Tvůrci populárního seriálu Prasátko Peppa již dávno ukázali, že se nebojí nabourávat zavedené normy. Sama hlavní hrdinka prasátko Peppa, je žena, která se dokáže o všechno postarat a v domácnosti je mnohem šikovnější, než její mužský protějšek. Stereotypů, které tvůrci seriálu narušili je celá řada. Nyní se k nim přidává další – po osmnácti letech vysílání se v seriálů objevují noví rodinní přátelé – lesbický pár vychovávající dítě.

Je pravda to, co se skutečně děje, nebo to, co vidíme v televizi? Zatímco v reálném světě nejsou stejnopohlavní páry vychovávající děti nijak výjimečné, v seriálové nebo filmové reprezentaci je jich stále poměrně málo. V produkci určené dětem se pak téměř nevyskytují. A kdo jiný by měl prolomit tabu, než britští animátoři Mark Baker a Neville Astley, tvůrci seriálu o Prasátku Peppa, z nějž se mnoha konzervativcům rosí čelo?

„Jedna máma je doktorka a druhá vaří špagety“

V nejnovější epizodě „Families“ se Penny Polar Bear pochlubí tím, že má dvě maminky Doctor Polar Bear a Mummy Polar Bear. Při jednoduchém popisu pro ostatní děti ze školky popíše Penny svoji rodinu takto: „Žiji s jednou mámou a druhou mámou. Jedna maminka je lékařka a druhá vaří špagety.“

Stejnopohlavní pár vychovávající dítě se do seriálu dostal i díky snaze aktivistů. Petici k tomu, aby byly v seriálu zobrazeny rodiny stejného pohlaví podepsalo na americkém webu 24 000 uživatelů. A autoři jejich žádost vyslyšeli. „Děti sledující prasátko Peppa jsou ve věku rozvoje vnímání a poznávání nových věcí,“ poukazují autoři petice. „Vyloučení rodin stejného pohlaví je naučí, že normální jsou pouze rodiny s jedním rodičem nebo dvěma rodiči různého pohlaví,“ vysvětlují v čem, vidí problém.

Zveřejnění epizody vyvolalo bouři na sociálních sítí. Mnoho diskutujícím se zdá tématika stejnopohlavního páru nevhodná pro pořad pro děti. Druhá strana argumentuje tím, že se jedná o běžnou realitu mnoha dětí a je dobré, aby takovou situaci braly děti jako normální, přirozenou a svých kamarádů a spolužáků se kvůli tomu nestranili.

Úvodní foto: Channel 5

Štítky