Jednoduchý přenosný a celoplastový přijímač, který můžete zakoupit v černé nebo bílé zásobuje energií buď dobíječka od mobilu (kabel dostanete v ceně) nebo klasický a léty prověřený akumulátor Nokia BL-5C. Cena je výborná, koncepce také!

Zaplatíte za něj 799 Kč a je proveden v tradičním plochém designu s poměrně krátkou teleskopickou anténou a velmi dobrou stabilitou i v okamžiku jejího plného vytažení a natočení na bok. Přijímač sám o sobě není nijak těžký, s akumulátorem váží jen 260 g. Zabudován je jediný širokopásmový reproduktor krytý nesnímatelnou kovovou mřížkou, zbytek je plast.

Na čelní straně najdete ovládání a LCD velké tak akorát (42 x 20 mm). Zajímavostí je poměrně vysoký výkon zesilovače v RMS (2 W), velmi vysoký je počet uložitelných stanic (2x 40) a hlavně je tu skvělá funkce AMS, kterou často nenajdete ani u mnohem dražších strojů. Ta u VKV/FM proladí pásmo a uloží stanice (zde frekvence) automaticky do paměti od čísla jedna. Tohle se přenosného přijímače hodí, ale najdete to jen u některého.

Základní funkce, většinou pohodlné ovládání

Přijímač disponuje dvěma tunery, audio vstupem přes malý jack a Bluetooth u kterého nebyly udány profily, takže těžko říci, zda budete kompatibilní. Vyzkoušeli jsme ho s mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Párování bylo vždy bezproblémové a rychlé, regulace hlasitosti na obou zařízeních samostatná a audio utlumené jen mírně. Nicméně pokud se mělo dosáhnout nějakého hlasitějšího poslechu, bylo třeba hlasitost na obou zařízeních vytočit na maximum.

A týkalo se to všech tří mobilů.

Bluetooth přes Sony Xperia XZ s Androidem 6.

Napojení přes linkový vstup se nepodařilo rozchodit. Kabel byl v pořádku, mobily mající výstup na sluchátka (Samsung S20 nemá) samostatně hrály, ale po propojení a nastavení přijímače na příslušný vstup se nedělo nic ani při maximálním vytočení hlasitosti.

Zřejmě problém daného kusu.

Mezi hlavními funkcemi rádia se přepínáte krátkým stlačením Mode, dodatečnou funkci, tedy Spánek – usínání při rádiu (budík tu není), vyvoláte delším podržením tlačítka Preset. Přes Mode také přijímač vypínáte (déle podržet) a má pouze jeden režim ve kterém zhasne i displej. Hodiny se po zapnutí musejí obnovit z DAB nebo z VKV (vyžaduje silný příjem), ale pokud jste například na Bluetooth, bude vám na displeji stále svítit neaktualizovaný čas.

Podobně pracuje i tlačítko Menu, které při krátkém stisku funguje jako Info, což není na rádiu nijak naznačeno. Při delším pak vyvolá jednořádkové menu nastavení ve kterém toho ale moc není. Celkově vzato je však ovládání intuitivní a pohodlné, v menu se pohybujete naznačenými šipkami (přetáčení) přes které například i listujete v seznamu stanic u DAB.

Režim DAB, výrazné hodiny a jednořádkové menu nastavení. Jak vidíte, ještě se sem vešlo jméno stanice a ikona stavu akumulátoru (dobíjení).

Překvapivé VKV, výborné DAB

Přijímač je zcela bez instalace. Po zapnutí naběhlo DAB, ale pásmo se – jak je zvykem – automaticky neproladilo. K tomu bylo zapotřebí zmáčknout Scan a teprve poté byl vytvořen známý seznam stanic, které jsou k dispozici. Ty si pak můžete uložit podle svého do některé ze 40paměťových pozic.

Jednořádkové menu nastavení v případě DAB nabídne prakticky kompletní sadu funkcí, včetně promazání seznamu (Prune). Chybí tak pouze jeho řazení, ovšem i tak je to na tenhle levný přijímač více než slušné!

V případě VKV/FM vidíte v menu už výrazně méně možností, přesněji řečeno pouze ukládání, resp. vyvolávání stanic. Ty doplňuje režim mono/stereo (auto), který přepnete přes Info (Menu).

Menu nastavení je u VKV hodně omezené, RDS často poněkud pomalé (k rychlejšímu náběhu vyžadovalo silný příjem) a pokud chcete systémové volby, bylo většinou třeba jít přes DAB. Zvláštní, ale nic proti ničemu a také nic nečekaného vzhledem k ceně.

To nejdůležitější, totiž AMS, tu je i když by se samozřejmě více hodilo ve spojení s možností nastavit ladění pouze pro silné stanice. Tato volba tu ale chybí, takže někdy bude třeba si s kanály trochu více vyhrát.

VKV a informace o datumu a času, které vyvoláte přes krátké stlačení Menu (pracuje jako Info i když to není naznačeno). Aby čas, či třeba jméno stanice, naběhl, musíte mít opravdu dobrý signál. Někdy tak chyběl i desítky minut.

Jaké je? Levné, ale se slušnou kombinací cena/výkon

Rádio je příjemně kompaktní, ovládání většinou snadné a nemusíte nad ním moc přemýšlet. Češtinu nastavíte v menu (manuálně – instalace tu není), ta jdoucí s vysíláním byla také slušná. Škoda nemožnosti „vypnout“ přijímač a ponechat zapnutý displej a takto se Sencor chová i pokud je napájen ze sítě. Zejména je však škoda nezálohovaných hodin při vypnutí, resp. standardním uvedení do jakéhosi hlubšího pohotovostního režimu v němž zároveň zhasne LCD (skutečné vypnutí tu není). Tady je ale jedna věc zajímavá. Uložené stanice v paměti se v tomto okamžiku neztrácely, takže je otázkou, co vedlo výrobce k tomu, udělat to takto. Hodiny tudíž v paměti nedrží a po zapnutí přijímače (bavíme se i o provozu na 230 V) se následně stáhnou z vysílání. Někdy to trvá dosti dlouho (VKV) a i zde se potvrzuje, že rádio je zaměřeno na DAB, což dnes už nevadí i když vnitřní pokrytí signálem stále není žádná sláva.

Při využití jako Bluetooth reproduktoru se hodiny vůbec neaktualizují, ale stále se bavíme o jednoduchém a levném přijímači, takže tohle je spíše vlastnost, než vada. Pravdou ovšem je, že hodiny zálohované být mohly a měly.

Sencor SRD 7100 je levné přenosné rádio, které má podle nás podstatně víc kladů než záporů. Pokud koukáte na cenu a chcete být hlavně na DAB, tohle vám v peněžence vítr nejspíše neudělá. U VKV zase potěší AMS a tuhle funkci abyste dnes pohledali!

Hodnocení

  • PRO: napájení standardním a levným akumulátorem (není problém mít dva…), výborné funkce u DAB, skvělé AMS u VKV, spousta místa pro ukládání stanic, intuitivní ovládání, cena/výkon
  • PROTI: hodiny nejsou zálohované

 

Zaujalo vás rádio Sencor SRD 7100? Kupte si jej na Alza.cz, stačí kliknout zde.