Jeden z největších světových výrobců používá ve svých televizorech obrazovky typu QLED (Samsung, resp. aliance QLED) a také jim tak, na rozdíl od Hisense (u něj ULED), říká. Pouze obrazovka ale televizor nedělá, takže jaký je při ceně dosti pod dvacet tisíc?

Řada C7 tvoří u TCL jakousi střední třídu. Nad ní je C8 a vrcholové modely X, pod ní zejména hodně obsáhlá řada P. Cenová relace, konkrétně u C725, dnes ale není nijak vysoko (16.990 Kč za 140 cm) i když se pochopitelně jedná o model z kolekce 2021. Uvnitř najdete zmiňovaný operační systém Android TV ve verzi 11, po nadstavbě Google TV naštěstí nebylo ani vidu, ani slechu. Tudíž zatím budete bez některých omezujících věci a horšího ovládání, které tento systém (ve skutečnosti nejde o nadstavbu, nedá se odinstalovat) v současnosti provázejí.

Android TV nabízí desítky a desítky v Česku použitelných aplikací a u televizoru jde hlavně o IPTV/VoD, tedy o příjem televize přes internet a hrazených (či nehrazených) internetových videoték a služeb. Tady vám – v případě Česka a Slovenska – operační systém nabídne věci, které jinde budete problém sehnat, což je v podstatě jeho jediná skutečná výhoda. Ovšem ostatní, zejména Samsung, mu ale u IPTV/VoD velmi zdatně konkurují při lepším ovládání a rychlejším chodu, ale to už bychom se dostali k popisu jednotlivých výhod a nevýhod operačních platforem, a to je na jiný článek.

Důležitou zprávou je v případě tohoto modelu je ještě to, že i přes pouhé Wi-Fi 4, které dnes vídáme zejména u nejlevnějších strojů, je tu naštěstí i méně zarušená frekvence 5 GHz. To pro ty, kteří nemají k televizoru přiveden ethernetový kabel.

Klasická instalace, zkusili jsme ji obejít…

Pokud nemáte náladu na úvodní dlouhé povídání jménem „klasický Google Android TV“, můžete ho v prvotní instalaci jednoduše obejít tím, že se vyhnete připojení k internetu a zamezíte tím dalším věcem, které byste jinak museli udělat. Právě tohle jsme u tohoto přijímače vyzkoušeli a klaplo to.

Televizor byl zprovozněn během chvíle a k internetu, a na Google Store, jsme se připojili později. Přijímač v tomto okamžiku běžně pracuje, pochopitelně nemáte k dispozici „chytré“ funkce, ale můžete se podstatně rychleji přesvědčit, co jste si to vlastně domů přinesli. Příjemné je, že v tomto okamžiku funguje zabudovaný multimediální přehrávač, a to včetně přístupu k síťovému médiu a s multimediálním serverem Synology nebyl problém. Přístup, resp. klient DLNA, je navíc u TCL dosti slušný!

Jakmile televizor poprvé zapnete, čeká vás jedno překvapení. Žádná informační LED se totiž nerozbliká, všude je černo a vy si jen říkáte: „zapnul jsem ho nebo jsem něco zmáčkl špatně?“. Tohle může být dosti frustrující zejména pro ty, kteří se s elektronikou moc nekamarádí a proč tento přístup poslední dobou aplikuje více výrobců (to už je minimálně třetí…) je nám záhadou.

Veďte v patrnosti i to, že po instalaci byl povolen tzv. rychlý start televizoru vedoucí pochopitelně k významně vyšší spotřebě v pohotovostním režimu a na tohle si dnes musíte dát pozor u řady výrobků. Po jeho vypnutí televizor startoval za nějakých 36, 37 s, v zapnutém stavu za asi 10 s (vždy do naběhnutí zvuku v tuneru). Spotřeba v pohotovostním režimu ale bývá při tzv. rychlém startu 3x, možná 4x vyšší, takže posuďte sami, zda se vám to vyplatí. Mimochodem zapnuto po instalaci nebylo ani HbbTV, což je dlouhodobý problém TCL.

A ještě řazení kanálů. To uděláte v úvodním rychlém menu a stanice můžete mezi sebou zaměňovat i přesouvat na novou pozici. Vždy ale pouze po jedné, takže průměr.

