O třetí šestileté funkční období se pokusí generální ředitel České televize Petr Dvořák. Serveru Seznam Zprávy potvrdil, že se zúčastní výběrového řízení, které vypsala Rada ČT. Už nyní je Dvořák nejdéle sloužícím generálním ředitelem veřejnoprávní české televize v její historii.

Kavčí hory vede Dvořák od roku 2011, předtím sedm let šéfoval největší tuzemské komerční televizi Nova. Pokud by se mu podařilo mandát podruhé obhájit a vydržel by celé další funkční období, stál by v čele veřejnoprávní televize bezprecedentních 18 let. Dosavadním rekordmanem ve funkci ředitele ČT byl Dvořákův předchůdce Jiří Janeček, který vydržel v čele veřejnoprávní televize 10 let. Druhé funkční období ale ze zdravotních důvodů nedokončil a nyní působí jako člen v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kam byl zvolen na návrh hnutí ANO za vlády premiéra Andreje Babiše. Šest let v čele ČT vydržel její první ředitel Ivo Mathé a poté se na ředitelské židli vystřídalo mnoho ředitelů za poměrně krátký časový úsek.

Na oznámení Petra Dvořáka, zda bude nebo nebude potřetí kandidovat na ředitele ČT, čekala řada zájemců o tuto funkci zevnitř této veřejnoprávní instituce. Většina totiž nechce kandidovat proti nynějšímu řediteli. Ambici zúčastnit se výběrového řízení už dříve oznámil moderátor hlavní zpravodajské relace Události Jakub Železný, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček, v minulosti o kandidatuře opakovaně uvažoval programový ředitel ČT Milan Fridrich a našli by se další. Nyní se dá očekávat, že Dvořákovi budou konkurovat spíše kandidáti mimo ČT nebo její bývalí zaměstnanci. Lhůta na podání přihlášky a všech dalších náležitostí včetně kandidátského projektu vyprší 17. dubna. O dva dny později Rada ČT zveřejní seznam kandidátů a 17. května provede výběr pěti finalistů konkurzu.

Jak vláda změní mediální zákony? První na řadě jsou ČT a ČRo

Hlasovat budou i Dvořákovi protikandidáti z let 2011 a 2017

Samotná volba generálního ředitele ČT proběhne 7. června, kdy budou finalisté nejprve na veřejném slyšení Rady ČT prezentovat svoje kandidátské projekty a odpovídat na otázky radních. Poté proběhne tajné hlasování. Pro zvolení generálního ředitele je nutných alespoň 10 hlasů z celkového počtu 15 členů Rady ČT. V průběhu konkurzu by se ale mohla změnit pravidla, protože Parlament má schvalovat novelu zákona o ČT, která zvyšuje počet členů Rady ČT na 18. Pro Petra Dvořáka bude letošní výběrové řízení asi nejtěžší ze všech tří, které dosud na funkci generálního ředitele ČT absolvoval. V Radě ČT je totiž několik jeho velkých kritiků a také lidé, kteří po jeho nástupu na Kavčí hory v roce 2011 museli ČT opustit.

V televizní radě zasedají hned čtyři bývalí manažeři ČT: někdejší provozní ředitel Vladimír Karmazín, který ČT dočasně řídil po rezignaci Jiřího Janečka v roce 2011 a předtím zastával posty provozního ředitele, vedoucího sekretariátu generálního ředitele a také ředitele televizního studia Brno, dále někdejší ředitel zpravodajství ČT Roman Bradáč, který proti Petru Dvořákovi neúspěšně kandidoval v roce 2011 na post generálního ředitele ČT, jeho někdejší nejbližší spolupracovník a šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, který se o totéž pokusil v roce 2017 a nyní je předsedou Rady ČT a bývalý ředitel televizního studia Ostrava Ilja Racek, který dva roky po nástupu Dvořáka do čela ČT odešel do penze a byl nahrazen Tomášem Šiřinou (od roku 2020 pak ostravské studio vede Miroslav Karas).

Do finále volby ředitele České televize postoupili Dvořák, Novák, Konrád, Vinklář a Potužník

Mezi velké kritiky Petra Dvořáka patří radní Luboš Xaver Veselý i místopředseda a v letech 2020 až 2022 předseda Rady ČT Pavel Matocha. Najít v současné Radě ČT deset hlasů pro Petra Dvořáka tak může být problematické.

Štítky