Velkou solidaritu s uprchlíky z válkou soužené Ukrajiny projevují operátoři vysílacích služeb v Česku.

Postupně do svojí programové nabídky zařazují televizní a rozhlasové programy z Ukrajiny, aby Ukrajinci měli přehled, co se v jejich zemi děje. Veřejnoprávní Český rozhlas například ve středu spustil internetový stream veřejnoprávního rádia UA:PBC, který lze poslouchat přes audioportál nebo mobilní aplikaci mujRozhlas.cz. Mobilní operátor Vodafone ve svojí IPTV službě Vodafone TV nabízí ode dneška vysílání ukrajinské komerční televize 1 + 1 International a operátoři rozhlasových digitálních sítí DAB+, konkrétně společnosti RTI cz, Teleko digital a Joe MEDIA zařadili veřejnoprávní Ukraińskie Radio.

Veřejnoprávní stanice UA:PBC

Rozhlasovou stanici UA:PBC zájemci naladí přes internet na webu rozhlas.cz nebo přes mobilní aplikaci mujRozhlas.cz. Český rozhlas také spustí příští týden nový podcast s názvem Novinky pro Ukrajince v Česku, který se zaměří na praktické informace pro ukrajinské uprchlíky na našem území. „Pondělní útok ruských jednotek na televizní věž v Kyjevě omezil i rozhlasové vysílání na vlnách FM a novináři z UA:PBC se ocitli v kritické situaci, kterou si těžko dokážeme představit. S ukrajinskými rozhlasovými kolegy jsme v každodenním spojení, snažíme se jim poskytnout nejenom morální podporu, ale také technickou pomoc a asistenci, aby dokázali zajistit rozhlasové vysílání a informovat veřejnost o dění v zemi,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Radio Prague International, které zajišťuje zahraniční vysílání Českého rozhlasu, bude od příštího týdne vydávat každý den podcast s názvem Novinky pro Ukrajince v Česku. Podcast bude v ukrajinštině a bude obsahovat praktické informace pro ukrajinské uprchlíky na našem území. Informaci o podcastu bude mít k dispozici Ministerstvo zahraničních věcí, aby mohlo informovat příslušné úřady či organizace. UA:PBC je ukrajinská rozhlasová a televizní veřejnoprávní společnost a člen Evropské vysílací unie (EBU). Od roku 2014 procházela společnost UA:PBC přerodem ze státního média na médium veřejné služby a postupně si získávala nové posluchače. Díky finanční pomoci z Evropské unie investovala do vybudování moderního digitálního newsroomu, který byl plně spuštěn na konci roku 2021 a získala si nové diváky a posluchače.

Veřejnoprávní stanice Ukraińskie Radio

Ukraińskie Radio, které je v sítích RTI cz, Teleko digital a Joe MEDIA označované jako „Radio-UKRAJINA“, je prvním kanálem veřejnoprávního ukrajinského rozhlasu, který vysílá nepřetržitě od roku 1924. Jde o nejoblíbenější zpravodajskou a publicistickou rozhlasovou stanici na Ukrajině. Vysílá na nejrozsáhlejší FM síti v zemi, která zahrnuje 192 vysílačů a dokrývačů ve 24 regionech. Vedle zpravodajství a publicistiky nabízí Ukraińskie Radio také literární a hudební pořady a pořady pro děti a mládež. Před vypuknutím válečného konfliktu s Ruskem nabízelo také živé přenosy z jednání ukrajinského parlamentu.

„V našem digitálním rozhlasovém multiplexu jsme dnes ve 12:00 spustili vysílání ukrajinského veřejnoprávního rozhlasu Ukraїnske radіo. Vzhledem k nynější situaci a přílivu ukrajinských uprchlíků jsme pro toto vysílání využili volnou kapacitu naší sítě. Jsme rádi, že ke stejnému kroku přistoupili i další provozovatelé DAB+ sítí v České republice, což znamená, že toto vysílání bude dostupné na velkém území České republiky. Stanici šíříme s datovým tokem 64 kbps HE-AAC V2 a ochranným intervalem EEP-3A,“ informoval Jakub Melín za společnost Joe MEDIA, která provozuje digitální rozhlasovou síť Color Music DAB+ v Praze a středních Čechách. „Stejný krok nezávisle na nás udělali i RTI cz a Teleko digital asi 15 minut před námi. Dosah vysílání je tedy velký,“ dodal.

Komerční televize 1 + 1 International

Ukrajinský televizní program 1 + 1 International lze ode dneška přijímat prostřednictvím IPTV služby Vodafone TV (dřívější kabelová síť UPC). „Diváci najdou program na EPG pozici 159. Program nebude kódován, dostupný bude pro všechny zákazníky. Pro diváky s TV přijímači a modulem/kartou doplňujeme, že 1+1 International manuálně doladí na frekvenci 754 MHz. Věříme, že program brzy přinese více pozitivních zpráv a běžné vysílání pro ukrajinskou komunitu,“ sdělil za Vodafone TV Ondřej Luštinec z tiskového oddělení Vodafone. 1+1 International je mezinárodní televizní kanál zaměřený na ukrajinskou diasporu, který vysílá po celé Severní Americe a Evropě. Jde o sesterský kanál populární komerční televize Studio 1 + 1.

Stanici kdysi pomáhala na Ukrajině stavět americká společnost CME, která v České republice zakládala televizi Nova. Mezinárodní kanál 1+1 International vysílá 24 hodin denně přes kabel a satelit a je dostupná i řadě mezinárodních hotelových sítích.

Zpravodajská televize Ukraina 24

Poskytovatel IPTV a internetové televize Lepší.TV se rozhodl vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině poskytnout divákům přístup k vysílání domácích a zahraničních zpravodajských stanic zdarma. S programovou nabídkou, která obsahuje stanice z celého světa nabízí jednoduchý přístup k aktuálnímu dění pro Čechy, cizince i ukrajinské uprchlíky. Součástí balíčku je i zpravodajská stanice Ukraina 24, která přináší zpravodajství přímo z Ukrajiny. Dále balíček obsahuje českou ČT24 nebo slovenské TA3 a RTVS :24. U všech stanic je možné zpětné zhlédnutí až 100 dní. Lepší.TV lze sledovat na všech zařízeních a na slabším internetovém připojení: ať už na SMART TV, telefonu, nebo počítači. Pro přístup ke zpravodajskému vysílání zdarma se ani diváci nemusí registrovat, stačí navštívit tento odkaz (https://www.lepší.tv/onlinetv/zpravyzdarma) a začít sledovat.

Od 1. března nabízí Ukraine 24 mezinárodní verzi Ukraine 24 International s volitelnými jazykovými stopami: anglicky, ukrajinsky, rusky a litevsky. Stanice je dostupná volně ze satelitu Astra 4A (4,8°E).

Štítky