Přidat se k úsporným opatřením, která mají zajistit dostatek elektrické energie během nadcházející zimy, se rozhodly České Radiokomunikace. Od dnešního večera vypnou noční nasvícení pražského vysílače na Žižkově.

Operátor to oznámil v dnešní oficiální tiskové zprávě. Žižkovská věž podle něj byla naposledy slavnostně nasvícená v noci na dnešek. CRA z úsporných důvodů ponechají jen nutná osvětlení a plné nasvícení věže bude využíváno pouze při výjimečných příležitostech. Kromě vlastní úspory má omezení osvětlení vyjádřit symbolicky podporu všem úsporným opatřením, která lidé i firmy v současné době provádějí. „Nepřišlo nám vhodné ani šetrné nechávat plné osvětlení Žižkovské televizní věže v současné situaci, zvláště, pokud to osvětlení není nezbytně nutné. Je to první z úsporných kroků naší společnosti, který navíc symbolicky vyjadřuje podporu všem, kdo k úsporným opatřením sahají,“ vysvětlil generální ředitel CRA Miloš Mastník.

Žižkovský vysílač byl v minulosti slavnostně nasvícen při různých mimořádných příležitostech. Obdobně se minulý týden „oděla“ petřínská rozhledna v Praze do barev britské vlajky, když Buckinghamský palác oznámil úmrtí královny Alžběty II. Omezení nasvícení žižkovského vysílače se nijak nedotkne jako hlavní funkce, tedy šíření televizního a rozhlasového signálu.

Úvodní foto: Wikimedia Commons