Veletrh IFA 2022 v Berlíně začíná dnes, tedy 2. září, a bude se snažit naběhnout do rytmu běžného před „korona krizí“. Prezentace Philipsu (TP Vision) proběhla v rámci obvyklých přednášek, resp. tiskových prezentací těsně před zahájením veletrhu.

TP Vision nové televizory pravidelně uvádí dvakrát do roka – na jaře a na podzim. Výrobky se ale často začnou skutečně prodávat, v prvním případě, až v pozdním létě, v druhém i po Novém roce. Bavit se tak o modelech pro 2022 je tak trochu iluzorní a TP Vision tento harmonogram drží snad od samého počátku. Na odkazu ostatně vidíte zprávu z letošního uvedení koncem ledna.

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Philips? Tady si můžete vybrat.

Novinky Philips na TP Vision Live 2022 Rekordní prodej OLED, nové eko balení

Novinky představují tři řady (někdy se hovoří o čtyřech) a na podzim jde pravidelně o ty vrcholové. Nyní jsou to dvě s obrazovkou OLED a jedna s LCD a špičkovým plošným podsvícením Mini LED, tedy se spoustou miniaturních LED diod.

V nabídce je několik úhlopříček, špičkové ozvučení a nové panely OLED EX, které letos hrají v nejvyšší třídě prim. Značka Philips také nabídne přepracovaný dálkový ovladač s automatickým osvětlením a snímek vidíte dále.

Televizory dovezené do Evropy v letech 2019 až 2026 (výsledky plus odhad), porovnání LCD a OLED. Zdroj: Omdia

Vrcholové televizory Philips 2022/2023 ve stručnosti

  • Uvedena jedna řada LCD (Mini LED) a dvě řady OLED s obrazovkou OLED EX a zvukem od Bowers & Wilkins.
  • Všechny oznámené televizory využívají upravené verze operačního systému Android TV 11, o nadstavbě Google TV nebyla řeč, ale nejspíše tu bude. Pokud ano, připravte se na to, že co do ovládání bude vše horší, protože se Google vrací před Android TV 8.
  • Společnost TP Vision má stále problémy se jmény produktů. Jednak drží „OLED+“, který není ochotna dát do názvu výrobku, a jednak není schopna nějak využít jména „Bowers & Wilkins“, aby dala zákazníkům jasně najevo, že od zabudovaného audia mohou očekávat něco „trochu“ jiného. Nebo si to nedala do smlouvy…
  • Novinkou má být i přepracovaný dálkový ovladač s podsvícením, které se automaticky zapíná při pohybu. Povrch je „stříbrný“, zadní část potažena kůží Muirhead.
  • Televizory mají i nadále zvládat všechny hlavní formáty HDR (co to je), tedy HLG, HDR10, HDR10+ a Dolby Vision, včetně tzv. Dolby Brightmode určeného do přesvětleného prostředí.
  • Zabudována je nová verze technologie Ambilight, Ambilight Next Generation s funkcí Aurora přinášející, citujeme, „…multimediální zážitek na pozadí za televizorem prostřednictvím zobrazení předinstalovaných obrázků, videí, zvuku a pohlcujícího osvětlení.“ Foto, které výrobce připojil najdete na konci článku.

Nový satelitní reprosystém Philips Fidelio FS1 s LED světlem poslouží jako doplněk zvukové lišty Philips FB1 a subwooferu Philips FW1. Po připojení celého systému, je kompatibilní televizor přepnut na funkci „centru“ obstarávajícího srozumitelnější dialogy.

Fidelio s osvětlením synchronizovaným s Ambilightem

Z představených audio systémů zmiňme řadu Philips Fidelio nabízející prvotřídní materiály a mířící na nejvyšší příčky jak ve zvukových lištách, tak ve sluchátkách; podívejte se například na test Philips Fidelio T1.

Philips Fidelio FS1 („s“ jako satelitní) má osazen výškový reproduktor o průměru 2,5 cm (1″), vzhůru směřující (naklopený) reproduktor umístěný v horní části o průměru 6,4 cm (2,5″) a subwoofer o průměru 8,9 cm (3,5″) se dvěma pasivními zářiči. Zabudované osvětlení LED se má synchronizovat s technologií osvětlení pozadí televizoru Ambilight, přičemž díky využití výškového, středopásmového a basového reproduktoru můžete FS1 použít buď jako třípásmový reproduktor v režimu samostatné jednotky (nebo ve stereofonním páru), nebo jako satelitu pro domácí kino systému typu 5.1. V tomto okamžiku se automaticky přepne do dvoupásmového režimu s vyhrazeným repro pro Dolby Atmos.

Další informace o představeném audiu Philips na veletrhu IFA 2022 najdete na digirevue.