Ovládání velmi dobré, ale proměnlivé

V ceně dostanete dva dálkové ovladače, jeden tradiční a delší, druhý kompaktní. Jsou infračervené, ale při instalaci se objevil požadavek na párování, nicméně televizor nijak na stlačení dvou požadovaných kláves nereagoval a i v seznamu příslušenství v menu nastavení DO chybělo. Zřejmě se Bluetooth využívá jen tehdy, pokud povolíte hlasového asistenta, který možná při našem typu instalace někam zmizel (je to jedno, v češtině stejně nepracuje).

Kompaktnější dálkový ovladač vypadá rovněž šikovně (výborné rozložení mají oba), ale jen do té doby než zjistíte, že mu chybí tlačítko EPG, což je v Česku poněkud tristní. Je to škoda o to větší, že jinak má vše, co pro většinu práce potřebujete. Včetně informace o pořadu, které obstarává „i“. Seznam naladěných stanic ale vyvoláte pouze speciálním tlačítkem List, OK nedělá zhola nic. Můžete ale také jít přes EPG k němuž se dostaneme za okamžik.

Seznam kanálů je udělán hodně, ale hodně zvláštně! Při vypsání tlačítkem List to vidět nebylo, ale v postupné volbě jsme po první (úvodní) stanici nenarazili například na poslední, ale naopak se objevila aplikace SledovaniTV (pokud ji máte) a následně pak i obchod Googlu. Aby toho nebylo málo, v opačném směru se do toho vecpaly ještě vstupy a výstupy a pokud tohle není chyba firmwaru a je to záměr, pak je to od TCL hodně špatná myšlenka! Tou už ale je i to, že mezi vstupy a výstupy je domovská obrazovka Android TV. Asi zase nějaká „googlovina…“

Celkově vzato je ovládání lepší než u drtivé většiny televizorů s Android TV, a to už jen kvůli systému nadstavbových nabídek TCL, které máte velmi rychle po ruce a dá se v nich s výhodou kolovat. Do nesmyslně uspořádaného menu Google Android TV, které nebere ohledy na to, že se nachází v televizoru, tak skoro nemusíte chodit. Přes kontextové menu TCL hned u OK nejen změníte některé základní volby, ale dostanete se do další nabídky, resp. i do celkového menu Googlu. Tohle vyřešilo TCL výborně a asi nejlépe z těch značek, které jsme viděli.

Díky výbornému přístupu operativně upravíte obraz, změníte přednastavený obrazový režim nebo dokonce vypnete obraz a necháte běžet pouze zvuk, což je u zařízení s Android TV věc hodně málo vídaná. Ale pozor! V dané fázi, a na daném firmwaru, se kontextové menu bilo s některými aplikacemi a také s domovskou nabídkou. U HBO GO a Lepší.TV jsme ho nevyvolali, fungovalo zejména v televizním tuneru a ve výborné firemní aplikaci Centrum médií.

Po zmáčknutí kontextového menu v aplikacích se většinou nic nedělo, ale například u Lepší.TV se v některých fázích náhle ocitnete v základní nabídce této internetové televize, a to bez jakéhokoli upozornění. Dokonce nás to potkalo i přímo při přehrávání pořadu.

Až se tato chyba odstraní, bude ovládání patři k tomu nejlepšímu na trhu s Android TV, ne-li k vůbec k nejlepšímu! Už jen díky možnosti vypnout obraz a nechat pouze zvuk například při spuštění internetových rádií, také ušetříte dost energie. Pokud je takto posloucháte.

Programová nabídka bez obrazu, ale rychlá a se zvukem. Přesnou stopáž pořadu uvidíte po OK v malém náhledu.

Svižné EPG bez obrazu, překvapivý Chromecast

EPG nabíhalo rychle a většinou bez zvukové prodlevy. Ta se pravidelně objevovala při přejetí mezi stanicemi, protože se vždy mění kanál, takže se po nabídce skutečně volně pohybovat nelze. Změna stanice na pozadí je většinou doprovázena právě krátkou zvukovou prodlevou, obrazový náhled, jak vidíte ze snímku výše, tu není.

V programové nabídce můžete využít řadu filtrů a na pořad se můžete také nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

HbbTV nebylo po instalaci spuštěno, takže si ho musíte v menu nastavení zapnout manuálně. Už to bude pro mnohé problém a jednoduše si mohou myslet, že tu vůbec není; příznak červeného tlačítka se pochopitelně na obrazovce neobjevuje.

