Sté výročí vzniku společnosti The Walt Disney Company provází uvádění nových filmů a seriálů do kinodistribuce i streamovací služby Disney+.

Reklamním spotem, který připomíná uplynulé století ve tvorbě animovaných i hraných filmů, si během Super Bowlu připomněla společnost The Walt Disney Company sto let své existence. Výročí sice oslaví až 16. října, akce na připomínku tohoto jubilea ale naplánovala na celý letošní rok. Oslavy probíhají pod značkou Disney100. „V době, kdy si připomínáme naše 100. výročí, je úchvatné se ohlédnout za odkazem Walta Disneyho a jeho neúnavnou snahou o dokonalost, která dodnes pohání společnost kupředu. Jsme nesmírně vděční několika generacím lidí po celém světě za to, že jsou tak výjimečnou součástí naší historie a že během uplynulého století učinili naše příběhy a postavičky součástí svých životů,” uvedl Bob Iger, generální ředitel společnosti Disney.

„Disney100 je oslavou všech našich fanoušků a rodin, našich vypravěčů a kreativních vizionářů, jejichž talent a představivost vytvořily kouzelné okamžiky, díky nimž je společnost Disney trvalou součástí globální kultury,” dodal šéf The Walt Disney Company. Oslavy se chystají i v České republice. 16. února bude do českých kin uveden nejnovější film studia Marvel, Ant Man a Wasp: Quantumania. Poté, 18. února, bude mít ve Franklinově institutu ve Filadelfii světovou premiéru výstava D100: The Exhibition, která přivítá návštěvníky v deseti galeriích o rozloze 15 000 čtverečních stop (4 572 m2), a oživí Disneyho příběhy prostřednictvím inovativních a imerzivních technologií.

Archiv Walta Disneyho otevře svůj trezor pokladů a vystaví více než 250 svých „korunovačních klenotů“, tedy zřídka vídané originály uměleckých děl a artefaktů, kostýmy, rekvizity, vozidla ze zábavních parků a další. Výstava poputuje i do dalších amerických a evropských měst. Během celého letošního roku pak Disney uvede nové snímky od studií Disney, Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm a dalších – od Malé mořské víly a Strážců Galaxie: Volume 3 v květnu, až po filmy Mezi živly, Indiana Jones a nástroj osudu, Marvels a Strašidelný dům letos v létě. „Na velkém plátně tak ožijí nejen dlouhodobě oblíbené postavy, ale i nové příběhy. 23. listopadu uvede Walt Disney Animation Studios v českých kinech originální animovaný hudební film Přání,“ uvádí české zastoupení Disneyho.