Máte před sebou výběr nové televize? V současné době je na trhu velmi bohatá nabídka různých televizorů, které mohou splňovat různé požadavky a nároky uživatelů. Jak ale vybrat vhodný model, který bude mít dostatek funkcí a praktického využití, aby se televize nemusela měnit opravdu dlouhé roky? A co nabízí televize Samsung, LG nebo Philips?

Přední výrobci s jistotou kvality

Pokud cílíte na chytrou televizi, budete jistě vybírat u z prověřených značek. U nás v tomto ohledu a v popularitě jednoznačně vedou Samsung, LG a Philips. Samsung je špičkou v TV střední a nižší třídy, nabízí LED televize i QLED. LG boduje ve vyšší střední třídě především s technologií OLED.

U obou jde o korejskou produkci v dosažitelné cenové hladině. I Philips, co se týče ceny a kvality, má na našem trhu své stálé místo. Jeho modely jsou navíc vybaveny technologií Ambilight, která šetří oči při sledování obrazovky. Při výběru konkrétního typu nejlépe poslouží recenze televizí. Na co je dobré se při výběru zaměřit?

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Samsung? Tady si můžete vybrat.

Typy televizí

  • LCD televize – patří v současné době mezi nejběžnější typy. LCD panel používá k podsvícení LED diody, které zajišťuji stejnou barevnost a světelnost po celé ploše. Navíc tak snižují spotřebu televize a díky této technologii se můžete setkat i s prostorově velmi tenkými typy.
  • OLED televize – je v současnosti brána jako špička v technologiích zobrazení. Nabízí totiž velmi dobré podání černé barvy, vysoký kontrast a syté barvy. Kromě toho se vyznačuje širokými pozorovacími úhly a výjimečně nízkými požadavky na energii.
  • QLED televize – vychází z modelu LED, poskytuje ale lepší pozorovací úhly i velmi dobrou barevnost obrazu. Vyhledávanou vlastností je také malá odrazivost a zrcadlení obrazovky.

Rozlišení

Výrobci televizorů se stále více zaměřují na kvalitu a nabízí tak v podstatě u všech modelů rozlišení 4K nebo také Ultra HD, což je to nejlepší, co lze získat. Ovšem pokud se budete poohlížet po velmi malých rozměrech televizí, tam se nejspíš setkáte i s rozlišením Full HD nebo HD Ready. Pro malý obraz rozhodně více než dostačující.

Pozorovací úhly

Tento parametr je velmi důležitý ve chvíli, kdy víte, že budete občas televizní program sledovat z atypických míst. Například z boku, od stolu v kuchyni, nebo při nějaké činnosti, kdy budete měnit polohu (přecházení po pokoji). Čím větší hodnota pozorovacího úhlu, tím lépe. Nejlepší výsledky mají obvykle televize typu OLED.

Obnovovací frekvence

Tento parametr udává, jak rychlý a plynulý je pohyb obrazu. Drahé modely dosahují i frekvence 100hz, ale dostačující je obnovovací frekvence 50hz.

Kontrast

Kontrast má velmi velký vliv na výslednou kvalitu obrazu. Klasická hodnota je 1000:1, nejedná se ovšem o dynamický kontrast, u kterého je hodnota běžně mnohem větší.

Signály a tunery

  • Pozemní digitální vysílání DVB-T/T2
  • Satelitní vysílání DVB-S/S2
  • Vysílání kabelové televize DVB-C/C2

Operační systémy

Chytré televize jsou vybaveny operačním systémem, nejběžnější jsou:

  • Android TV (Philips)
  • Tizen (Samsung)
  • webOS (LG)

Smart TV je možné využívat podobně jako počítače, je možné sledovat streamovací videa YouTube, ale i jiné (obvykle placené) služby, jako je Netflix, HBO Go, Apple TV+, O2TV a jiné.

Červené tlačítko

Některé televize podporují kromě klasického pozemního digitálního vysílání také funkce dostupné z internetu. Jednou takovou je „červené tlačítko“, které po zmáčknutí nabízí nejrůznější doplňková data k právě vysílanému pořadu konkrétní stanice.

Doplňky

Každá televize je vybavena řadou vstupů a výstupů, které jí umožňují komunikovat i s jinými zařízeními. Běžně zde tak najdete porty jako:

  • anténa,
  • HDMI,
  • USB,
  • optické výstupy,
  • audio,
  • jacky.

Štítky