Pondělní pohřeb zesnulé britské královny Alžběty II. změní vysílací schéma hlavních programů České televize i Novy, ale i zpravodajských kanálů ČT 24 a CNN Prima News.

Poslední rozloučení s Alžbětou II. neopomene živě zprostředkovat žádná ze tří velkých tuzemských televizních skupin. Veřejnoprávní Česká televize připravila desetihodinové speciální vysílání, které začíná v 5:59 hod. souběžně na programech ČT 1 a ČT 24. Jednička jej bude vysílat až do 14:00 hod., kdy zařadí film Královna o situaci, s níž se musela Alžběta II. a celá monarchie vyrovnat po tragickém úmrtí princezny Diany. Na ČT 24 bude až do 18:55 pokračovat speciální vysílání z Londýna doplněné zpravodajských studiem z Prahy, které přeruší pouze odpolední Zprávy mezi 16:00 a 16:30 hod.

Televize Nova se bude věnovat speciálnímu vysílání z Londýna na svém hlavním kanálu a také na internetovém TN Live. Tam přenos začíná v 8:00 hod., hlavní kanál Novy se přidá v 11:00 hod. „Již nyní máme ve Velké Británii tři štáby, které pokrývají aktuální dění a sledují poslední cestu nejdéle vládnoucí britské panovnice. Také se intenzivně připravují na pondělní rozloučení. Kromě nich na celém vysílání pracují desítky lidí přímo v budově zpravodajství TV Nova na Barrandově. Díky jejich nasazení jsme byli schopni hned od prvních minut, kdy bylo úmrtí Alžběty II. oficiálně potvrzeno, odvysílat řadu exkluzivních reportáží, živých vstupů či analýz,“ přiblížil ředitel zpravodajství TV Nova Kamil Houska.

Prima proti sobě postaví dva dokumenty o Alžbětě

FTV Prima se bude poslednímu rozloučení s Alžbětou II. věnovat na svém zpravodajském kanálu CNN Prima News a také na dokumentární stanici Prima Zoom. Speciální vysílání na CNN Prima News začíná v 9:30 hod. a potrvá do 18:00 hod. Od 20:15 pak CNN Prima News nabídne dokument Navždy královnou: Alžběta II., který přiblíží život královny Alžběty II. očima reportérů americké CNN. Ve stejnou dobu poběží další dokument věnovaný zesnulé panovnici na Primě Zoom. Od 20:00 stanice zařadí titul Alžběta II.: Poslední bitvy, francouzský dokument z roku 2020 o problematických situacích, které panovnici přinesly kauzy jejích blízkých. Na hlavním kanále se Prima bude události věnovat výhradě ve zpravodajských relacích.

Speciální vysílání k poslednímu rozloučení s královnou Alžbětou II. připravuje také Český rozhlas. „Radiožurnál má v Londýně svoje zpravodaje Pavlínu Nečáskovou a Jaromíra Marka, kteří budou dění v metropoli zprostředkovávat v živých vstupech. Po 12:00 h. si také můžete poslechnout speciální vysílání věnované této historické události,“ uvedl Radiožurnál na svém webu.

Úvodní foto: Wikimedia Commons / úprava Televizníweb.cz