Popularitu tzv. FAST kanálů na online platformách, tedy bezplatně dostupných videoslužeb doplněných reklamou, se rozhodla využít americká zpravodajská televize CNN pro uvedení kanálu CNN Fast, který nyní přichází i do Evropy. Českému trhu se ale zatím vyhýbá.

CNN Fast představuje online kanál s krátkými zpravodajskými spoty z hlavních zpravodajských relací, ale také ekonomicky zaměřených pořadů, zábavy, sportu a pořadů o životním prostředí. Tento týden odstartoval v 16 evropských zemích, konkrétně v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Velké Británii. Momentálně jej lze sledovat prostřednictvím streamovací služby Rakuten TV a na chytrých televizorech LG, od června se CNN Fast objeví také v nabídce televizorů Samsung v bezplatné službě Samsung TV Plus, která však zatím není dostupná v České republice a na Slovensku.

Co jsou to FAST kanály? Jejich trendy pro rok 2023

Snaha o oslovení mladšího publika

Veškerý obsah pro CNN Fast tvoří produkce CNN International, tedy mezinárodní verze CNN. Mix zpráv a lifestylového obsahu má doplnit dosavadní možnosti konzumace obsahu CNN prostřednictvím digitálních, lineárních a audio platforem a sociálních sítí. Forma dynamických, krátkých, informativních a zábavných videí má oslovit především mladší publikum, které preferuje video obsah s kratší stopáží. Kromě snahy oslovit mladší diváci si CNN od kanálu CNN Fast slibuje nové příležitosti v oblasti prodeje reklamních formátů a lepšího cílení reklamy na uživatele tohoto kanálu. CNN Fast navazuje na předchozí aktivity CNN v oblasti Connected TV, které navázala s Rakuten TV, LG Channels a Samsung TV Plus, aby diverzifikovala způsoby, jakými lidé mohou sledovat obsah CNN.

„CNN Fast nabízí nové a odlišné uživatelské prostředí hlavního kanálu CNN. Díky spolupráci s dosavadními partnery naší Connected TV, u které jsme už zaznamenali značný úspěch s obsahem CNN, jsme nyní schopni spojit se s více diváky a domácnostmi prostřednictvím zařízení a formátů, které mají rádi. Je to vzrušující přístup, který divákům nabízí nový způsob, jak konzumovat renomovanou žurnalistickou práci a příběhy CNN,“ míní Humphrey Black, manažer distribuční strategie CNN International Commercial. Obsah pro CNN Fast dodávají sami redaktoři CNN a kanál využívá technologie poskytovatele cloudového streamovacího řešení Amagi. Na redakční výstupy dohlíží Meara Erdozain, senior viceprezidentka pro programming CNN International.

A o jakých tématech bude DIGIMEDIA 2023? Přijde náměstek ministra průmyslu i nový šéf ČTÚ

Kdy se objeví v Česku? Až bude přes co distribuovat

„Je to skvělá příležitost předvést to nejlepší z obsahu CNN širšímu publiku a nabídnout různé žánry příspěvků prezentované v rychlém, krátkém stylu, který osloví mladší a širší demografické skupiny,“ věří Meara Erdozain. První FAST kanál zprovoznila CNN v roce 2019, kdy se dohodla na spolupráci se streamovací službou Pluto TV ve Spojených státech. Obsahoval krátké šoty z pořadů známých a oceňovaných moderátorů a komentátorů CNN. Šlo o výběr toho nejlepšího z celovečerního vysílání CNN včetně pořadů zaměřených na životní styl a kulturu, změnu klimatu a životní prostředí a originální investigaci či exkluzivní rozhovory. Pro evropské diváky byla CNN dlouho dostupná pouze jako lineární kanál CNN International v nabídce poskytovatelů placených televizních služeb.

Po expanzi do prvních 16 evropských zemí plánuje CNN uvést svůj kanál CNN Fast i na další evropské trhy, patrně včetně českého. Hodně bude záviset na rozšíření distribučních platforem, které tato služba využívá, jako například očekávané spuštění Samsung TV Plus v tuzemsku. FAST kanály jsou v zásadě podobné tradičnímu lineárnímu sledování televize, ve kterém sledujete program, který je v určitém čase vysílán na konkrétním kanálu. FAST však rozšiřují tuto službu tak, aby streamovala přes zařízení připojená k internetu. Některé FAST kanály fungují jako běžné služby digitálního streamování. Ovšem kromě toho, že místo placení za předplatné, je získáte zdarma. Musíte však sledovat reklamy, které vkládají do programování.