Kdo by neznal sportovní pořady o autech Top Gear a The Grand Tour s účinkujícími Richardem Hammondem, Jamesem Mayem a Jeremym Clarksonem. Ačkoli se po více než dvaceti letech od vstupu těchto sportovních legend do seriálového světa aut může zdát, že je nic jiného, než automobilový průmysl nezajímá, opak je pravdou. James May například miluje gastronomii a ve spolupráci s Amazon Prime Video natočil show o vaření. Jeremy Clarkson se ale, rovněž ve spolupráci s Amazon Prime Video, rozhodl o něco ambicióznější projekt. Stát se farmářem a ukázat divákům, jak to vypadá, když má multimilionář ruce od hlíny. A jak se mu to povedlo? Jak by řekl Clarkson: splendidly.

Dokumentární pořad s příhodným názvem Clarksonova farma nabízí pohled na Jeremyho Clarksona, který se rozhodl začít farmařit. Farmu si Clarkson zakoupil již v roce 2008, po celou dobu ji ale opečovával místní farmář. Roku 2019 tak známý moderátor vyměnil auta za traktor, nasadil holínky a pustil se do práce. Jak jinak než s kamerou v zádech. Co je totiž vtipnějšího než vidět multimilionáře od hnoje. A přesně na to Jeremy vsadil.

Když vyměníte volant za krumpáč

Jedna série, tedy osm téměř hodinových epizod, představují jeden rok na farmě. Divák může vidět ty nejzajímavější a nejkrásnější okamžiky, které farma nabízí na jaře, v létě, na podzim i v zimě. A uprostřed toho neznalý a nezkušený Clarkson, který se snaží pěstovat plodiny na poli a zahradě, chovat ovce a rozjet obchůdek s vlastními produkty.

Clarkson nahánějící ovce působí v mnoha chvílích komicky. Osoba, kterou běžně známe jako naprosto klidnou, vyváženou a zkušenou se najednou dostane do situací, o kterých neví zhola nic a musí si nechat poradit od profesionálů. Je naprosto fascinující sledovat jej učit se novým věcem, překonávat svou vnitřní zarputilost a nechávat si poradit. Potlačit své ego je ale pro Jeremyho nezřídka náročné, a tak se divákům naskytnou ještě humornější scény, kdy ne vždy jde vše podle moderátorova plánu. Jeremyho skvěle doplňuje farmář Kaleb Cooper. Ten Clarksonovi na farmě vypomáhá, díky své odbornosti Jeremyho ale mnohdy úkoluje. Chemie na obrazovce mezi naprosto neznámou osobou s širokými zkušenostmi z farmaření a známým moderátora je zkrátka neskutečná.

Příroda jako na dlani. Tedy na obrazovce

Čím ale pořad skutečně vyniká, je kamera. Clarksonova farma nabízí naprosto impozantní scény. Kameraman Casper Leaver byl schopen zachytit to nejkrásnější, co anglická krajina nabízí v různých ročních obdobích. Záběry prosluněného právě sekaného obilí, dodávají okamžitý pocit léta, tepla a vůně obilí. U brzkých ranních scén jde cítit chlad, mlhu a rosu na rostlinách. Silné bouřky kontrastují s nádherně zelenou, deštěm osvěženou krajinou. Tyto naprosto neuvěřitelné a dechberoucí záběry kombinované s Jeremyho uklidňujícím hlasem a příjemnou hudbou dělají z Clarksonovy farmy nejpohodovější dokument co jsem kdy viděla.

I zde je ale notná dávka dramatu, která vás udrží v pozoru a zároveň umožní nahlédnout pod pokličku zemědělství. Jeremy divákům ukazuje realitu všedního dne zemědělců. Včetně obrovské nepřízni počasí, neposlušných zvířat či zákonů Evropské unie, které farmáři museli splňovat. Či ještě hůř, velmi špatným podmínkám, kterým nyní po Brexitu musí čelit. První série je navíc zasažena pandemií koronaviru, a tak o menší drama není nouze.

Seriál doporučuji všem fanouškům dokumentů, farmaření, a především Jeremyho Clarksona. A dále i těm, kteří chtějí po práci vypnout u pohodového a vtipného seriálu se záběry na nádhernou anglickou krajinu. K dispozici máte od února tohoto roku již druhou sérii a celkově vás tak čeká dvanáct a půl hodiny odpočinku.

HODNOCENÍ REDAKCE: 95 %