Především mezi filmovými fanoušky najdete příznivce projektorů. Tito lidé odmítají sledovat filmy v obyčejné televizi (byť třeba s úhlopříčkou 80″ a více) a naopak nedají dopustit na projektor. Jaké jsou jeho výhody? A vyplatí se jeho pořízení i vám?

Kdo ocení projektor

Projektor ocení ti, kteří nechtějí, aby jim ve filmu utekl sebemenší detail. Hodí se tedy především pro fanoušky kinematografie, kteří chtějí sledovat filmy z pohodlí domova. Rozhodně se však nemusí jednat o žádné introverty. Projektor se může stát skvělým důvodem, proč by se všichni vaši přátelé měli sejít právě u vás doma. Sledovat v obývacím pokoji na plátně nemusíte vždy jen filmy, ale třeba i sportovní utkání nebo můžete pozvat děti přátel na maraton pohádek.

Projektor se hodí spíše pro ty, kteří se dívají na filmy pár hodin týdně. Pokud jste zvyklí mít zapnutou televizi po celý den, projektor pro vás není tou správnou volbou. Nemusel by vám dlouho vydržet, a navíc by zvýšil vaše náklady na elektřinu.

Výhody projektoru

Projektor vám poskytne podobný zážitek jako kino. Plocha obrazu je opravdu velká (sami můžete vlastně zvolit jak velká), barvy jsou přirozené. Navíc projektor (na rozdíl od televize s velkou uhlopříčkou) nezabere příliš místa. Zatímco velký televizor se stane ve vašem obývacím pokoji doslova nepřehlédnutelným, projektor je nenápadný a nepůsobí rušivým dojmem. Projektor je také příjemnější pro oči, světlo se odráží od promítacího plátna.

TIP: Při nákupu televize využijte slevy na LGshop, nebo OKAY

Nevýhody projektoru

Pořizovací cena projektoru není právě malá. Navíc je obvykle nutné zakoupit i promítací plátno a surround sound system, aby váš zážitek z filmu stál opravdu za to. Místnost, ve které film sledujete, je třeba zatemnit. Investovat tedy budete možná muset i do žaluzií nebo závěsů. Problémem je také životnost lamp u projektorů, která není velká. Lze je používat zhruba 4 000 hodin a poté je nutné je vyměnit. Opět tedy další investice.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že projektory vydávají mírný hluk, když jsou zapnuté. Především ve chvílích, kdy je ve filmu ticho, je tento hluk slyšitelný a může působit rušivým dojmem.

Výhody a nevýhody televize

Televize se hodí především pro ty, kteří ji používají často a pro které velikost obrazu není prioritou. V dnešní době televize poskytují velice kvalitní obraz i zvuk, nejsou tak drahé jako projektory (pokud netrváte na velké uhlopříčce) a lze je sledovat v jakýchkoliv světelných podmínkách. Zatemňovat místnost rozhodně nemusíte. Ostatně sledování televize v místnosti, kde je úplná tma, není vůbec vhodné. Naše oči jsou pak ještě více zatěžovány. Televize vydává tzv. modré světlo podobně jako počítače a mobily. Toto světlo není dobré pro naše oči a nepříznivě ovlivňuje i spánek.

Stále se nemůžete rozhodnout? Nevadí, nic nebrání tomu, abyste doma měli televizi i projektor.