Zbytky z prvního stupně čínské rakety Dlouhý pochod 5B (Long March) se v sobotu nad jihovýchodní Asií, šest dní po vypuštění modulu vesmírné stanice na oběžnou dráhu, jako hořící meteor vrátily do zemské atmosféry.

Trosky ze zhruba 30 metrů dlouhého, pět metrů širokého prázdného a zhruba 22 metrických tun vážícího stupně Dlouhého pochodu 5B se 30. července ve 18:45. SELČ (1645 UTC) zřítily do moře Sulu u indonéského státu Sarawak na severozápadě ostrova Borneo.

Raketa Long March 5B (označení CZ-5B R/B NORAD ID: 53240) odstartovala 24. července a vyslala na oběžnou dráhu modul vesmírné stanice Wentian. Wentian je druhý modul pro čínskou vesmírnou stanici a 13 hodin po startu byl úspěšně připojen k již obíhajícímu základnímu modulu Tianhe. Dlouhý pochod 5B je variantou největší čínské rakety. Skládá se z hlavního stupně a čtyř bočních boosterů. Výjimečně první a největší stupeň této rakety funguje i jako horní stupeň, vynášející náklad na oběžnou dráhu.


Problematika kosmického odpadu se týká i komunikačních družic, které převážně slouží k příjmu a distribuci video obsahu a které se věnujeme v našem seriálu o satelitní komunikaci. Podívejte se na náš poslední díl:

Seriál: Satelitní komunikace a vysílání III Vývoj satelitů a pohled do útrob Starlinku

V některém z dalších pokračování se zaměříme právě na problém přeplněného kosmu a s tím souvisejícího kosmického odpadu a smetí.

Předpověď dopadu nosných raket

Naprostá většina prvních stupňů nosných raket nedosahuje orbitální rychlosti a spadá do vypočítané, bezpečné oblasti dole od startu, což není případ tohoto typu čínských raket. Vzhledem k tomu, že raketové motory na bázi kapalného vodíku a kapalného kyslíku se zjevně nemohou znovu na oběžné dráze restartovat, velký první stupeň deorbituje kvůli atmosférickému odporu v nekontrolovaném návratu.

Kde a kdy se stupeň těchto raket vrátí, je nemožné s jistotou předpovědět kvůli atmosférickým výkyvům, výzvám modelování a neznámým aspektům konstrukce rakety. Administrátor NASA Bill Nelson komentoval situaci prostřednictvím Twitteru krátce po potvrzení opětovného vstupu rakety do atmosféry: „Čínská lidová republika nesdílela konkrétní informace o trajektorii, když jejich raketa Dlouhý pochod 5B dopadla zpět na Zemi. Všechny vesmírné země by se měly řídit zavedenými osvědčenými postupy a přispět k tomu, aby se o tento typ informací podělily předem, aby umožnily spolehlivé předpovědi potenciálního rizika dopadu úlomků, zejména u těžkých nákladních raket, jako je Long March 5B, které s sebou nesou značné riziko ztrát na životech a majetku. To je zásadní pro zodpovědné využívání vesmíru a pro zajištění bezpečnosti lidí zde na Zemi.“

Štítky