Při náhradě HBO GO za HBO Max nešlo jen o zrušení jedné služby a nástupu druhé, resp. o výměnu jedné aplikace za jinou. Vypořádat se s tím muselo i televizní vysílání přes internet (IPTV). Neptáme se ale jen na to. Je tu také zákaz přetáčení reklamy na stanicích FTV Prima, takže vám servírujeme obě témata najednou. A jak to dopadlo, resp. jaké možnosti zákazníci různých video služeb v současné době mají?

Kolem internetového televizního vysílání IPTV se v poslední době děly zejména dvě věci – diskuse kolem zrušení přetáčení reklam na kanálech FTV Prima a situace kolem střídání aplikace HBO GO, jejíž služby byly někdy součástí IPTV, novou video službou (VoD), HBO Max. Oslovili jsme tedy několik operátorů a zjišťovali jaká je u nich situace. U reklam nás také zajímalo, jakému balíčku „Prima bez reklam“ (s reklamou) dávají zákazníci přednost, ale na zodpovězení této otázky je zjevně ještě příliš brzy.

Prima vs. O2 TV: Hra nervů bez vítěze Konec spolupráce by uškodil oběma

Níže najdete odpovědí čtyř poskytovatelů internetového televizního vysílání IPTV. Jde o…

  • Lepší.TV
  • Skylink Live TV
  • SledovaniTV
  • Vodafone TV

Oslovili jsme rovněž O2 TV, Telly a T-Mobile TV, odpovědi se však získat nepodařilo.

 

Při pokusu přetočit reklamu na kanálech Primy se vám v Lepší.TV objeví takovéto upozornění.

Lepší.TV: s reklamou i bez ní

Příjem video služby je možný buď přes set-top box, aplikaci v televizoru (Android TV, Hisense, Samsung, LG, atd., atd.), Chromecast, Fire TV nebo mobil a tablet. A samozřejmě také přes počítač, resp. jeho webové prostředí. Zapotřebí je internetová linka s minimální rychlostí 1,2 Mb/s (SD), 3 Mb/s (HD) nebo 5 Mb/s pro Full HD.

Jaké řešení pro sledování stanic FTV Prima nabízíte?

FTV Prima poskytla několik možností, jak nucený zákaz přeskakování reklam řešit. Na výběr byly scénáře od kompletního zákazu přeskakování reklam, až po sofistikované řešení. Protože si stojíme za tím, že službu Lepší.TV děláme pro své uživatele opravdu lépe, rozhodli jsme se pro nejsložitější řešení. To stálo mnoho úsilí, ale povedlo se ho implementovat. Skládá se ze dvou možností.

První jsme automaticky aktivovali pro všechny diváky. Spočívá v tom, že při zpětném sledování detekujeme reklamní bloky a ty nahrazujeme jinými (on-line) bloky, které nám dodává samotná FTV Prima. Výhodou je, že nově dodané reklamní bloky jsou podstatně kratší oproti těm, které jsou v živém vysílání.

Druhá možnost umožňuje kompletní přeskočení reklamního bloku. V praxi to vypadá tak, že si divák pustí jakýkoli pořad a Lepší.TV automaticky detekuje a přeskakuje veškeré reklamy. Zážitek ze sledování tak není ničím rušený. Funkce je zpoplatněna a přijde na 59 Kč za měsíc.

Věříme, že se tímto vynucená změna ze strany FTV Prima podařila alespoň z části zmírnit a že diváci ocení řešení Lepší.TV, které přináší oproti konkurenčním řešením značný komfort.

Můžete nám říci, jakému balíčku řešení v současnosti vaši zákazníci dávají přednost?

Standardnímu balíčku za 199 Kč/měsíc.

Pokud k podobnému opatření jako FTV Prima přistoupí další vysilatelé, nabídnete jim stejná řešení nebo se budete snažit, po současných zkušenostech, domluvit jinak?

Pravděpodobně velice obdobně, jako tomu je nyní u Primy.

Lepší.TV: i v počítači, kde bylo běžně dostupné HBO Max, bylo třeba, pro přehrávání jejích pořadů, generovat kód a párovat obě služby na nového poskytovatele, v tomto případě Lepší.TV.

Jak vás ovlivnil přechod od HBO GO k HBO Max?

