Novou generaci iVysílání spustila Česká televize 6. prosince minulého roku. Od té doby proběhlo pár dalších inovací, včetně zavedení nové aplikace iVysílání pro mobilní telefony (březen 2022) a hlavně představení nového rozhraní HbbTV v dubnu 2022. Nastal čas, podívat se mu na zoubek!

Česká televize k nové verzi prohlásila, že… „Do televizí se tak promítnou funkce z webové verze iVysílání, například komfortnější vyhledávání nebo možnost přidávání oblíbených pořadů.“ („Do televizí“ – rozumějte „do televizorů“.) Vedle toho mají novinky v televizorech přinést… „přehlednější kategorizaci obsahu, přehlednější televizní program i nabídku exkluzivních titulů určených pouze pro webové iVysílání.“

Vedle toho veřejnoprávní médium oznámilo, že… „Ve vývoji jsou také specializované aplikace určené pro chytré televize, které nabídnou výhody webového iVysílání bez nutnosti použít HbbTV.“ Opět samozřejmě nejde o „televize“, ale o „televizory…“ (citujeme vždy z dotyčných tiskových zpráv).

Co nabízí nové iVysílání České televize a jaké je

V rámci „červeného tlačítka“ pak mají být k dispozici i přímé přenosy, speciální obsah vytvářený pouze pro internetový přístup a také třeba sportovní výsledkový servis či recepty k pořadu Peče celá země.

Jak vidíte, Česká televize se rozhodla k velkému skoku a jen připomínáme, že její aplikace jako iVysílání nebo ČT Sport jsou už dlouho k dispozici pro mobilní telefony a tablety s o. s. Android (a iOS), ale už nejsou dostupné pro televizory postavené na této platformě. A nejsou ani pro jiné, včetně té světově nejrozšířenější, tedy Samsung Tizen. Jak to ale vypadá, letos – nebo na přelomu roku – se pár věcí změní…

Teď zpátky na zem a k současnému stavu ČT HbbTV v televizorech, resp. k inovované aplikaci iVysílání. Vedle ní v hlavní nabídce vidíte například samostatnou aplikaci pro „iVysílání :D“, jednoduchý televizní program či aktuální hokej. Škoda, že ČT zároveň neodstranila zbytečný mezikrok u „Lišty ČT24“. Ale ten si z nepochopitelných důvodů hýčká!

Úvodní obrazovka iVysílání.

Jak vypadá nové iVysílání

Uvědomme si nejprve, jak HbbTV na nějaké stanici, resp. skupině stanic, vůbec v principu pracuje. Jde vlastně o soubor aplikací a zde se bavíme pouze o jedné z nich, resp. jedné z několika. V podstatě si je představte jako nabídku na hlavní stránce HbbTV České televize do které vstoupíte po zmáčknutí červeného tlačítka.

Zde se zaměříme na tu nejnovější a nejdůležitější aplikaci, tedy na iVysílání, které je, jak vidíte ze snímku, členěno do pěti částí. Návrh uživatelského rozhraní představují vodorovné pruhy ve kterých se nekoluje (ani na výšku) a které jsou – někdy/často – zakončeny vstupem do celoobrazovkového náhledu pořadů v dané sekci. To je sice trochu nekonzistentní, ale není to nic zásadního.

Logo iVysílání, které vidíte na úvodní obrazovce vlevo nahoře, nehraje žádnou roli, vše začíná až v části Výběry, takže…

Nové vyhledávání. Že by bylo lepší, než to dřívější se říci opravdu nedá. Je spíše o marketingu. Pořady zadanému řetězci „Hrad“, který zde (zdroj: ČT) vidíte, zdánlivě odpovídají. Zkuste si ale nějaký zadat sami a uvidíte, co všechno se vypíše. Alespoň u nás to takto dopadalo…

  • Výběry – úvodní pruhy se sekcemi jako „Nově v iVysílání“, České filmy nebo aktuální Hokej v srdci.
  • Kategorie – výpis položek s druhy pořadů ve sloupci po levé straně a jejich následné filtrování.
  • Program vysílání – výpis pořadů za jednotlivé kanály ČT, možnost listování v rámci týdne a „dne“, což ovšem není 24 hodin (ČT jede jinak) plus možnost zatrhnout si zobrazení pouze těch stanic, které vás v programu zajímají.
  • Hledat – vyhledávání v novém stylu, které vidíte na obrázku výše. Znaky jsou k dispozici vždy všechny, dřívější kontrola s databází pořadů se už nekoná (nabízeny byly jen relevantní).
  • Moje pořady – možnost uložit oblíbené položky, a to i bez nutnosti se ke službě přihlašovat (to tu není). Dále tu najdete „Rozkoukané“ pořady a Nastavení v němž jde například o spuštění automatického přehrávání dalšího pořadu.

