Další globální streamovací služba chce zaujmout nižší cenou, než má konkurence, a také exkluzivním obsahem. Část získala od HBO Max, které uzavřelo produkce ve střední a východní Evropě.

Pouhý týden po startu domácí streamovací služby Prima+ přichází na český trh další globální hráč, SkyShowtime. Lokalizovaná česká verze bude přímo konkurovat Netflixu, Disney+ či HBO Max, ovšem v případě třetí jmenované služby je to konkurence jen pomyslná, protože od ní SkyShowtime nedávno odkoupilo řadu titulů – včetně premiérových středoevropských seriálů. Kromě Česka dnes tato videotéka startuje na dalších devíti evropských trzích: v Albánii, Andoře, Kosovu, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Severní Makedonii, Slovensku a Španělsku. SkyShowtime přináší produkci osmi velkých amerických filmových studií a služeb (Universal, DreamWorks, Sky, Peacock, Nickelodeon, Showtime, Paramount+ a Paramount Pictures), má tedy rozsáhlou knihovnu amerických filmů a seriálů.

Seriál 1923:

Nakoupené české seriály od HBO

Hlavní konkurenční výhodou SkyShowtime je cena. Zatímco Netflix, Disney+ a HBO Max si při měsíčních platbách účtují minimálně 199 Kč (v případě Netflixu jde o základní tarif pro jedno zařízení), SkyShowtime přichází s měsíčním poplatkem 179 Kč a pro ty, co si přihlásí měsíční předplatné do 11. dubna včetně, pouze 89 Kč měsíčně. Za ten se ovšem diváci nedostanou k obsahu v rozlišení UHD/4K, ale maximálně ve Full HD, což však nemusí být v době 4K a 8K televizorů s přepočítáváním rozlišení obrazu v reálném čase žádný problém. Tím je spíš koupěschopnost českých domácností, které využívají nebo chtějí využívat streamovací služby. Vzhledem k inflaci a rostoucím cenám potravin i služeb klesá ochota platit si další streamovací služby, takže start SkyShowtime nebude rozhodně jednoduchý. Zvláště když nabídne minimum lokální produkce.

Tu si ostatně pro začátek SkyShowtime pořídil formou akvizice, když od HBO odkoupil již hotový seriál Vítěz režiséra Jana Hřebejka. Uvede ho pod značkou SkyShowtime Originals, pod kterou budou na této streamovací službě dostupné všechny exkluzivní filmy a seriály, zejména lokálního charakteru. V Polsku si SkyShowtime od HBO odkoupil seriál Varšavanka, který budou moci vidět i diváci v České republice. Tuzemští diváci v nové službě najdou i čtyři roky starou krimi minisérii HBO Bez vědomí, kterou natočil český režisér Ivan Zachariáš. Zároveň se dá očekávat, že z nabídky konkurenčních streamovacích služeb zmizí tituly od amerických studií, která spadají pod majitele SkyShowtime, tedy mediální skupiny Comcast a Paramount Global.

Seriál The Northman:

Mimoni:

Aplikace SkyShowtime i na televizorech Samsung

SkyShowtime umožní divákům v České republice využívat jeden uživatelský účet až na pěti zařízeních, z toho na třech budou moci přehrávat obsah současně. Podporovaná jsou chytrá zařízení s Androidem i iOS, velký otazník ale dlouho visel nad aplikacemi pro chytré televizory, zejména od Samsungu. Nakonec provozovatel SkyShowtime den před vstupem na český trh zveřejnil informaci, že se se Samsungem dohodl a jeho streamovací služba bude dostupná formou aplikace na chytrých televizorech Samsung modelových řad 2017 a vyšších s operačním systémem Tizen 3.0.

Provozovatel SkyShowtime nezveřejnil, kolik předplatitelů by chtěl získat na českém trhu. Určitý prostor tu ale stále je, protože alespoň jednu streamovací službu si předplácí pouze jedna čtvrtina domácností. Nejčastěji využívají Netflix, po kterém následuje HBO Max, domácí Voyo a Disney+. Žádná z těchto služeb nezveřejňuje počty svých předplatitelů, s výjimkou Voya, u kterého televize Nova nedávno oznámila překročení hranice 400 tisíc předplatitelů. Číslo se ale týká českého a slovenského trhu dohromady. Podle dřívějších odhadů by v Česku a na Slovensku mělo být minimálně 600 tisíc předplatitelů Netflixu, u ostatních služeb neexistují ani odhady. Všechny služby se potýkají s problémem sdílení uživatelských účtů mezi různými domácnostmi. Netflix již oznámil, že proti tomuto sdílení hodlá brzy zakročit.

Seriál Mayor of Kingstown:

Seriál Jurský svět:

Seriál Halo:

Seriál Funny Woman:

Seriál Tulsa King: