Prodejce sice na stránce produktu mluví o „5v1“, ale není tomu tak. Jako většina se podceňuje i když přijímači přece jen k dokonalosti v tomto ohledu drobnost chybí. Za skutečně univerzální tak označit nejde i když je to o chlup.

Takže 5v1? Atos Elektro, který nám přístroj zapůjčil, hovoří o funkcích, jako… „internetové rádio, digitální rádio DAB+, FM rádio, přehrávání z AUX IN a možnost streamování přes Bluetooth“.

Tolik citace, ale navíc je tu ještě streamování z domácí počítačové sítě LAN přes UPnP/DLNA i když Wi-Fi 4 pracuje pouze na 2,4 GHz. Nicméně přehrávání ze serveru, dnes často nenajdete ani u mnohem dražších kousků a tohle zasluhuje potlesk! Ve skutečnosti tak jde o „6v1“, a to už je prakticky vrchol. Chybí pouze přehrávání z USB, což by umožňovalo i případné dobíjení externího zařízení, ale rozhraní zabudováno není. Někomu by ještě mohla chybět mechanika CD, ale to už bychom byli v jiné kategorii.

Koncepce je opět skoro klasická à la nedávno recenzované Technisat DigitRadio 570 CD IR z vyšší kategorie.

Máme tu tudíž kompaktnější stolní provedení s reproduktory vyzařujícími do stran a výdechem bassreflexu na zadní straně. Na ní vidíte i teleskopickou anténu a – světě div se (!) – připojení vnější antény v podobě šroubovacího konektoru. Označen je jako „DAB ANT“.

Přední strana je plastová a bohužel také zrcadlově lesklá, takže je na ní všechno vidět, včetně obsluhy. Vévodí jí dobře čitelný barevný LCD displej s úhlopříčkou 6,1 cm (2,4″) a otočný, jemně přeskakující volič hlasitosti s OK/Enter uprostřed.

Ohlašovaný výkon zesilovače je 2x 5 W se solidním frekvenčním rozsahem 40 Hz až 20 kHz. Pozoruhodné jsou, při přehrávání z počítače, resp. LAN, podporované audio formáty a oficiálně se hovoří o WAV, WMA, FLAC, MP3, AAC a AAC+, což je slušný nářez, který se až na WAV také potvrdil.

Tolik stručný úvod, další parametry jako obvykle najdete v tabulce na konci článku.

Detail dálkového ovladače se základními funkcemi. Vystačíte si ale i s ovládáním na přístroji i když někdy je to náročnější a například stanice takto neuložíte.

S instalací, spoustou funkcí a slušným ovládáním

V ceně dostanete externí zdroj s kulatým konektorem a kompaktní dálkový ovladač plus baterie. Po zapnutí vidíte regulérní instalaci skládající se z volby jazyka (včetně češtiny a slovenštiny) a připojení k domácí síti přes Wi-Fi (WPS k dispozici). Poté v našem případě následovala nabídka aktualizace s upozorněním, že po jejím dokončení je třeba krátce odpojit napájení od 230 V kvůli restartování (síťový vypínač tu není).

Vzápětí se rádio znovu nastartuje, proběhne kontrola připojení k LAN (lze vypnout) a zobrazí se domovské menu s volbou „Internetové rádio“. Nabídku doplňují VKV (FM)/DAB, volba Místní stanice (internetové), Media Center (přehrávání z LAN), Informační centrum (počasí, finance a o přístroji), AUX (linkový audio vstup), Bluetooth a Nastavení (všechna, včetně tunerů). Všude se dá s výhodou kolovat, upravit hlavní nabídku však nešlo.

Přijímač byl připojen přes výtečný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) a dlužno říci, že se napojil správně, tj. nabídl pouze jednu jedinou síť Wi-Fi bezešvě přepínající mezi 2,4 a 5GHz, přičemž zde bylo využito pouze první frekvence. Nicméně na místo tří sítí (zapojeny jsou tři jednotky typu mesh) se objevila pouze jedna.

I to je plus!

Antivirový software Eset ohlašuje další zařízení připojené k domácí LAN. Nešlo ovšem o NAS, nýbrž o rádio Kruger & Matz KM0816. Občasná špatná identifikace je tu běžná. Chyba je možná u Esetu, ale ne všechna zařízení se mu správně ohlašují.

V Nastavení přijímače najdete i budík, spánek (automatické vypnutí), ekvalizér (osm režimů plus vlastní) či volbu funkce pro tlačítko Key na čelním panelu (např. budík, přepnutí režimu, spánek, atd.). V menu také upravíte jazyk nabídek, podsvícení displeje, včetně jeho utlumení, a důležitou velikost vyrovnávací paměti. Ta je v základu nastavena na 2 s, zvolit můžete i 4 a 8 s.

Opět výborně!

Pokud jde o ekvalizér, vlastní režim je ve skutečnosti jen regulací basů a výšek a vstupuje se do něj trochu zvláštně šipkou vpravo. U tohoto rádia je zkrátka třeba obezřetně sledovat informace na displeji a podle toho reagovat.

Základní ovládání na přístroji představuje, vedle rozměrného kombinovaného voliče s OK/Enter, zmiňované nastavitelné tlačítko Key (v základu kolování domovskou nabídkou), šipky vlevo a vpravo mající přiřazené konkrétní funkce na displeji (mohou tu být i jiné, typicky pro OK/Enter) a také Home/vypnutí (zapnutí). Toto tlačítko funguje trochu zvláštně a nikoli na krátké/dlouhé stlačení, což volba evokuje. Někdy se tak přijímač jednoduše zapnul do režimu ve kterém skončil, jindy najednou nastala změna a zapnutí vyvolalo základní (domovskou) nabídku provedenou v grafice. Za chodu přijímače jsme ji ale nikdy zmiňovaným tlačítkem už nevyvolali. Proto bylo také výhodné ponechat Key v základním nastavení.

K ovládání můžete využít i aplikaci AirMusic Control (nezkoušeno) nebo dodaný kompaktní dálkový ovladač s klasickým kurzorovým křížem s OK/Enter uprostřed. Hned u něj najdete Menu (nikoli nastavení, ale domovské), Info a dvojici tlačítek hlasitosti. Vše doplňují dodatečné funkce (budík, ekvalizér, spánek, oblíbené) a mj. i numerická tlačítka pro přímé vyvolání (uložení) stanic, což ale v praxi moc nefungovalo. A je tu také přímé přepínání režimů ekvalizéru či utlumení displeje.

Celkově vzato je ovládání trochu své, což je v tomto segmentu obvyklé, ale většinou funkční. Škoda nejasné práce tlačítka Home/vypnutí a zapnutí a pokud by byly oba režimy jasně odlišeny, hodně by to přispělo k pohodlnější a intuitivnější práci.

Bluetooth jsme vyzkoušeli, jako obvykle se třemi mobily, přičemž každý má jinou verzi operačního systému. Šlo o Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Párování probíhalo ráz na ráz, hlasitost se vždy regulovala na obou zařízeních zvlášť a byla utlumena jen minimálně (u TCL nepatrně víc), takže v tomto ohledu „lepší provedení“. I když neznáme použité profily BT, žádný z telefonů neměl s propojením problém a rádio ho také vždy správně ohlásilo.

Jestliže se přes Bluetooth nenapojíte, nezbývá než sáhnout po propojení kabelovém. Pokud samozřejmě váš telefon standardní konektor typu jack pro výstup na sluchátka vůbec má, což u Samsung S20 neplatí.

V případě dalších dvou mobilů připojených přes kabel cinch/cinch překvapila vyšší míra utlumení (oproti Bluetooth) a bylo tudíž zapotřebí hlasitosti na obou zařízení vytočit někam k 90 %. Více byl v tomto ohledu utlumen výstup z TCL Plex a tady bylo zapotřebí jít na maximum Skutečně hlasitý poslech v tomto případě možný nebyl.

Jak vidíte, displeji vždy vévodí rozměrná frekvence, jméno stanice dotažené z RDS je výrazně menší (bylo by na pruhu) vůči čemuž můžeme mít oprávněné námitky.

