Větší důraz na digitální aktivity, jasnější formulaci veřejné služby a úpravu financování České televize by prosazoval ředitel brněnského studia ČT Jan Souček, pokud by se stal novým generálním ředitelem ČT. Velmi pravděpodobně jde o jediného vyzyvatele současného šéfa ČT Petra Dvořáka zevnitř veřejnoprávní televize. Uzávěrka přihlášek do konkurzu vyprší právě dnes.

Dvořák funkci obhajuje podruhé, Českou televizi vede již od roku 2011 jako vůbec nejdéle sloužící generální ředitel v její historii. Výběrové řízení přichází ve chvíli, kdy se ČT potýká s nedostatkem financí kvůli léta nezvyšovanému koncesionářskému poplatku a s ním souvisejícími škrty, které se už začínají projevovat i na obrazovce. ČT ke konci minulého roku ukončila vysílání programu ČT 3 pro seniory a omezila nákup sportovních práv. O některé licence pro sportovní přenosy se začala dělit s komerčními televizemi. Podle Jana Součka nazrála doba na jasnější definici veřejné služby, protože ČT si už nemůže dovolit investovat do všech práv, která v minulosti nakupovala.

Jsme málo aktivní na mobilech, míní šéf brněnské ČT

„Je otázka, zda by ČT měla vysílat první fotbalovou ligu. Diváci by si ji přáli, ale je to veřejná služba?“ ptá se Souček v rozhovoru pro Televizníweb.cz. Na druhou stranu existují sporty, které nejsou tak populární, komerční televize o ně nemají zájem, ale ČT by je měla v rámci svojí veřejné služby podporovat. Konkrétnější definice náplně veřejné služby by podle Součka měla nabídnout odpověď na otázku, co si veřejnost od televize objednává a zda to mají být například krimiseriály. „Třeba u StarDance jsem přesvědčen o tom, že na obrazovku veřejnoprávní televize patří. Jasnější definice služby veřejnosti by mám ale dala lepší návod, čemu by se měla ČT věnovat, co financovat a kolik peněz by na to měla dostat,“ vysvětluje Souček.

Česká televize prošla podle ředitele brněnského studia za poslední roky zajímavým vývojem, v posledním období od pandemie koronaviru ale stagnuje. „Potřebujeme se silněji věnovat digitálním platformám, tam nám ujíždí vlak. Myslím si, že naši kolegové z Českého rozhlasu jsou dál. Dnešní pětatřicátníci si už kvůli zpravodajství nezapínají televizi, prvotním zařízením pro sledování zpráv je mobilní telefon. Potřebujeme vybudovat rychlou službu s headliny, na které bude navazovat plnohodnotné a široké zpravodajství,“ míní Souček, podle něhož by bylo žádoucí, aby ČT získala v online světě tak silné postavení jako mezi elektronickými médii, jimž společně s Českým rozhlasem vévodí.

Petru Dvořákovi by nabídl místo v poradním sboru

„Nového generálního ředitele ČT čeká období, v němž se bude naplňovat nová komplexní novela zákona o ČT, která s takovým vývojem počítá,“ podotýká Jan Souček. Nebránil by se ani diskusi o změně způsobu financování médií veřejné služby. Jako příklad uvádí finskou televizi YLE, která získává finance ze speciálního fondu, kam plyne část daní odvedených státu. „Pokud by ale ČT měla mít svoji položku ve státním rozpočtu, předpokladem pro takové řešení by mělo být stabilnější politické prostředí, aby se televize každý rok při schvalování státního rozpočtu nemusela bát, že jí politici škrtnou část peněz. Televize potřebuje pracovat s výhledem na několik let dopředu, investuje do dlouhodobých projektů,“ vysvětluje Souček.

Šéf brněnské ČT by také podpořil větší interní soutěž producentských a dramaturgických skupin napříč jednotlivými studii ČT. „Není to o tom, že by se točilo více v Brně nebo Ostravě podle nějakých tabulek, spíš jde o tu vnitřní soutěž, aby rozhodovala kvalita projektů, a ne, kde by se vyráběly,“ míní Souček. Pokud by zvítězil ve výběrovém řízení na generálního ředitele ČT, nabídl by Petru Dvořákovi pozici v nově vzniklém poradním orgánu generálního ředitele, aby zachoval kontinuitu rozvoje ČT. „S žádnou exekutivní pozicí pro Petra Dvořáka nepočítám a ani nečekám, že by o ni měl zájem,“ dodává Jan Souček. Po dnešní uzávěrce přihlášek do výběrového řízení na generálního ředitele ČT zveřejní Rada ČT seznam všech kandidátů. Samotná volba ředitele proběhne 7. června na veřejném zasedání Rady ČT.

Štítky