Jsme u konkrétního seriálu (dvoudílné minisérie) a už uvidíte nové označování dílů (to nejsprávnější). Doufejme, že to nyní bude u ČT pravidlem a postupně to doplní všude. Všimněte si také volby „Od nejnovějšího“, kterou doplňuje „Od nejstaršího“ a také zbytečné „Podle data vysílání“.

Nové nebo zajímavé vlastnosti

Poměrně zásadní proměna designu míří ještě více do stylu moderních videoték (VoD), kde je někdy možnost částečně kolovat, což zde platí jen zřídka. ČT ale nezašlo tak daleko, že by menu udělalo na výšku po levé straně, jak je nyní (bohužel) zvykem.

Ovládání aplikace je na poslední úrovni konzistentní, a to systémem OK, kurzorové šipky a Zpět (Back). Vše doplňují případná barevná tlačítka a využít můžete i Exit (odejití ze služby), pokud je na dálkovém ovladači TV přítomen. Obecně u HbbTV ČT, ale stále narážíte na prastaré označení „ČT bod“ a ovládání přes číslice numerické klávesnice.

Změněno bylo vyhledávání, na první pohled v podstatě kosmeticky, ale na druhý je výrazně horší a například ve stylu nesmyslů na Netflixu. Při zadání řetězce se aktivně vyhledává (a zobrazuje) od dnes obvyklých tří znaků, ale záhy zjistíte, že řada výsledků naprosto nesouvisí se zapsaným řetězcem. Tomuhle říká ČT lepší („komfortnější“) vyhledávání? Za nás jde jen o marketing pravící: „Ať alespoň něco najdou!“ Dříve se také na softwarové klávesnici objevovaly pro vyhledávání skutečně využitelné znaky (kontrola s databází pořadů), takže jste okamžitě viděli, co je k dispozici a co ne. Dnes už se to nedělá. Nemůžeme si pomoci, základní vyhledávací systém byl dříve lepší. A ve svém důsledku rychlejší…

Zásadní změnou je schopnost navázat na pořad. Pokud přerušíte přehrávání a následně se k pořadu vrátíte, dočkáte se dotazu na případné pokračování v místě, kde jste skončili, a to i tehdy, když mezitím přehrajete jeden nebo více jiných pořadů (platilo to prakticky vždy) nebo dokonce iVysílání (či celé ČT HbbTV) ukončíte! Vedle toho máte k dispozici i seznam rozkoukaných pořadů a tohle se rozhodně povedlo skvěle!

To, co autora potěšilo nejvíce (volá po tom dlouhá léta) je konečně solidní označování jednotlivých dílů seriálů a podobných skupin pořadů. Přidán byl už před časem datum vysílání, takže se alespoň trochu orientujete, později pak i možnost setřídit je od nejstaršího a opačně, což bylo klíčové. U novějších věcí bylo nyní vidět dokonce i to nejsprávnější označování, které vám jasně řekne nejen na kterém dílu v dané řadě se nacházíte, ale dokonce sdělí i kolik dílů konkrétní řada má, což je věc ke které se bohužel nepropracovalo například ani HBO na nové službě Max. Dá se tedy říci, že neúnosný stav trvající ovšem řadu let byl konečně vyřešen (doufejme!) a snad označování ve stylu 1/8, 2/8, apod. bude zachováno i u nových seriálů, resp. probublá do těch starších.

Nová generace iVysílání ČT nabídne pořady jen pro web i aplikaci pro chytré televizory

Program vysílání – ten dubluje podobnou věcičku v hlavním menu HbbTV ČT i když vlastně nedubluje, protože je nesrovnatelně propracovanější. Nicméně pokud jste čekali inovaci à la seznam pořadů v nějaké IPTV (výtečně to má uděláno Lepší.TV), tak jste se jí opět nedočkali. Listovat zpětně, před aktuálním vysíláním, se totiž nedá, rytmus 24 hodin je zde opět dělán zcela jinak, než je běžným zvykem a ČT stále předchozí den prodlužuje do nějaké šesté hodiny ranní a nikoli do obvyklé půlnoci. Přehled pořadů ve stylu „od teď dále“ dovoluje i jejich spuštění. Nicméně „Program vysílání“ à la IPTV by znamenal nejen třešničku na dortu, ale divákům by nabídl alternativní přístup k pořadům. Samozřejmě by musel být aktivní, tedy s jejich spouštěním.