Výborné VKV s AMS, slabé DAB (na dané verzi firmwaru)

VKV určitě potěší. Má totiž funkci AMS, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti, což v tomto případě znamená jen frekvence. Jak je zvykem, jméno stanice se následně zobrazí z RDS, což vyžadovalo velmi silný signál, a je třeba také upozornit, že totéž se týkalo tlačítka Info zobrazujícího další informace jdoucí s vysíláním.

AMS spustíte přes OK/Enter, ukládání začínalo vždy od paměťové pozice jedna.

U VKV/FM si můžete v menu nastavení upravit několik voleb. Jde o mono/stereo a tzv. prahové hodnoty pro stereo a ladění stanic (překlad zní „Prahová hodnota hledání“). V obou případech máte tři možnosti a nastaveny jsou na tzv. „Výchozí, takže si je lze upravit podle kvality signálu přímo u vás.

U DAB v menu nastavení nenajdete zhola nic (foto níže), položka „Nastavení DAB“ totiž zcela chyběla a i když jednu volbu najdete přímo v části DAB, není to ani systémové ani vhodné. Jediné, co tak můžete vyvolat (tlačítkem Info) jsou informace o datovém streamu, včetně datového toku a multiplexu.

Jak vidíte, v menu nastavení chybí položka DAB, která by z logiky věci měla být u FM (VKV). Nebyla ale nikde!

U DAB také narazíte na drobnou chybu v dotazu odstranit či neodstranit vytvořený seznam stanic (to je ona zmiňovaná jediná volba, kterou tu najdete), kdy jeho opětné vytvoření způsobila jak odpověď Ano, tak Ne. Naštěstí jde o minoritní problém. Funkci Prune (vymazání už neaktivních rozhlasových stanic ze seznamu) v podstatě nepotřebujete, takže ji můžete směle oželit. Setřídění seznamu kanálů u DAB by se ovšem hodilo, ale jak bylo řečeno, v nastavení nic není.

Na největší potíž narazíte při ukládání stanic, které intuitivní rozhodně není i když je u všech tunerů stejné. Přes ovládání na přístroji je neuložíte, jde to až přes dálkový ovladač a tlačítko „Favor“, které je třeba hodně dlouho podržet, a to jak u DAB, tak u VKV a internetových stanic. Pak nám vybraný kanál naskočil vždy na pozici 6 a posunem jsme si ho mohli umístit blíže k prvnímu místu. Na druhou stranu to nešlo, tedy dále než za 6.

Stanice bylo možné ukládat na přeskáčku se zmiňovaným omezením. To se prolomilo až v okamžiku zaplnění šesté pozice, ale nabídla se následně pouze sedmá, takže další komplikace. Díky tomu v nabídce paměťových míst ani nezjistíte, kolik jich vlastně máte k dispozici (údaj je v tabulce). Pozici poslední tudíž zaplnit nemůžete, dokud nemáte všechny předchozí (skoro) vyčerpané. A přes číslo 1 se na ni také nedostanete, což ovšem zvládá prakticky každý přijímač. Tady by něco s firmwarem určitě udělat chtělo!

U VKV vám více míst zprovozní funkce AMS, ale když se naladilo a uložilo 17 kanálů, dostali jsme se přes číslo 1 jen na 17 pozici. Uložení pak bylo možné jen na pozici další, tedy 18. Při pokusu uložit stanici, přes numerickou část ovladače, třeba na 22, to nešlo a stejně na tom bylo DAB a internetové kanály.

Domovská nabídka je nejlépe vyvolatelná přes dálkový ovladač a Menu. Na přístroji to přes tlačítko Home jednou klaplo, po druhé nikoli.

Dobré internetové stanice, vynikající přehrávání ze serveru

Tato sekce nabídne obvyklé členění, jako Oblíbené, výběr podle žánru či země, vyhledávání, naposledy poslouchané kanály a také místní stanice, které mají v hlavní nabídce i samostatnou volbu, takže nemusíte přes textové menu. Je tu i možnost přidat vlastní stanici a nabídka je obsáhlá i když stále přehledná a dá se v ní rovněž kolovat. Specialitkou je „Rádio na spaní“ se zvuky ptactva, deště, apod.

Provedení této části je standardní, vybírat kanály podle kvality audia klasicky nelze, což je funkce zjevně nedosažitelná a nemá ji nejspíše nikdo.

