Ačkoliv se animáky vžily jako audiovizuální tvorba pro děti, ne vždy tomu tak je. To ostatně dokazuje i animovaný seriál Harley Quinn, jehož hlavní postavu dabuje herečka Kaley Cuoco, známá z Teorie Velkého Třesku nebo snímku Letuška. Tento na první pohled nevinný seriál, jako tolik animované tvorby z produkce DC, ve skutečnosti překypuje násilnými scénami a sprostými výrazy. Svým ratolestem proto raději pusťte Superpsa Krypta a vy si užijte tuto krvavou a zábavnou jízdu.

Harley Quinn začala vysílat v roce 2019. Po velice kladném hodnocení od kritiků byla poměrně rychle obnovena pro druhou řadu. Třetí sezóna pak na sebe nenechala dlouho čekat a společně s ní se pořad přemístil na službu HBO Max. Za vznikem stojí například tvůrce Doug Moench, jeden ze dvou autorů úspěšného seriálu Moon Knight. Dále pak Dean Lorey, Justin Halpern nebo Patrick Schumacker, scénáristé, kteří nárazově přispívali k jednotlivým dílům iZombie nebo Táta Jack.

Co tedy stojí za úspěchem Harley Quinn?

Perfektní dabing opěvovaný kritiky

Sázka na jistotu a kvalitu, jimž byl Doug Moench, byla doplněna zprvu nejistou kartou. Byla jí herečka Kaley Cuoco, kterou tvůrci obsadili do hlavní role Harley Quinn. Ačkoliv Cuoco nějaké zkušenosti s dabingem již měla, více pozornosti ji v minulosti přinesly její hrané role. Právě dokonalé dabingové ztvárnění komplikované Dr. Harleen Quinzel ji ale vyneslo uznání kritiků i ocenění Nejlepší hlasová herečka v animovaném seriálu v Critics‘ Choice Super Awards. Cuoco dokázala výborně zachytit pištivý, místy hysterický a neurotický hlas hlavní postavy. Už v samotné intonaci a dynamice se odráží komplikované a nestále emoce Harley a její náklonost či odpor k ostatním.

Cuoco se skvěle doplňuje s klidným a hlubším hlasem Lake Bell, která dabuje Poison Ivy. Za zmínku stojí i to, jakým způsobem jsou nadabované postavy King Sharka (Ron Funches), Bana (James Adomian) nebo Clayface (Alan Tudyk). Nemluvím zde o umu, kdy se dabéři trefí, jak se říká „přesně na pusu“, ale o schopnosti zachytit, a dokonce i dotvořit, skrze mluvený projev charakter postav. Nejedná se přitom o hlasy běžných lidí, ale o komplikované osoby jako jsou žralok nebo superpadouch z jílu.

Ty nejoblíbenější postavy z DC v akční honbě za ovládnutím Gothamu

Kromě dabingu je druhou předností tohoto pořadu velice silný a poutavý příběh. Každá série nabízí nový, originální děj, který se rychle hýbe dopředu. Deset epizod po dvaceti minutách v každé sérii bezpečně zaručuje, že se scénář vyhýbá nudným a dlouhým upovídaným scénám. Jednotlivé charaktery tak, více než dojemné příběhy, vykreslují právě jejich činy. Těšit se můžete na akční scény plné střílení, loupeží a useknutých končetin.

Jak je z názvu možná pochopitelné, většina příběhu je věnována záporákům a antihrdinům. Kromě Harley se můžete těšit na skutečně širokou paletu postav, které dostávají tak akorát prostoru, aby byly jejich motivace dostatečně vysvětleny, ale současně, aby seriál nepůsobil chaoticky a neuspořádaně. Své klíčové místo má samozřejmě Joker, dále ale již zmiňovaná Poison Ivy, Clayface, King Shark nebo Doctor Psycho. V druhé sérii se více podíváme například na Penguina, Riddlera, Mr. Freeze, Two-Face a Bana. Gotham ale není jen o záporných postáv. O snížení kriminality na ulici bojuje nejen Komisař Gordon, ale také Batman nebo Batgirl.

Seriál je věrný klasickým příběhům i vztahovým poutům z komiksů. Každého DC fanouška jistě potěší náhled na komplikovaný vztah Jokera a Harley, Harley a Poison Ivy, Jokera a Batmana nebo Batmana a Komisaře Gordona. Celý děj udržuje svěží a zajímavé také neustálé balancování velké části postav mezi dobrem a zlem. Ve většině případů je tato hranice proměnlivá a s ní se mění také to, komu zrovna fandíte.

Mládeži nepřístupno

Třetí předností je pojetí seriálu jako takového. Tvůrci se rozhodli udělat pořad pro dospělé a jde to znát. Kromě vybuchujících těl a vnitřností očekávejte velice barvitý, kreativní a nekorektní slovník a nespočet sexuálních narážek i scén. Harley Quinn černým humorem přímo kypí, a tak, pokud máte tento styl zábavy rádi, se rozhodně nebudete při sledování nudit. Bravurní je také práce s LGBTQ+ tématem, která je věrná komiksové předloze a je divákům dávkovaná velice opatrně a postupně. V třetí sérii se nicméně rozjíždí naplno, jak jinak než humorným způsobem.

Seriál Harley Quinn dokazuje, že seriálová tvorba DC je stále na lepší úrovni než ta filmová. U těchto formátů se tvůrci nebojí experimentovat a vytěžit z poutavého DC světa a postav maximum. Možná si i proto Harley vysloužila hned dvě ceny za Nejlepší animovaný seriál. Pořad si oblíbí každý, kdo má rád DC Comics nebo kdo si chce jen večer u televize oddychnout a zasmát se. A nebuďte smutní, že seriál shlédnete příliš rychle. Další sezóny se dočkáme již v tomto roce.

REDAKČNÍ HODNOCENÍ: 90 %