Podzim se zvolna přehoupl do své druhé poloviny a to znamená, že Vánoce se blíží. V mnoha domácnostech zmizely do skříní vycpané dýně, a naopak ven se začaly sypat první barevná světýlka a plastové vločky do oken.

Na Vánoce nás (i samy sebe) připravují také televizní stanice, a některé z nich už nyní vypouští první vlaštovky vánočního programu. Proto jsme si pro vás připravili velký dvoudílný článek shrnující vánoční obsah na hlavních VOD platformách i běžných televizích. V prvním díle jsem se zaměřili na platformy HBO a Netflix.

Netflix

Hlavní dramaturgové Netflixu jsou velcí fanoušci hlavních zimních svátků a tradičně otevírají vánoční sezónu už velmi brzy. Naše úvodní přirovnání o dýních a světýlkách zde platí doslova, protože první vánoční filmy se na Netflixu objevily už na začátku listopadu. Celkově zahrnuje netflixová vánoční sezóna několik desítek premiér a zde jsou ty nejvýraznější. Vánoce jsou obdobím smíření a nápravy starých hříchů. I tak by se dal interpretovat návrat bývalé dětské hvězdy a průšvihářky Lindsay Lohan k velkým projektům. Na Netflixu se představila (po téměř deseti letech mimo velkou produkci) v listopadu ve vánoční romantické komedii Falling For Christmas (Vánoce na spadnutí).

O tomto díle lze říci, že ničím nepřekvapí, ani ničím neurazí. Ve hře je pravá láska, uvědomění si, že bohatství není všechno, ztráta paměti a také velké množství vánočního, respektive zimního dobra. Pokud máte náladu na opravdu lehkou zábavu, tak zde chybu rozhodně neuděláte.

Druhým výrazným počinem Netflixu je Scrooge: A Christmas Carol (Vánoční koleda: Muzikál). Jedná se o animovaný muzikál se známým tématem sobce, kterého během Vánoc navštíví tři duchové a ukážou mu, jak špatně vlastně žije a jedná. V závěru doje k napravení a vše skončí dobře, přesně tak jak to ve vánočním příběhu má být.

Nevšední zážitek slibuje zajímavá 3D animace, která v temnějších pasážích odkazuje ke gotické vizualitě Tima Burtona. Jak naznačuje slovo muzikál, film sází také na výrazný písňový soundtrack.

Vánoce jsou dobou, kdy se některým lidem plní sny. To se stalo i slavnému producentovi a režiséru Guillermu del Torovi. Jeho vysněným projektem byl animovaný Pinocchio a letošním Vánoce jej opravdu přinesly. Netflix tak může uvést ambiciózní projekt Guillermo del Toro’s Pinocchio.

Diváci se mohou těšit na propracovanou loutkovou animaci i konflikt fantaskního dětsky viděné reality s fašizmem (film se odehrává ve 30. letech v Itálii). Podobný střet světů nabídl del Toro už ve svém úspěšném Faunově labyrintu a slavil s ním úspěch. Pinocchio by neměl být tak temný, avšak znepokojivých tónů se film rozhodně nezbaví.

Náš poslední tip z Netflixu není svou tematikou přímo vánoční, ale pro některé diváky, kteří budou mít 23. prosince vánoční tematiky plné zuby, je vítanou vzpruhou nebo rovnou vánočním dárkem. Glass Onion: A Knives Out Mystery. Pod tímto trochu zašifrovaným názvem se skrývá druhý díl populární detektivky s Danielem Craigem v hlavní roli.

První díl ukázal, jak snadno, a především efektně lze zkombinovat to nejlepší z klasických detektivek s jednotným místem a hledáním vraha mezi skupinou přítomných a moderní kinematografie. Místy až intelektuální cvičení ukázalo kombinační schopnosti scénáristů. Vše v pomalu se stupňujícím tempu s epickým finále. A co čekáme od dvojky? Přeci to samé, jen jinak a třeba ještě trochu lépe.

HBO Max

Největší konkurent Netflixu zatím odhalil pouze část programu a je možné, že si část své vánoční nabídky ještě schovává. A stejně jako Netflix začíná i HBO se svým programem ještě v listopadu, i když o něco později.

Trailer k Holiday Harmony potěší všechny, kdo nemají rádi nakašírované vánoční filmy. Civilní pojetí navíc podporuje pro obyvatele střední Evropy netradiční letní prostředí jižních států USA. Děj se točí okolo nadějné zpěvačky, která během svých cest uvízne v malém městečku Harmony Springs a musí zde strávit Vánoce. Během svého krátkého pobytu pomůže místní dětské kapele s vystoupením na vánočním koncertě a také se sblíží s místním sympaťákem. Chybět nebude ani tradiční dilema – „opustit místo, která mám ráda, abych se stala hvězdou, nebo zůstat a žít klidný, ale šťastný život?“.

Druhá vánoční novinka HBO Max A Christmas Mystery zavede diváky do malého města Pleasant Bay v Oregonu. Toto městečko se pyšní tím, že vlastní sadu kouzelných rolniček, které kdysi patřily samotnému Santu Clausovi. Tyto rolničky mimo jiné pomáhaly obyvatelům města ke štěstí a blahobytu. Bohužel je však někdo ukradl a parta místních dětí musí zjistit, kdo to byl.

Vánoční záhada slibuje lehkou detektivní zábavu a dobrodružství pro celou rodinu. Někomu se podaří objevit rolničky, někomu najít tu pravou lásku a jiný zase zachrání křivě obviněného tátu z vězení. Kdo čeká příjemný oddechový mix, tomu se jeho přání jistě splní.

V další novince se podíváme do prostředí továrny na sny. A Hollywood Christmas slibuje lehce bláznivou romantickou jízdu z prostředí slavných filmových ateliérů. Děj se tentokrát neodehrává o Vánocích, ale během natáčení vánočního filmu uprostřed léta. Tento zajímavý twist by mohl umožnit autorům Hollywoodských Vánoc kreativně pracovat s tematikou „nevánoc“, která by mohla být osvěžující.