Nadále přetrvává problém s autorskými právy pro internetové vysílání (HbbTV ve finále nic jiného není), kde lehce narazíte na situaci, kdy třeba z pětidílné minisérie přehrajete pouze jeden díl. To už ale nesouvisí s aplikací iVysílání, ale s hrazením pořadů a děním mimo HbbTV. Aplikace by na to ale diváka u konkrétních pořadů dopředu upozornit mohla.

Polemizovat lze také s některými tvrzeními ČT o zlepšení přehlednosti, což je ovšem i věc názoru a pohledu na věc. Obecně vzato (ve valné většině) to sice platí, ale u vyhledávání pořadů nikoli. Souhlasit se s tím částečně nedá v části Kategorie, kde na základní úrovni chybí česká specialita, což jsou Pohádky a chybí například i Naučné pořady (kategorie by měly být sofistikovanější). Jakmile si vyberete třeba Zpravodajství zjistíte, že se ve výpisu nedá řadit, což je samozřejmě špatně (stačil by seriálový základ – „Od nejnovějšího“), ale můžete typy pořadů filtrovat (Zprávy, Publicistika, Politika, atd.). V této části se také dá částečně kolovat, zcela to jde u horní vodorovné lišty. Jak vidíte, přístup k ovládání není zcela konzistentní a systémový.

Velkou výhodou ČT iVysílání je, pro řadu z nás, možnost nastavit si širokou škálu kvalitu, kterou u jiných českých televizí nenajdete (možná jen jako hrazenou službu). Tady se také před časem objevila nová volba „Auto“, která se zatím testuje a snad to nebude trvat tak dlouho, jako test zavádění HbbTV u České televize :).

Námitky lze mít proti přímému spouštění některých pořadů bez mezikroku ve kterém se vám objeví alespoň nějaký vysvětlující popisek. Tenhle nešvar z některých VoD (nejnověji HBO Max) Česká televize opravdu přebírat nemusela.

U iVysílání občas narazíte dokonce i na tykání („Šipkou dolů zobraz popis“), což je od veřejnoprávního média nemístné stejně, jako podivné česko-anglické popisky („Hvězdně obsazený true crime.“). To už je ale o důslednosti, dohledu a kvalitě práce. A samozřejmě i o češtině i když prapodivná slova dnes ČT používá běžně.

„Program vysílání“ se dubluje s položkou „TV Program“ v hlavní nabídce. Tady je to ovšem nesrovnatelně lépe udělané a i s možností výběru při zobrazování stanic. To však nezabrání dojmu, že „Program vysílání“ do iVysílání nepatří a měl být jinde, resp. že měl přímo vystřídat „TV Program“.

Kam kráčí iVysílání?

Netušíme sice kam má namířeno, výsledný dojem je ale po poslední inovaci jednoznačný – míří k regulérnímu IPTV/VoD.

A co ČT iVysílání chybí? Jak vidíte výše, něco by se našlo. Teď ale máme na mysli něco jiného. Ve stávající fázi se podařilo dotáhnout aplikaci hodně daleko a i když někdo může namítnout, že některé věci trvaly nesmyslně dlouho, a bude mít pravdu, ČT nyní stojí na prahu dalšího skoku. Totiž zavést přihlášení, křížovou kontrolu s databází poplatků a zprovoznění jen pro toho, kdo je platí. Tohle je jedna ze dvou možných cest, protože tou druhou, základní, je ponechat vše tak, jak to je – otevřené a pro všechny.

Pokud by se šlo první cestou, nastolilo to by to otázku, která je ovšem, po prohlášení o tvorbě aplikací mimo HbbTV, nasnadě už dnes. Totiž: „Bude ČT vůbec potřebovat HbbTV, když bude mít aplikace dostupné pro různé platformy televizorů?“ Otázkou je ale například i to, zda se vůbec chystá na všechny, nebo jen na některé. To ukáže až čas, protože ČT své ohlášení nijak nekonkretizovala.

HbbTV by ale podle nás mělo smysl i tak, protože je – na rozdíl od specializovaných aplikací pro televizory – univerzální. Jinou otázkou jsou samozřejmě finance, protože vše něco stojí a aplikace pro televizory také nejsou nejlevnější nehledě na skoro každoroční přizpůsobování obměněnému operačnímu systému.

Štítky