Nejzásadnější pro nás byla nutnost zrušení videotéky HBO OD, kterou naši uživatele hojně využívali. Tím, že byla integrovaná přímo do služby Lepší.TV, tak fungovala na drtivé většině zařízení a navíc stačila jedna aplikace ke sledování jak Lepší.TV, tak všeho co HBO nabízí. Nyní je nutnost mít dvě separátní aplikace. Aplikace HBO Max navíc není podporovaná ani zdaleka na všech zařízeních, kde je Lepší.TV a tak se stává, že diváci s balíčkem HBO nemají na svém zvoleném zařízení k HBO Max přístup. Jen kvůli tomu pak musí sáhnout po zařízení, kde HBO Max podporu má a je to tak zbytečně nepohodlné a mnohdy i zdlouhavé.

S příchodem HBO Max se v našem obchodním modelu nic nezměnilo. HBO Max zkrátka nahradilo HBO GO/OD a tudíž je stále součástí příplatkového balíčku HBO, který obsahuje stanice HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax, Cinemax 2 a nyní HBO Max. Balíček HBO není samostatně prodejný a lze zakoupit pouze v případě, že má uživatel aktivní službu Lepší.TV. Cena rovněž zůstává stejná – 219 Kč/měsíc.

A integrování nějaké jiné video služby typu VoD? S myšlenkou si hrajeme, ale aktuálně není stanovený časový horizont v jakém bychom se do něčeho takového pouštěli.

 

Skylink Live TV: úplná blokace přetáčení na Primě, nové řešení v létě

Služba je zdarma v ceně každého balíčku se satelitním vysíláním nebo jako samostatná IPTV za poplatek. K jejímu využití potřebujete buď box Strong SRT 202 nebo Tesla MediaBox XA400. Sáhnout můžete například i po aplikaci pro televizor (mj. LG, Samsung, Finlux, JVC, Toshiba, Gogen, Hyundai, Panasonic, Android TV Sony a Philips), po mobilu, tabletu či po webovém prostředí v počítači. Minimální rychlost internetového spojení je udána na 10 Mb/s.

Jaké řešení pro sledování stanic FTV Prima nabízíte?

Skylink pro svou internetovou platformu zvolil blokaci prvních 180 sekund z každého komerčního bloku. Jelikož implementace byla časové náročná, v současné době jsme byli nuceni od 1. 6. 2022 implementovat úplnou blokaci přetáčení vpřed u všech programů Primy v rámci odložené sledovanosti. Finální nastavení tj. blokace přetáčení prvních 180 sekund z každého komerčního bloku, bychom rádi implementovali během léta.

Můžete nám říci, jakému balíčku v současnosti vaši zákazníci dávají přednost?

Skylink pro Primu samostatný balíček „bez reklam“ nenabízí a v současné době ani neuvažuje o jeho zavedení. 

Pokud k podobnému opatření jako FTV Prima přistoupí další vysilatelé, nabídnete jim stejná řešení nebo se budete snažit, po současných zkušenostech, domluvit jinak?

Bohužel technické specifikace pro blokování přetáčení v rámci odložené sledovanosti dodala všem operátorům na trhu skupina FTV Prima. Snahou všech operátorů bylo a je stanovení tzv. technického standardu, který by byl závazný pro všechny mediální domy (vysílatele). Takový standard bohužel zatím není. Nedokážeme tedy predikovat s jakými podmínkami/technickými požadavky může přijít další mediální dům (vysílatel). Je ale velmi nepravděpodobné, že bude technicky reálné aplikovat jiné podmínky omezením přetáčení v rámci programů jednotlivých mediálních domů (vysílatelů). Je zde velké riziko, že v případě odlišných požadavků týkajících se blokování přetáčení v rámci odložené sledovanost, nebude možné je po technické stránce splnit a jediné řešení bude plná blokace přetáčení vpřed v rámci odložené sledovanosti, což by pro zákazníky byla ta nejhorší varianta.

Jak vás ovlivnil přechod od HBO GO k HBO Max?

Tento přechod nás nikterak neovlivnil. Služba je dostupná za stejných podmínek za jakých bylo k dispozici HBO GO. Samostatné HBO GO/HBO Max nenabízíme.

Integraci nějaké video služby typu VoD neplánujeme. V současné době je v aplikaci Skylink Live TV dostupných více jak 2.000 titulů všech žánrů od dětského obsahu, filmů, seriálů, dokumentů až po obsah pro dospělé.

 

SledovaniTV: speciální balíček bez reklam

Příjem je možný například přes speciální box, Apple TV, boxy s Android TV nebo Fire TV, aplikaci v televizoru (Android TV, Samsung, LG, Panasonic, Vestel) nebo také přes web a aplikace pro mobil a tablet. Internetové připojení od 1,2 Mb/s výše. V případě ne-přetáčení reklam na stanicích FTV Prima je nabízeno výborné vysvětlení problému, a to u různých platforem a je tu také řešení v podobě speciálního balíčku „vypínajícího“ reklamy (viz níže).

