První díl našeho článku o historii společnosti Warner Bros. jsme věnovali začátkům studia a přesunuli jsme se érou zvukového filmu až do éry končících 60. let a tzv. novému Hollywoodu. Pokračování článku věnujeme moderní éře činnosti studia, videotrhám i HBO jako vlajkové lodi televizní produkce studia.

Od klasiky k Batmanovi

V 70. letech se studiu Warner Bros. velmi daří, a to především díky spolupráci s výraznými tvůrci. Do této éry spadají dnes již klasické filmy jako Mechanický Pomeranč (1971) Stanelyho Kubrica, horor Exorcista (1973) nebo komedie Alice už tu nebydlí (1974) pod níž se podepsal Martin Scorsesi. Opomenout nemůžeme ani spolupráci na prvotině George Lucase THX 1138 (1971), populární kriminálku Drsný Harry (1971) s Clintem Eastwoodem v hlavní roli a politické drama Všichni prezidentovi muži (1976) tematizující skandál Watergate. Zajímavostí je i fakt, že na sklonku desetiletí uvádí Warneři do kin je tři měsíce od sebe drama Ježíš a parodii na biblické příběhy Život Briana z dílny Britských komiků Monty Python.

Výrazným prvkem, který můžeme od začátku 70. let sledovat, je spolupráce s výrazným komiksovým vydavatelem DC Comics. Díky tomu se na televizní obrazovky a plátna kin poprvé dostávají ve větší míře komiksové postavy. Startuje tak éra komiksových filmů, které dnes patří mezi nesilnější komodity na trhu.

I tak velký kolos jako Warner Bros. potkal v historii neúspěch. V druhé polovině 70. let rozšiřuje společnost svoje nefilmové aktivity. V roce 1976 se spojuje s videoherní značkou Atari. Bohužel ale na přelomu desetiletí přichází první velká herní krize a mnoho herních studií a značek zaniká. Velká jména včetně Warner Bros. se poučila a na přibližně 10 let dala videoherní investice k ledu. Kromě toho také studio Bratří Warnerů investovalo do zábavních parků Six Flags.

Příběh Warner Bros Od němé éry k Novému Hollywoodu

Velmi populární byly polodokumentární záznamy koncertů a festivalů. Na těch spolupracovalo vždy několik divizí studií Warner a ve svém žánru patří dodnes k naprosté špičce. Za všechny můžeme jmenovat například dokument Woodstock (1970) se stopáží přesahující tři hodiny.

I 80. léta byla pro značku velmi úspěšná. Studiu se daří držet staré populární značky jako je Drsný Harry nebo Šílený Max a daří se mu vydávat další díly, které mají divácký a často i kritický úspěch. Vedle toho si studio drží výrazné tvůrce. Stanley Kubric pod jeho značkou točí Osvícení (1980) nebo Olověnou vestu (1987).

Video do každé domácnosti

Velmi úspěšným projektem se stala dceřiná společnost Warner Bros. Home Entertainment, založená v roce 1978. Ta se stala pilotním distributorem Betamaxových a později VHS kazet a do konce éry DVD let patřila k nejvýznamnějším hráčům na trhu. Od 90. let získala tato společnost práva i na distribuci filmů z dílny MGM.

Studio experimentovalo s různými druhy distribuce, provozovalo vlastní síť videopůjčoven a některé vybrané tituly, například Excalibur (1981), byli k dispozici pouze na kazetách určených pro videopůjčovny a nebylo možné je přímo koupit.

Warner Bros. Home Entertainment byla jedním z prvních distributorů nového formátu DVD a v roce 2003 se stala první společností, která vydávala tituly DVD bez ekvivalentu na VHS. Technici společnosti pracovali také na nových formátech, jako je dnes už skoro zapomenuté HD-DVD, disk, který měl výrazně vyšší datovou kapacitu a díky mohl obsahovat filmy ve vyšší technické kvalitě. V posledním desetiletí činnost této divize pomalu slábne a je nahrazena streamovacími službami.

Jednou z oblíbených služeb, které demonstrují pružnost přístupu Warner Bros. se v roce 2009 stala Warner Archive Collection, která umožňovala zájemcům objednávku DVD s archivními pořady nebo filmy.

Warner Bros. a televize

Od 70. let se stále zvyšuje význam televize a zvyšuje se technická a produkční úroveň pořadů a show. Za jeden ze zlomových okamžiků televizní tvorby bývá považován seriál Roots tematizující otroctví. Cena tohoto seriálu byla na svou dobu závratných 6,6 milionů dolarů.

U mladších diváků jsou úspěšné především krátké animované grotesky Looney Tunes s dlouhou, ještě předválečnou tradicí. Animované pořady zastávají v portfoliu značky Warner Bros. natolik důležitou roli, že v roce 1992 získají vlastní kabelový kanál Cartoon Network, který se stal především mezi mladšími diváky celosvětovým hitem.

90. léta jsou pro zrod moderní seriálové formy zlomová a platí to i pro produkci studia Warner Bros. 6. května 1994 je v televizi uvedena první epizoda sitcomu Přátelé. Ten se stal etalonem celého žánru a pro mnohé fanoušky je dodnes tím nejlepším, co televize dala světu. Na úspěch Přátel, kteří měli celkem 10 sezón, později navázal sitcom Teorie velkého třesku (2007 – 2019). Do jisté míry lze tvrdit, že oba tyto seriály byly generační výpovědí.

Štítky