým programem Disney+ naznačuje, že by se mohl krátce po svém startu vyhoupnout do čela žebříčku VOD. V současnosti má Disney+ přes 100 milionů odběratelů po celém světě, což je zhruba polovina oproti Netflixu. Důležitý je ale fakt, že je na trhu teprve od roku 2019 a stále se rozjíždí.

Ačkoliv to nemusí být na první pohled zřejmé, kanál Disney+ se nezaměřuje pouze na dětské a dospívající publikum. Cílem této streamovací služby je získat zájem širokého spektra diváků. Naše shrnutí novinek, které Disney+ přinese, jsme proto rozdělili do dvou sekcí, a to na obsah pro děti a dospívající a obsah pro dospělé.

Obsah pro dospělé

Obi-Wan Kenobi a Andor

Pokud bychom měli zmínit něco, v čem kanál Disney+ nemá konkurenci, jsou to slavné značky, které spravuje. A Hvězdné války jsou jednou z těch nejzářivějších. Úspěch seriálové produkce z tohoto světa si Disney vyzkoušel na Mandalorianovi a následně na The Book of Boba Fett. V letošním roce by se měly objevit hned dva nové seriály a otázkou je, který bude první.

Zákulisní informace naznačují, že bychom se nejdříve měli dočkat Obi-Wan Kenobiho. Spekuluje se o tom, že by si tuto sérii mohl Disney nechávat na 4. května, tedy den Hvězdných válek. Hlavního hrdinu této série nemusíme fanouškům představovat. Nově bychom měli zhlédnout příběh o tom, co jej potkalo mezi koncem třetí a začátkem čtvrté epizody, tedy v době mezi pádem Anakina Skywalkera a setkáním s jeho synem Lukem.

Andor se bude odehrávat přibližně ve stejné době a mělo by jít o prequel pro Rogue One: Star Wars Story. Hlavním hrdinou je Cassian Andor, tajný agent ve službách rebelů. Ochutnat bychom tak měli poněkud špinavější část vesmíru s minimálním množstvím světelných mečů a vznešených rytířů Jedi. Místo nich se dočkáme úskoků, tajných akcí a zákulisních intrik.

Moon Knight

Komiksy jsou zábavou nejen pro děti, ale také pro dospělé. Na toto publikum cílí nová komiksová série Moon Knight o muži, který je hrdinou proti své vůli. Příběh vypráví o Marcu Spectorovi, bývalém žoldákovi, kterého starověký egyptský bůh Khonshu po smrti oživí. Problém je, že tento žoldák nemá vlastní tělo, ale stane se jednou z osobností Stevena Granata, zaměstnance obchodu se suvenýry v muzeu.

Trailer, který k seriálu vyšel, slibuje velmi tísnivou atmosféru plnou nedůvěry a nejistoty. Co jsou jen halucinace hlavního hrdiny a co realita? Těšit se můžeme na prolnutí egyptské mytologie se současným světem. Hlavním záporákem první série se stane Arthur Harrow, charismatický vědec, který trpí spasitelským komplexem a využívá znalosti okultních věd.

Prey

Jednou ze značek, kterou Disney díky akvizicím posledních let zastupuje, je Predátor. Tato série zaznamenala povedenější i ne zcela podařené filmy a seriály. Novinka Disney má potenciál stát se příslušníkem prvně jmenované kategorie. Tvůrci přináší osvěžení ve formě zasazení do historie. S vesmírným lovcem se tentokrát utkají severoameričtí indiáni.

O filmu zatím nemáme více informací, čekat bychom jej mohli spíše v druhé polovině letošního roku. Tváří v tvář Predátorovi by měla stát Naru, válečnice z kmene Komančů. Je otázkou, kdo bude v konečném důsledku lovec a kdo kořist.

Obsah pro děti

Zootopia+

Zootopia (nebo také Zootropolis) je populární animovaný film pro celou rodinu z roku 2016. Jeho tvůrci vsadili na roztomilá zvířátka, zajímavý příběh, a především mnoho mikropříběhů plných humoru. Zootopia+ nepřinese plnohodnotné pokračování (ačkoliv to není do budoucna vyloučeno). Dočkat bychom se měli rozvinutí příběhů jednotlivých vedlejších postav.

Ačkoliv trailer zatím není k dispozici, z vydané infografiky si můžeme udělat představu o tom, s kým se v novém seriálu setkáme. Návrat do města zvířat si jistě užijí děti i dospělí.

Baymax

Hrdinou dalšího animovaného seriálu pro mladší diváky je zdravotní robot, kterého znají fanoušci Disneyho studií z filmu Big Hero 6 z roku 2014. Seriál by neměl být tolik akční a ponese se spíše v poklidnějším duchu. Vše bude stát na osobnosti hlavního protagonisty – lehce nemotorného robota, který by moc rád pomáhal lidem, ale úplně nerozumí jejich světu.
Jistý příslib přináší zpráva, že na vývoji tohoto seriálu se podílel tvůrce původního filmu, Don Hall. Ten získal za svou práci Oscara a v loňském roce uvedl úspěšný animovaný snímek Raya and the Last Dragon.

Disenchanted

Ačkoliv v názvu chybí číslice, je tento film přímým nástupcem snímku Enchanted z roku 2007. Čtrnáct let po premiéře prvního dílu se vracíme do New Yorku, do nějž pronikly pohádkové postavy a v němž mezitím uběhlo čtrnáct let.

Fanoušci původního snímku se tak setkají se známými protagonisty, kteří se rozhodli zůstat v našem světě, i když část pohádkovosti jim zůstala. Opět zřejmě dojde ke kombinaci animace a hraného filmu, humoru i tradičních postav, které se chovají krajně netradičně. Film by měl vyjít na podzim letošního roku.