Jaké řešení pro sledování stanic FTV Prima nabízíte?

Ve SledovaniTV jsme se zaměřili na to, aby omezení uživatele co nejméně obtěžovalo a stále měli možnost aplikace plnohodnotně využívat. Navíc si naši uživatelé mohou pořídit balíček „Prima bez reklam“, díky kterému se omezení vyhnou úplně a budou moci reklamy automaticky přeskočit.

Zpětné přehrávání na kanálech Primy v rámci naší novější aplikace funguje normálně, pouze v případě, kdy se začne přehrávat reklama, ji není možné přeskočit ani přetočit. Stále však lze zobrazit televizní program, přepnout na jiný kanál či přejít do menu. Po zapnutí přehrávání má uživatel možnost 60 sekund volně přetáčet a přepnout se na konkrétní místo v pořadu.

Reklamní bloky jsou v přehrávači zvýrazněny žlutě a reklama je zkrácena na asi 3 minuty.

Můžete nám říci, jakému balíčku řešení v současnosti vaši zákazníci dávají přednost?

Vzhledem k tomu, že omezení začalo platit 1. 6. 2022, nemáme zatím dostatek dat, abychom mohli vyhodnotit, jakému způsobu uživatelé dávají přednost.

Pokud k podobnému opatření jako FTV Prima přistoupí další vysilatelé, nabídnete jim stejná řešení nebo se budete snažit, po současných zkušenostech, domluvit jinak?

Aktuálně tuto situaci neřešíme.

Jak vás ovlivnil přechod od HBO GO k HBO Max?

Přechod nás nijak neovlivnil, pouze jsme přestali nabízet samostatný balíček s HBO Max. HBO Max nabízíme v rámci vybraných TV balíčků. Jedná se buď o doplňkový balíček: HBO + HBO Max, HBO Maxpack nebo hlavní balíček: Maxi a Maximální (prodej přes naše partnery – poskytovatele internetu) a Premium (v případě prodeje na přímo). Navíc noví zákazníci naší služby dostanou HBO Max při objednání balíčku Základ na 1. měsíc jako dárek. Kromě HBO Max jsou aktuálně součástí naší nabídky i filmotéky Edisonline OD, Filmbox OD a Starmax OD. Do budoucna počítáme s rozšířením nabídky o další VoD filmotéky.

 

Vodafone TV a aplikace pro televizory (a boxy) s Android TV.

Vodafone TV: omezení jakékoliv přetáčení vpřed

Příjem je možný buď přes speciální set-top box napojený na televizor přes HDMI nebo aplikaci přímo v televizoru (boxu) s operačním systémem Android TV ve verzi 5 a vyšší (v případě TV od roku výroby 2017). K dispozici je přístup přes web a obvyklé aplikace pro mobil a tablet. Internetové připojení musí mít 3 Mb/s (SD), nebo 7 Mb/s pro příjem stanic v HD.

Jaké řešení pro sledování stanic FTV Prima nabízíte?

Standardní vysílání programů Prima je beze změny. Omezení se týká pouze Zpětného zhlédnutí, kdy jsme na základě požadavku FTV Prima museli omezit jakékoliv přetáčení vpřed.

Můžete nám říci, jakému balíčku řešení v současnosti vaši zákazníci dávají přednost?

Nemáme žádný speciální balíček programů FTV Prima.

Pokud k podobnému opatření jako FTV Prima přistoupí další vysilatelé, nabídnete jim stejná řešení nebo se budete snažit, po současných zkušenostech, domluvit jinak?

Naším cílem je poskytnout zákazníkům co nejvyšší komfort. Ten ale musí být založen na jednotném požadavku trhu.

Jak vás ovlivnil přechod od HBO GO k HBO Max?

Společnost Vodafone nabízí možnost sledovat videotéku HBO Max přímo v aplikaci v našem set-top boxu. Pro převod zákaznických účtů jsme zajistili procesy tak, aby dopad na zákazníka byl minimální. HBO Max je součástí všech balíčků s programy HBO, tedy HBO a Superfilm, a nejširší programové nabídky Komplet.

Naším cílem je i nadále poskytovat nejširší výběr při sledování filmové a seriálové tvorby. Dále tedy budeme pokračovat a rozvíjet spolupráce s novými poskytovateli obsahu, a to jak na lineární, tak nelineární straně.