Přehrávání z multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j bylo excelentní, co do formátové kompatibility byly potíže jen s WAV, které přehráváno buď nebylo nebo s problémy. To asi nejdůležitější, tj. FLAC a MP3 pracovalo, FLAC pouze v základní podobě a nikoli ve FLAC HD. I tak je to vynikající, nemluvě o často správné češtině v názvech souborů, zobrazování některých doplňkových informací a perfektního pohybu po adresářové struktuře.

Takhle nějak by to mělo v praxi vypadat i když i zde narazíte na občasný výpadek speciálního českého znaku. To ale i v jiných částech přijímače, včetně tuneru DAB.

Hodiny v pohotovostním režimu a po vypnutí přijímače. Paměťové pozice zůstaly zachovány, správný čas a datum se objevil dříve nebo později.

Jaké je? Jednodušší DAB, ale včetně přehrávání ze serveru

Právě tohle se hodně počítá a pro ty, kteří ho využijí, je to hodně důležité, protože ho dnes seženete málokdy nehledě na cenovou relaci ve které se právě nacházíme. Je navíc uděláno výborně a rádio dokonce zobrazuje (často) české znaky. Solidní je taktéž udržení stanic v paměti při vypnutí proudu, kdy přijímači nevadil ani celonoční výpadek.

Připravit se musíte na pár obtíží z nichž asi nejzásadnější jsou jednak absence jakéhokoli nastavení u DAB, s výjimkou dotazu na vymazání seznamu stanic, a jednak komplikovanější ukládání stanic do paměti. To je hodně své, což vždy zarazí, protože se to dá udělat podstatně jednodušeji! Trochu nepochopitelné je také jiné pořadí položek při listování v domovském menu přes tlačítko Key na čelním panelu a jiné při zobrazení kompletní nabídky přes tlačítko na dálkovém ovladači. Komplikuje to přehlednost základního ovládání a přijde nám to zcela zbytečné.

Přidanou hodnotou je pak určitě ekvalizér s řadou výborně odlišených režimů. Upravit si můžete i svůj, ale nejde o ekvalizér, nýbrž o basy a výšky. Někoho potěší výborné zobrazování obrázků u DAB a internetových stanic, každého rozumného pak možnost upravit velikost přijímacího bufferu. Nastavení jsou vůbec bohatá a tak zaráží jeho absence u DAB, což bude spíše omyl než záměr.

A kvalita audia? Určitě odpovídající, ale hodně záleží na zdroji, což je typickým znakem nejen tohoto segmentu. Výkon zesilovače je vysoký, a to i subjektivně vzato, slyšitelné zkreslení v nejvyšších hlasitostech někdy lehce přecházející v drnčení (bručení). Není to ale nic tragického a vzhledem k ceně je rádio zvukově spíše nadstandardní. Poslech si hodně zpříjemníte výběrem režimu ekvalizéru či úpravou basů a výšek.

Celkově vzato je Kruger & Matz KM0816 určitě milým překvapením a zpestřením vcelku fádního trhu dobře vybavených, ale stále ještě kompaktních stolních stereo přijímačů. Výbava a poměr cena/výbava je excelentní stejně, jako poměr cena/výkon i když je samozřejmě na vás, zda překousnete mínusy. Doufejme že výrobce ještě trochu popracuje na firmwaru, což by přijímač příjemně dotáhlo výše k vrcholu ve své kategorii i když s dotažením češtiny počítat nelze (malý trh, malé odběry). Pokud nevyžadujete CD a USB a naopak vyžadujete přístup na disk na domácí síti (LAN), tohle je nabídka na jakou narazíte málokdy.

Hodnocení

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, výtečná výbava (!),možnost připojení vnější antény, excelentní přehrávání síťových médií, spousta paměťových pozic pro stanice, dobré ovládání s kolováním v nabídkách, ale…
  • PROTI: …komplikovanější ukládání stanic do paměti, chybí nastavení DAB, domovské menu má jiné pořadí položek při listování po jedné volbě (Key) a jiné při zobrazení kompletní nabídky přes tlačítko na DO

Štítky