Stále využívanější službu hlasových asistentů bude možné používat i pro hybridní televizní vysílání HbbTV. Umožní to nejnovější verze HbbTV 2.0.4, jejíž základní specifikace zveřejnila Asociace HbbTV.

Nová verze HbbTV přináší tři hlavní novinky: integraci s hlasovými asistenty typu Siri nebo Alexa, možnost uživatelských úprav, například zvětšení uživatelského rozhraní nebo vylepšení dialogů, a také integraci s novým standardem DVB-I, jež umožní přes HbbTV sledovat živé lineární vysílání prostřednictvím širokopásmových sítí. Dostupnost těchto služeb ale závisí na typu televizoru nebo set-top boxu, který divák používá. Nová verze HbbTV 2.0.4 skýtá ale i řadu menších vylepšení a opravy chyb předchozích verzí.

Čí bude televizní obrazovka? DVB-I s HbbTV jako nejperspektivnější standardy

„Integrace s hlasovými asistenty je významná, protože se stále častěji používají nejen v uživatelských rozhraních televizorů a dalších domácích zařízení. DVB-I je také důležité, protože distribuce živého lineárního vysílání prostřednictvím IP streamů do televizorů se v budoucnu ještě víc rozšíří,“ říká Jon Piesing, místopředseda HbbTV a předseda skupiny Specification Group, která stála v čele procesu vývoje specifikací pro HbbTV 2.0.4. Asociace HbbTV se nyní chystá novou verzi HbbTV otestovat, aby byla připravena pro veřejné využití na přelomu února a března 2024.

Přes milion Čechů využívá HbbTV Věnují mu 5 hodin měsíčně

Štítky