Zveřejněním data vstupu Disney+ na český trh se uzavírá několikaměsíční čekání na největší letošní novinky v oblasti streamovacích služeb. A zároveň začne nelítostný boj o zákazníky.

Jedinou neznámou zůstává otázka expanze služby Discovery+, která by měla být součástí nedávno uvedeného HBO Max, nástupce dosavadního HBO GO, a také vstup SkyShowcase na náš trh. Od poloviny června ale začne opravdová přetahovaná o diváky, a to nejen mezi globálními službami, jako je Netflix nebo HBO Max, ale také domácími videotékami typu Voyo nebo iVysílání.cz. Každá služba má něco do sebe, ale všechny najednou si je předplatí jen málokdo. Jednak to je finančně dost nákladné, a také si lze těžko představit, jak by šlo usledovat stovky a tisíce hodin obsahu v rámci jediné domácnosti. Podívali jsme se na hlavní přednosti a výhody jednotlivých služeb.

Nejlevnější

Pokud budeme počítat akční slevu, která trvá pouze do konce března, ale vztahuje se i na dosavadní předplatitele služby HBO GO, pak nejlevněji vychází HBO Max. Zájemci ho získají za 132 korun měsíčně, ovšem pokud si ho předplatí až v dubnu, nebo své předplatné v budoucnu zruší a budou ho chtít znovu obnovit, už zaplatí plnou cenu 199 Kč měsíčně, tedy stejně jako za Netflix nebo Disney+. Samozřejmě pokud bychom počítali i tuzemské televizní VOD služby, nejlevněji vyjde iVysílání České televize, které je zcela zdarma (ovšem je třeba počítat s koncesionářským poplatkem 135 korun měsíčně.

S nejvíce osobními profily

Globální streamovací služby se poslední dobou předhání v tom, kolik uživatelských profilů nabídnou v rámci jednoho předplatného. HBO GO měl jediný osobní profil, ale po přechodu na HBO Max jich má pět a pro každý je nastavena jeho vlastní historie s preferovanými žánry. Stejným počtem profilů se může pochlubit Netflix, ale zdaleka nejvíc – celkem sedm – jich od poloviny června nabídne nová služba Disney+ od The Walt Disney Company.

S nejlepším rozlišením

Ultra HD rozlišení je stále prémiovou službou, za kterou si většinou nechávají provozovatelé televizního vysílání extra zaplatit. Ne jinak tomu je u streamovacích služeb, kde však pouze Netflix má speciální předplatné Premium s obsahem ve 4K rozlišení za 319 Kč měsíčně. Ostatní služby nemají zase tolik filmů a seriálů ve 4K, takže je nabízí v rámci obyčejného předplatného. To ovšem neznamená, že by se u nich nedalo najít něco v Ultra HD rozlišení. Pamatujte ovšem na to, že přehrávání 4K obsahu je datově náročné a potřebujete k němu kvalitní internetové připojení, což může být v některých místech problém.

Nejlepší obsah pro děti

Samostatné dětské sekce mají všechny streamovací služby, ovšem nejvíc zajímavého obsahu pro nejmenší diváky dozajista nabídne Disney+. Tato služba bude v Česku dostupná od 14. června za základní cenu 199 Kč měsíčně. Zájemci si ale mohou zaplatit roční předplatné 1990 Kč a potom je měsíční platba vyjde na 165 Kč. Hlavním soupeřem Disney+ na českém trhu budou místní služby iVysílání ČT a Voyo se silnými sekcemi pro děti. iVysílání je k dispozici zdarma a v rámci internetové prezentace televizního kanálu Déčko nabízí nepřeberné množství pořadů pro děti, nejen animované seriály. Voyo využívá licence k pořadům, které vysílá i na lineárních kanálech a Disney+ považuje vedle Netflixu za svoji hlavní konkurenci.

Nejvíc sportu

Sport je velmi specifickým obsahem, který diváci nejraději sledují živě. Lineární kanály nejsou obvyklou součástí lokalizovaných verzí globálních streamovacích služeb. Jiná situace je u lokálních služeb. TV Nova nabízí v rámci své služby Voyo lineární vysílání kanálů Nova Sport 1 a Nova Sport 2, Česká televize streamuje vybrané sportovní přenosy v rámci iVysílání, které lze sledovat zdarma. Za Voyo zájemce zaplatí 159 korun měsíčně. Ovšem nejvíc sportu určitě nabízí služba Eurosport Player, již lze získat za 129 korun měsíčně nebo 639 korun ročně. Například v době olympijských her v rámci této služby jede několik sportovních streamů, na které byli dříve diváci zvyklí u České televize.