Podívali jsme se na jeden z nejlevnějších set-top boxů pro příjem DVB-T2 na našem trhu. Takže, co vlastně dostanete za 595 korun českých, což je dnes – vzhledem k situaci – opravdu výtečné?

Vcelku malý kovový přijímač s plastovou čelní stranou, který je dobře zpracován. Některé potěší i zabudovaný konektor SCART dovolující například napojení na starší, či dnes spíše už staré televizory s obrazovkou LCD bez HDMI.

Zdroj je jako obvykle externí s kulatým konektorem a šňůrou dlouhou asi 120 cm. Anténní připojení jediné, dálkový ovladač si můžete naprogramovat i pro základní řízení televizoru (zapnutí/vypnutí, AV/TV, hlasitost), a to obvyklým způsobem, tedy za použití originálního ovladače. Vedle toho set-top box nabízí solidní EPG, přehrávání multimédií z USB a také nahrávání a přehrávání s časovým zpožděním, tedy TimeShift. To poslední je dnes už vlastně zhola zbytečné stejně, jako připojení k internetu se dvěma aplikacemi.

V balení přijímače, který nám zapůjčila společnost Atos Elektro, pak dokonce najdete i baterie do dálkového ovladače, což je při dané ceně určitě příjemné. A je to také jasné plus, kterých je tu ovšem vícero.

Jednoduchá instalace, náročnější třídění kanálů

Na spodní straně najdete, místo gum, pouze kovové výlisky, což vzhledem k ceně nepřekvapí. Box je kryt plastovou fólií (otvory odvodu tepla jsou proříznuty) a tady nastává zajímavá situace. Opticum vás vyzývá, abyste fólii sundali, nicméně na zadní straně je přes ni přetažena záruční pečeť…

Samotná instalace set-top boxu se provádí na jedné obrazovce a není příliš „smart“. Po zadání češtiny se země (Poland) nezmění a musíte to udělat manuálně. Napájení antény je sice správně vypnuto, ale je přeloženo jako „Anténní síla“, což je až kouzelné. Na lokalizační nedodělky (a plnou angličtinu) narazíte i jinde, ale asi to není nic proti ničemu. Například v EPG pracuje bez problémů.

Naladěné stanice se ukládají do dvou seznamů, zvlášť pro rozhlasové a zvlášť pro televizní stanice. A i když to v průběhu ladění moc nevypadá, nakonec se nalezené kanály uloží od čísla jedna.

Seřazení stanic v menu nastavení má několik možností, včetně pořadí podle názvu kanálu. Manuálně pak řazení provedete přes menu, a část „Úprava kanálu“, nebo přes seznam stanic vyvolatelný OK.

Kanály můžete fyzicky přesouvat a třeba i mazat. Systém je trochu zvláštní a asi bude chvíli trvat než si na něj, a některé jeho specialitky, zvyknete. Třeba přesouvání stanice funguje okamžitě, při mazání sice můžete zvolit stanic více, ale akce se provede až v okamžiku, kdy režim opouštíte a naznačeno to není. Někoho možná bude zajímat i informace, že seznam stanic nelze uložit na externím médiu; vzhledem k ceně opět nic zvláštního.

Menu je opravdu dobře ovladatelné a vše je také snadno pochopitelné.

Výborné ovládání

Dálkový ovladač představuje něco mezi plnou velikostí a kompaktní. Má výborné rozložení tlačítek, takže kolem OK, kterým vyvoláváte seznam stanic najdete nejen obvyklé menu a Exit (funguje i jako Return, Zpět), ale také například EPG. Příjemné je však i to, že na přístroj nemusíte ovladačem nijak akurátně mířit.

„Dálka“ nemá samostatná tlačítka pro hlasitost a přepínání naladěných stanic, vše obstarává kurzorový kříž s OK uprostřed.

Menu nastavení s kolováním v obou směrech je dělané jasně a přehledně a je také velmi dobře ovladatelné i když jednotlivé záložky (a funkce v nich) šly navrhnout – a rozložit – lépe. Menu zabírá celou obrazovku a jakmile ho vyvoláte, nepůjde ani zvuk.

Programová nabídka působí nezvykle dobře a je rychlá. Jen s po ní nelze volně pohybovat.

Velmi dobré EPG

Programová nabídka vypadá výborně a velmi dobře se také chová i když se po ní nemůžete pohybovat jak byste chtěli. Přejetí na novou stanici ji totiž zároveň změní v tuneru, pausa je ale hodně krátká. EPG nabíhá velmi rychle a bez jakékoli zvukové prodlevy, což platí i o odchodu.

Nahrávání, stejně jako připojení k internetu, jsme u tohoto levného set-top boxu nezkoušeli, nemělo to smysl. To první chce málokdo a když už, koupí se něco vyspělejšího, to druhé vyžaduje ještě méně lidí navíc aplikace vždy patří třetím stranám, po čase mizí nebo jsou předělány k nepoužitelnosti, anebo jsou nepoužitelné už od začátku. Tady byla k dispozici čtečka RSS a Počasí, které má každý kdo chce třeba v mobilu. Jak vidíte, zbytečná ztráta času, navíc tam aplikace zítra být ani nemusí. Tohle je pouze pozůstatek v čipové sadě po době, která byla jiná. I když je to vlastně nedávno.

Seznam stanic vyvoláte OK. Dostanete se z něj i do řazení a vymazávání kanálů.

Odpovídající multimédia

Přehrávat je můžete z flash pamětí či pevných disků (nezkoušeno) typu FAT32 nebo NTFS do velikosti až 1 TB. Vyzkoušeli jsme je s výbornou flash pamětí Kingston DataTraveler microDuo 3C (NTFS) o velikosti 128 GB. Box kupodivu umožňuje přehrát multimédia nejen per partes, ale i na jeden zátah přes volbu Soubor a tohle nemělo chybu. Nemusíte tak dopředu přemýšlet, zda chcete fotku, video nebo muziku.

Správce souborů je dobře ovladatelný a ve výpisu se dá kolovat. Formátová kompatibilita není nijak vysoká, u muziky pouze MP3, u fotek PNG a JPG a u videa především čisté MPEG-4, nějaké to MKV (ne vždy, záleží na obsahu kontejneru) a TS. Tady například box přehrál soubor ve Full HD s tokem kolem 8 MB/s, na druhou stranu měl potíže u MKV s polovičním datovým tokem. Na DivX a Xvid můžete zapomenout, moc také nespoléhejte na externí titulky, které se sice zobrazovaly, ale nedalo se jim nic nastavit, včetně kódování češtiny.

Jaký je? Výborný nejen na danou cenu

Pokud nevyžadujete doplňkové funkce a chcete co nejlevnější set-top box pro příjem pozemní vysílání, tady budete doma. Multimédia sice nestojí za moc, ale o ty (a případné další věci) tu nejde. Pro dané zákazníky je nejdůležitější to, že box je svižný, dobře ovladatelný a má rychlé EPG. A také to, že byl za provozu spolehlivě funkční.

Tohle je to, co kupující v dané skupině výrobků požaduje a tady se mu toho – za zcela minoritní peníz – dostane.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, dobrý obraz, výborný ovladač i ovládání, výborné a rychlé EPG, svižný a spolehlivý chod, solidně navržené menu, pro někoho i SCART
  • PROTI: neřešitelná situace se stažením fólie (porušení záruční pečeti)