 

Podsvícený dálkový ovladač se má dodávat k modelům Philips OLED907, OLED937 a dále 707, 807 a taktéž k nově uvedenému LCD televizoru Philips PML9507 s plošným podsvícením Mini LED.

Co se objevilo z televizorů?

Jak bylo řečeno, nakonec tu máme jednu vrcholovou LCD řadu s dnes nejlepším a nejpropracovanějším podsvícením Mini LED (nebo také MiniLED, Mini-LED – co to je) a dvě řady televizorů s obrazovkami naopak podsvícení nevyžadujícími, tedy OLED.

To zapadá do dlouhodobé strategie značky uvádět na podzim nejvyšší modely, které mají přijít na trh ještě před koncem roku, ale v praxi se to často nepovede.

 

Philips PML9507: vrchol LCD s vrcholem podsvícení

TP Vision zde použilo obrazovku typu LCD (VA), jas je udáván na až 1.500 cd/m2, frekvence až 120 Hz a využito je obecně špičkové plošné podsvícení Mini LED, přičemž počet diod a počet nezávisle regulovaných zón udán nebyl.

Zabudován je audio systém typu 2.1, složený z dvojice výškových a dvojice středotónových reproduktorů, doplněný o samostatný subwoofer se dvěma pasivními zářiči.

Oznámené velikosti úhlopříček jsou 140 (55″), 165 (65″) a 191 cm (75″), televizory mají mít kovovou povrchovou úpravu, kovový rám s úzkým pruhem u spodního okraje a eloxované, broušené kovové nožky podstavce.

Výrobce rovněž hovoří o tom, že PML9507 je, citujeme, „…ideální pro hraní her, obsahuje herní panel Philips, kompatibilitu s Freesync Premium a přehrávání 4K 120 VRR v plném rozlišení při režimu monitoru“.

 

Philips OLED+907 s novou obrazovkou

Novinka uvedená v minulém roce se nazývá OLED EX a má nabídnout například vyšší odolnost proti teplu a o třetinu vyšší jas, zde je konkrétně uváděno až 1.300 cd/m2, tedy marketingových „nitů“.

V případě řady Philips 907 budou ke koupi úhlopříčky 122 (48″), 140 (55″) a 165 cm (65″) vždy se zabudovaným audio systémem v uspořádání 3.1 pocházejícím od naprosté špičky v oboru, Bowers & Wilkins. Výkon zesilovače je udáván na 80 wattů, zesilovač prý posílá („prý“ – zcela to nesedí) na každý ze šesti čelně vyzařujících reproduktorů 8,5 W, 30 wattů pak má jít na basový kanál. Mimochodem Bowers & Wilkins využil u levého, pravého a středového kanálu reproduktory s legendární technologií Nautilus.

Design byl opět připraven v Evropě a jak vidíte ze snímků výše, je tu centrální kovový stojan v matném chromu, který by měl být – kupodivu – otočný (lepší snímek nebyl k dispozici). Reprosystém je opět pokryt látkou od firmy Kvadrat (jde o tzv. Audiomix), kovový rám je proveden v minimalistické podobě.

 

Philips OLED+937: vrchol, ale na pohled klasika

Nejvyšší uvedenou řadou je Philips OLED+937 a o skutečném jménu platí totéž, co u modelu 907. Zabudována je opět obrazovka OLED EX s udávaným jasem až 1.300 cd/m2.

Práce s obrazem už má být poplatná 6. generaci a jde o tzv. Philips P5 AI Intelligent Dual Engine s rozšířeným zpracováním barev blížícím se, podle výrobce, 14bitům. Novinka má mít mimo jiné i rozšířenou klasifikaci obsahu, rozumějte průchozího videa, s detekcí jednoho ze sedmi filmových režimů, včetně volby Filmmaker. V případě obrazovek OLED má být také vylepšena detekce loga, která má nyní monitorovat obraz v plných 32.400 zónách.

Uvnitř také najdeme novou verzi audio systému od Bowers & Wilkins, který je proveden jako 5.1.2, tedy klasický koncept prostorového zvuku plus boční reproduktory a jsme hodně zvědaví, jak bude znít. Výkon zesilovače je 95 wattů, o RMS však řeč nebyla ani zde.

Design opět využívá úzké rámečky, skříň zvukové lišty je i nadále součástí stojanu televizoru a potažena je akusticky transparentní tkaninou Kvadrat Audiomix.

Řada 937 OLED má být dostupná ve velikostech 165 (65″) a 196 cm (77″), výrobce opět mluví o vhodnosti pro hry, ale tady si udělejte obrázek sami. Funkce jako G-sync, Free-sync Premium a VRR, včetně VRR Shadow Enhancer, k dispozici podle zaslané zprávy jsou.

Foto + foto v úvodu: autor a TP Vision

Philips Ambilight a nová funkce Aurora pracující, podle výrobce, se „zobrazením předinstalovaných obrázků, videí, zvuku…“