Do otevřeného sporu ohledně řešení problémového příjmu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 se dostali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestraník za STAN) a předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková. Ministr v pátek navštívil ČTÚ a krátce se setkal s Radou ČTÚ. Po tomto setkání uspořádal tiskovou konferenci, na které oznámil, že není spokojen s postupem ČTÚ při řešení zhoršeného příjmu televizního signálu po přechodu na nový vysílací standard DVB-T2.

„ČTÚ neřeší zhoršení příjmu TV signálu, problém přitom mají desetitisíce lidí. Očekávám změnu přístupu regulátora. ČTÚ má do konce května navrhnout plán konkrétních opatření včetně termínů realizace a měl by k problematice přistupovat aktivně a vstřícně,“ uvedl ministr Síkela s tím, že s žádostmi o řešení problému s nekvalitním televizním příjmem se na MPO obracejí starostové obcí i Česká televize. Již v roce 2016 schválila vláda Strategii zemského televizního vysílání. Tato strategie a její následné aktualizace počítaly s tím, že po přechodu na DVB-T2 bude celý proces a jeho dopady vyhodnocen.

Senátoři chtějí řešit potíže DVB-T2 Vláda má říci postoj k vysílání po roce 2030

Továrková nemá mluvit o osudu terestriky po roce 2030

Závěrečná zpráva o výsledcích realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání za období 2016-2020 – přechod na standard DVB-T2 následně mluví o tom, že v případě problémů s příjmem televizního vysílání budou do současných jednofrekvenčních sítí doplněny další kmitočty. „Přestože z těchto dokumentů plyne pro ČTÚ jasné zadání, je zřejmé, že úřad aktivně žádné řešení nehledal a už vůbec ne v souladu nastíněnými tezemi,“ tvrdí ministr. Zároveň vyzval předsedkyni Rady ČTÚ, aby se zdržela komentářů k tomu, zda bude v České republice po roce 2030 zachováno terestrické televizní vysílání.

Hana Továrková na loňské konferenci DIGIMEDIA 2021 prohlásila, že podle jejího osobního názoru nemá terestrické televizní vysílání v České republice po roce 2030 budoucnost a mělo by se zcela překlopit na internet. Zároveň podotkla, že Česko jako malá země uprostřed Evropy nemá šanci nijak ovlivnit případné uvolňování kmitočtového pásma 600 MHz, které by vedlo k dalšímu ukrajování vysílacího spektra pro televize. ČTÚ proto podle Továrkové nebude proti uvolňování pásma 600 MHz na nadcházející Světové radiokomunikační konferenci WRC-23 nijak aktivně vystupovat.

Jozef Síkela na svém oficiálním profilu na Facebooku po setkání s generálním ředitele ČT Petrem Dvořákem, které proběhlo 19. dubna: „Na schůzce s ředitelem České televize Petrem Dvořákem jsem ocenil úsilí, se kterým její zaměstnanci přinášejí informace o ruské agresi proti 🇺🇦. On mě ale upozornil, že kvůli neřešeným problémům z přechodu na DVB-T2 je na mnoha místech 🇨🇿 signál ČT těžko dostupný. Budu to řešit.“ (Foto: profil FB Jozefa Síkely)

Dojde k výměně v čele ČTÚ?

Továrková svým prohlášením loni v říjnu pobouřila tehdejší zástupce opozice, kteří dnes tvoří vládní koalici. Po podzimních parlamentních volbách a výměně kabinetu se šéfka ČTÚ několik měsíců marně pokoušela sjednat schůzku s novým ministrem. Mezitím si na postup ČTÚ v případě problémového příjmu televizního signálu stěžovali senátoři, kteří vyzvali ministerstvo průmyslu a obchodu ke zjednání nápravy. Ministr Síkela ČTÚ kritizoval ještě před dnešní schůzkou. Vyloučit proto nelze ani personální změnu ve vedení úřadu. Ostatně, vláda má brzy jmenovat nového člena Rady ČTÚ. Jeho výběr chce ministr svěřit odborné komisi, což je oproti dosavadní praxi novinka.

Předsedkyně Rady ČTÚ se proti kritice ministra ohradila v oficiálním prohlášení ČTÚ. „Byli jsme připraveni pana ministra podrobněji seznámit s naší agendou a některými aktuálními otázkami a problémy, které trápí český telekomunikační trh, včetně návrhů jejich řešení. Nečekali jsme, že schůzka bude trvat několik minut, během kterých nebudeme vůbec puštěni ke slovu. Bohužel konstruktivní debata, na kterou jsme byli připraveni, neproběhla a pan ministr více méně jen zopakoval neurčitou nespokojenost bez konkrétních argumentů, jejichž pravdivost by bylo možno doložit. Nedomníváme se, že by takové jednání vedlo k možným pozitivním změnám na českém telekomunikačním trhu, například ve smyslu žádoucího zlevnění mobilních dat,“ uvedla Továrková.