Krátké zkoušení HbbTV na hlavních stanicích neodhalilo problém, včetně navazování po reklamě na Nově či změně kvality pořadu v iVysílání ČT a Nově. Zkoušen byla i Seznam.cz TV, kde vše vypadalo podobně. V případě FTV Prima (volné vysílání) byl běh, resp. spouštění aplikace (aplikací) někdy pomalý, na pořady na Primě se ale v podstatě už – bez placení – nedá kvůli přeplněnosti reklamou dívat, takže pryč od toho.

O zkoušení aplikací na Android TV 11 toho už bylo napsáno dost, tady u těch ke kterým máme přístup problémy nebyly a například HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV a Youtube pracovaly bezproblémově i po delším zkoušení.

Zrcadlení obrazovky z mobilu přes Chromecast bylo zkoušeno se třemi telefony s různými verzemi o. s. Šlo o Samsung S20 FE (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10) a hodně nás překvapilo. V posledních verzích Android TV totiž Google nenabízí otevřené zrcadlení obrazovky z mobilu nebo z tabletu, nýbrž jen speciální prostřednictvím k tomu upravených aplikací. Takovou je například iVysílání od ČT (ČT24 už nikoli) a takto ho dostanete na velkou obrazovku televizoru, protože aplikace iVysílání jako taková není pro Android TV k dispozici. To se nám také povedlo, ale pouze u Samsungu. K našemu překvapení totiž u mobilů Sony a TCL fungoval Chromecast zcela otevřeně, takže zrcadlil i z „obyčejných“ aplikací a také ukázal například i domovskou obrazovku mobilů. To je hodně nezvyklé i u nižších verzí Android TV.

V případě Bluetooth sice napojení (párování) mobilů proběhlo v pořádku, ale audio výstup na televizor směrován nebyl nemluvě o tom, že TV párování nijak neoznámila i když v seznamu v menu nastavení například Sony XZ uveden byl. Opačný směr, tedy výstup zvuku na externí zařízení s Bluetooth byl zkoušen s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a v tomto případě už problémy nebyly. Zvuk šel na externí reprosystém automaticky, vybrat si ho v menu ale nešlo a spustit ho pro oba zvukové výstupy (repro v TV i externí repro) také ne.

Domovská obrazovka po instalaci televizoru. Ikona pro vstup do televizního vysílání není ani na prvním, ani na druhém místě, ale je tu (na šestém…). O kousek dál vidíte i šikovné firemní Centrum médií.

Velmi dobrá multimédia se zabudovaným přehrávačem TCL

Tzv. Centrum médií fungovalo většinou výborně, ve správci souborů pak včetně třídění (většinou), které má bohužel standardně nastaveno na „Podle času“ a nikoli podle jména souboru. Změnu volby si televizor většinou nezapamatoval, a to je také to jediné, co v něm uděláte, protože například textový náhled nemá a multimédia bylo třeba přehrávat per partes a najednou to nešlo.

Přehrávač pracuje i se síťovým médiem, ale při automatickém přehrávání dalšího seriálového dílu už řadí hůře a zavaří vám třeba navazujícím dílem o desítku dále. Ze sítě zvládá i interní titulky, externí už ovšem nikoli a i když je umí u média v rozhraní USB, je to stejně málo platné, protože pro češtinu nezvládal vybrat jazykovou sadu. Automatický výběr, pokud tu vůbec je, u testovacích videí nepracoval. U média v rozhraní USB také kupodivu, při vybrání třídění podle názvu souboru, řadil obráceně, tj. nejprve soubory a pak teprve adresáře. Nicméně i zde si většinou pamatoval pozici na které přehrávání skončil, a to i při návratu z tuneru.

Trochu zvláštně pojaté vstupy a výstupy (zde Zdroje).

Co se formátové kompatibility u videa týče, byla podobná jak na LAN, tak na USB. Neporadí si typicky s DivX 5, Xvid ale televizor zvládl stejně, jako například čistý MPEG-4 klidně i v rozlišení 4K. Výtečná byla podpora zvuku, kde vedle Dolby Atmos pracovalo i DTS-HD Master Audio. A to tak často nevídáme! Televizor se při kvalitním zdroji vysloveně rozzářil.

Celkově vzato si s Centrem médií asi většinou vystačíte, ostatně VLC Player, který si můžete stáhnout, stejně s externími titulky u videa ze serveru nefunguje. Lepší je tak sáhnout po MX Playeru, čímž pro USB vykryjete i formáty, které televizor nepřehraje a hlavně externí titulky.

