Kdo jsou kandidáti, kteří splnili podmínky výběrového řízení na generálního ředitele České televize? Televizníweb.cz přináší přehled profesních informací o osmici účastníků konkurzu na šéfa ČT, z nichž bude 17. května Rada ČT vybírat pět finalistů výběrového řízení a 7. června volit nového šéfa veřejnoprávní televize.

Ondřej Cón (30)

Absolvent Vysoké školy finanční a správní a živnostník z Prahy se zaměřením na maloobchod v nespecializovaných prodejnách, pronájem a správu nemovitostí, přípravu staveb a truhlářské práce. V médiích se dosud vůbec nepohyboval. Z veřejně dostupných zdrojů lze nahlédnout do jeho bakalářské práce z roku 2019 na téma „Rizika a ochrana osobních PC“ a diplomové práce z roku 2021 na téma „Politicko – bezpečnostní prognóza České republiky do roku 2035“.

Petr Dvořák (58)

Nynější generální ředitel České televize funkci podruhé obhajuje. Kavčí hory vede nepřetržitě od roku 2011, což je nejdéle ze všech dosavadních ředitelů. Předtím osm let vedl televizi Nova jako generální ředitel a předtím jednatel. Do vedení největší komerční televize ho dosadila investiční skupina PPF, která Novu ovládla po roztržce původního ředitele Vladimíra Železného s investorem stanice, americkou společností CME. Té PPF později Novu prodala, Dvořák však zůstal v jejím čele i nadále. S médii měl zkušenost už před nástupem do Novy, pro PPF vedl vydavatelství, které založilo časopis Euro. Pro PPF také vedl Expandia banku, která jako první na českém trhu zaváděla internetové bankovnictví. V minulosti spoluvlastnil úspěšnou PR agenturu B.I.G.

Pavel Hřídel (53)

Vystudovaný vojenský pilot působil do roku 1994 postupně na letištích v Košicích,
Piešťanech, Ostravě a Pardubicích. Poté vystřídal různé manažerské pozice v soukromých firmách, zejména se zaměřením na výrobu filtračních materiálů, včetně zahraničních. V letech 2019 až 2022 vedl jako krizový manažer z pozice předsedy představenstva Teplárnu Strakonice, od letošního ledna je manažerem společnosti Batist Medical, která se zaměřuje na výrobu roušek, nanoroušek a dalšího zdravotnického materiálu. Je předsedou Spolku Alberi collegati, který je majitelem společnosti AC Property Prague, a dále mu patří společnost Czech-Brazil Trade.

Martin Konrád (52)

Bývalý generální ředitel televize Prima z let 2013 až 2014 se pohybuje v médiích od roku 1996, kdy se stal ředitelem deníku Metro. Od roku 1998 vedl deset let obchod v mediazastupitelství Regie Radio Music (RRM), které bylo úzce svázané s rozhlasovým domem Lagardere v České republice, provozujícím rádia Frekvence 1 a Evropa 2. V roce 2008 nastoupil do televize Prima, kde v roce 2012 zakládal mediazastupitelství Media Club a byl obchodním ředitelem Primy. V letech 2013 až 2014 pak nahradil Marka Singera na pozici generálního ředitele Primy, poté však televizi opustil a Singer se do jejího čela vrátil. Konrád poté pořádal prostřednictvím své firmy Rentalis kurzy pro manažery, v roce 2017 neúspěšně kandidoval na generálního ředitele ČT, ale probojoval se až do finále. V roce 2021 krátce vedl mediazastupitelství Médea, poté začal řídit mediální agenturu MMB Media Agency Czech.

Jiří František Potužník (53)

Na funkci generálního ředitele ČT kandiduje počtvrté. Účastnil se posledních tří konkurzů v letech 2009, 2011a 2017, kdy postoupil do finále. V České televizi působil jako redaktor zahraničního zpravodajství již od roku 1993, v letech 2002 až 2007 byl zpravodajem ČT v Bruselu. Následně svoji profesní kariéru spojil s tehdejší vládou Mirka Topolánka, pro kterou v letech 2008 a 2009 pracoval jako mluvčí českého předsednictví v EU. Poté se soustředil na management českých účastí na světových výstavách, jako je Expo. V letech 2016 a 2017 vedl redakci zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu. Naposledy se mediálně více prezentoval jako generální manažer české expozice na výstavě Expo 2021 v Dubaji.

Jan Souček (48)

Současný ředitel brněnského studia České televize se v médiích pohybuje od poloviny devadesátých let. Od vzniku televize Nova v roce 1994 byl jejím krajánkem v Brně, poté ještě téhož roku nastoupil jako redaktor a moderátor brněnského Rádia Krokodýl. V letech 1999 až 2002 vedl redakci zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu Brno a poté přešel do PR. V letech 2002 až 2007 působil v agenturách New Deal Communications a Transparent Communications (první jmenovaná patřila poradci premiéra Mirka Topolánka, později odsouzenému Marku Dalíkovi). Zároveň v roce 2005 nastoupil do brněnského studia ČT jako moderátor Dobrého rána, kterým byl až do roku 2014. K tomu byl v letech 2007 až 2012 také šéfdramaturgem brněnského Centra zábavné tvorby. V roce 2014 se zúčastnil konkurzu na ředitele ČT Brno, který vypsal generální ředitel ČT Petr Dvořák, uspěl v něm a studio vede dodnes.

Jan Štern (69)

Rovněž pravidelný účastník výběrových řízení na generálního ředitele ČT, ovšem v dobách, kdy se ředitelé Kavčích hor střídali ve velmi rychlém sledu. Kandidoval v roce 1998, kdy vyhrál Jakub Puchalský, poté v roce 2001, kdy se ředitelem stal Dušan Chmelíček, a v roce 2003, kdy se dostal mezi finalisty, ale vyhrál Jiří Balvín. V České televizi působil od jejího vzniku v roce 1992 jako dramaturg, režisér a kreativní producent. Úzce spolupracoval s Janem Krausem, pro kterého v ČT vytvořil pořady Uvolněte se, prosím a Taxi, prosím, a později s tím přešel i na televizi Prima, kde pracoval po roce 1998. Do ČT se vrátil v roce 2001. Z pozice místopředsedy Filmového a televizního svazu (FITES) společně s Janem Krausem často vystupoval na podporu tvůrců v ČT. Před čtyřmi lety neúspěšně kandidoval na děkana pražské FAMU.

Ondřej Vrbík (43)

Majitel architektonické kanceláře Ateliér Vrbík v Lipníku nad Bečvou, která se zabývá rekonstrukcemi i novostavbami. Architekturu studoval na ČVUT v Praze. V médiích se dosud neangažoval, na webu svého ateliéru se ale zabývá myšlenkou správného umístění televizoru v domácnosti: „Rád si prohlížím projekty rodinných domů. Překvapuje mě, jak často narážím na opakující se nedostatek – v návrzích není uspokojivě řešeno umístění televize. V obývacím pokoji bývá často navržen krb, ale je obtížné najít vyhovující místo pro televizi tak, aby televize i krb byly v optimální poloze vůči sedačce.“ Pro server Lupa.cz Vrbík uvedl, že ho ke kandidatuře na ředitele ČT přimělo nutkání „nebýt krmen standardizovanou televizní produkcí“ a televizní pořady označil za slaboduché. V loňských komunálních volbách kandidoval v Lipníku nad Bečvou za KDU-ČSL s myšlenkou vzniku hudebního a tanečního klubu, který by nezavíral ve 22:00 hod. a „kde by si člověk mohl zajít na skleničku a třeba protančit i celou noc“.

Štítky