Potichu bez jakékoli medializace odstartovala již více než před měsícem v šesti krajských městech a pěti dalších lokalitách pozemní televizní Regionální síť 7. Multiplex provozovaný společností Progres Digital, sesterskou firmou Digital Broadcasting (operátor celoplošného multiplexu 24), dosud vysílal pouze v Českých Budějovicích a lze ho aktuálně naladit z 12 vysílačů. Další dva, v Karlových Varech a Ústí nad Labem, ještě čekají na spuštění. Jediným programem šířeným v této síti je promo kanál Televize přes anténu, který upozorňuje na výhody pozemní digitální televize ve standardu DVB-T2 (Regionální síť 7 vysílá ve starším standardu DVB-T).

Nové lokality operátor spustil již 13. dubna

Nově lze Regionální síť 7 naladit v Brně, Jihlavě, Liberci, Olomouci, Plzni, Zlínu, a také v Šumperku, Bruntále, Vsetíně, Svitavách a Klatovech, informoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve své měsíční monitorovací zprávě za květen s tím, že tyto lokality byly spuštěny již 13 dubna. Start sítě s jediným a nadto promo kanálem, který provozuje sám operátor multiplexu, má patrně jediný důvod: pokud by totiž Progres Digital nevyužil individuální oprávnění získaná pro provozování daných kmitočtů, mohl by o ně přijít. Většinu oprávnění totiž získal již před více než rokem. Dosah vysílačů je omezený, většinou je totiž jejich vyzářený výkon limitovaný na stovky Wattů, maximálně pak na 1 kW. Co přesně by mělo být náplní Regionální sítě 7, zatím není úplně jasné.

Výkonný ředitel společnosti Digital Broadcasting Jakub Juhas na loňské konferenci DIGIMEDIA 2021 uvedl, že kapacita Regionální sítě 7 by měla být k dispozici lokálním a regionálním televizím, pro které je krajské pokrytí v celoplošném multiplexu 24 příliš nákladné a robustní. Regionální síť 7 by tak měla nabízet odpojování po jednotlivých vysílačích nebo jednofrekvenčních sítích. Obdobně plánují obnovit svoji Regionální síť 8 také České Radiokomunikace, které pro ni získaly individuální oprávnění pro 18 lokalit. Multiplex ale zatím reálně vysílá pouze v Českých Budějovicích.

Liberec se dočká šesté televizní sítě Do krajského města expanduje Regionální síť 7

Spuštěné vysílače Regionální sítě 7

Brno – Jihlaská – kanál 37
Bruntál – Čas – kanál 38
České Budějovice – Kluk – kanál 45
Jihlava – Jeníkov – kanál 45
Klatovy – Doubrava – kanál 41
Liberec – Oáza – kanál 43
Olomouc – Slavonín – kanál 41
Plzeň – vodárna – kanál 29
Svitavy – Hřebečov – kanál 42
Šumperk – Háj – kanál 30
Vsetín – Lysá hora – kanál 44
Zlín – segment – kanál 46

Nezprovozněné vysílače Regionální sítě 7

Karlovy Vary – Všeborovice – kanál 43
Ústí nad Labem – Krušnohorská – kanál 25

Štítky