Práva na sportovní televizní přenosy patří dlouhodobě mezi nejlukrativnější zboží, o něž se provozovatelé vysílání doslova perou.

V České republice jsme byli dlouhodobě zvyklí, že většinu sportů pokrýval v rámci veřejné služby kanál ČT Sport. S postupným příchodem nových komerčních subjektů ale síla České televize slábne a některé sporty mohou sledovat téměř výhradně předplatitelé daných televizních služeb. Připravili jsme pro vás seriál, který shrne situaci podle jednotlivých sportů. Dnes se budeme věnovat dvěma nejpopulárnějším sportům mezi českými diváky: fotbalu a hokeji.

Fotbal

Nemůžeme začít jinde než u fotbalu, jenž je po většině roku nejsledovanějším sportem. Televizní práva na fotbal jsou v současnosti rozdělena mezi celou řadu subjektů. Začněme na domácí scéně. Nejvyšší domácí Fortuna liga je v současnosti plně v kompetenci IPTV služby O2 TV. O vysílacích právech na další roky se v současnosti poměrně intenzivně jedná. Může se dokonce stát, že některé kluby uzavřou separátní smlouvy na své zápasy, jak je to ostatně běžné v jiných zemích v Evropě a práva na fotbalovou ligu se tak rozdrolí.

Česká televize si drží národní fotbalovou ligu (která zastává v českém prostředí roli druhé ligy), jež je rok od roku sledovanější. Stejně tak si ČT drží práva na zápasy domácího poháru a také mistrovství světa a Evropy, a to včetně kvalifikačních zápasů. U posledních dvou zmiňovaných je otázkou, jak dlouho se podaří veřejnoprávní televizi takto lukrativní zboží podržet.

Asi nejsložitější je situace na poli mezinárodních (evropských) klubových soutěžích. Ligu mistrů UEFA si mezi sebou dělí Nova Sport a Premier Sport v klasickém televizním a O2 TV v internetovém vysílání. Na Evropskou ligu i Konferenční ligu má práva Česká televize. O jednotlivé zápasy se dělí s kanály Sport 1 a Sport 2.

Nabídce významných evropských lig dominuje Nova Sport. Na jejích kanálech Nova Sport 3 a Nova Sport 4 jsou k vidění zápasy italské Série A, německé Bundesligy i španělské La Ligy. O přenos populární anglické Premier League se stará Premier Sport, jež je dostupný v rámci předplatného O2 TV. Od příštího roku se vzhledem ke globálním změnám vysílacích práv kanál pro Premier League změní, není však zatím jasné jak.

Hokej

Oproti fotbalu je situace u přenosů „národního sportu“ značně přehlednější. Českou extraligu pokrývá Česká televize a O2 TV. Dělí se podle dnů – ČT má úterý a neděli, O2 TV potom středu, pátek a sobotu. Práva na vysílání Mistrovství světa si drží Česká televize. Přenosy NHL potom přináší na svých sportovních kanálech Nova, a to v rámci placených služeb včetně streamovací služby Voyo.