Obsah s HDR byl zkoušen s HDR10 a jak je dnes obvyklé, v zatmavených scénách byl pro oči autora článku podáván méně detailně a výrazně, na přesvětlené scéně, bylo obrazové podání znatelně lepší a detailnější. Zajímavé bylo, že TCL nereagovalo na HDR z vnějšího zdroje (HDMI a výborný přehrávač Strong), resp. že televizor v tomto okamžiku nenabídl žádný přechod do jiných obrazových režimů a platilo to i u HDR10 z interního zdroje (USB, LAN). Zjevně žádné nemá a při standardním obsahu (SDR) byla pouze mezi přednastavenými obrazovými režimy vidět volba pro vylepšení za pomoci HDR. Ta v okamžiku příchodu přirozeného obsahu s vyšším dynamickým rozsahem mizela.

Zobrazení po stlačení „i“ (Info).

Spolehlivý Android TV, pár věcí by však chtělo doladit

Jsme na úhlopříčce 140 cm, tedy už poměrně velké, takže kvalita, resp. rovnoměrnost podsvícení je znát a vzhledem k ceně přijímače 16.990 Kč rozhodně neurazí. Klasicky lesklá obrazovka televizoru není nic překvapivého, jiné se dnes u televizorů bohužel ani nedělají. TCL 55C725 je tak na tom stejně, jako ostatní a odlesky se tudíž vytýkat nedají.

Občas narazíte na kouzelnou lokalizaci a je zajímavé, že tohle Google zjevně nemá pod kontrolou. Například u typu umístění televizoru stojan/držák (stěna), vidíte v prvním případě „Vydržet“.

Obrazově je televizor slušný, ale je třeba si pohrát s nastavením a hlavně upravit přednastavené obrazové režimy. Ty totiž ani zdaleka nejsou udělány „ideálně“ a někdy se našinec až diví. Například režim Standardní měl podsvícení na 100 % a narazili jsme (u některého zdroje) i na 100 % u režimu Kino! Jednotlivé módy by také měly být od sebe výrazněji odlišeny, naštěstí si je můžete upravit, podle svého. Tady se to skutečně hodí!

Resamplování bylo poněkud proměnlivé, a to jak u televizního vysílání, tak například u multimédií, z LAN, ale ceně určitě odpovídalo a v této kategorii to není žádné překvapení. Celkově vzato bylo spíše nad průměrem. Jak je sice zvykem, s kvalitnějším vstupem dávalo lepší výsledky, ale dobře si poradilo i s hůře šířenými kanály Primy a Novy. Na ČT, která pozemně jako jediná vysílá v HD pak byl výsledek solidní s občasným drobnějším výkyvem, který však pozorujeme i u některých dražších strojů.

Zvukově byl – opět při kvalitním zdroji – televizor dobrý až velmi dobrý (v kategorii nadprůměrný), ukázky s Dolby Atmos a s DTS-HD, zvládl výtečně a vysloveně se rozezněl. Navíc startoval prakticky vždy do toho režimu, ve kterém jsme skončili, včetně například tuneru, nějaké aplikace, multimédií či domovské obrazovky Android TV. Potíže měl jen při ukončení na síťovém serveru, někdy se mu ale podařilo i to.

Škoda hodně podivného chování tlačítek postupné volby kanálů a tohle jsme ještě neviděli. A také dvojího přihlašování, tedy jednak k tržišti aplikací Googlu a jednak k TCL. Začíná toho být u Androidu nějak moc!

Hodnocení

  • PRO: slušný obraz i zvuk (po vyladění a nejen při dobrém zdroji), solidní resamplování i na obyčejných kanálech v DVB-T2, spolehlivý běh i sladění softwaru s hardwarem, dobré firemní Centrum médií, lepší ovládání než u konkurence, až na…
  • PROTI: …občasné potíže s kontextovým menu, podivná postupná volba kanálů (!), HbbTV je nutné manuálně zapnout, při spouštění TV nebliká informační LED (!), televizor nereaguje na signál z externího boxu ani při využívání HDMI (CEC) a automaticky se vypíná po stanovém čase

 

Chcete mít televizor TCL 55C725 u vás doma? Stačí kliknout zde a můžete si jej koupit na Alza.cz.