Čtvrtým televizním programem, který letos rozšíří nabídku celoplošného pozemního digitálního multiplexu 23, bude teleshoppingový kanál Topmerch. Připravuje ho švédská společnost Topmerch Group, která podepsala s Českými Radiokomunikacemi (CRA) distribuční smlouvu na tři roky.

Identitu nového teleshoppingového kanálu prozradil v oficiální tiskové zprávě majitel CRA, společnost Cordiant Digital. Zároveň se pochlubil, že CRA v poslední době podepsaly smlouvy hned s třemi televizními stanicemi: vedle Topmerch také s plnoformátovou stanicí A11, která vznikla z programu Náš Regio TV, dřívější Regionálnítelevize.cz, a rovněž s chystaným kanálem A11 Sport, který připravuje vydavatelství A11 ve spolupráci se společností Perinvest. Všechny tři nové televize mají s CRA smlouvu na šíření signálu v multiplexu 23 do roku 2026. Začátkem roku do multiplexu 23 vstoupil také program Spektrum Home, jehož provozovatel, společnost AMC Networks International, uzavřel distribuční smlouvu s CRA na pět let.

Cordiant Digital uvedl, že start teleshoppingového kanálu Topmerch se očekává do konce třetího čtvrtletí letošního roku, tedy nejpozději v září. Už do konce června by pal měla v multiplexu 23 odstartovat televize A11 Sport, která má nabízet širokou škálu sportovního, zdravotního a fitness obsahu. O vysílací licenci pro tento kanál žádá společnost Perinvest, která úzce spolupracuje se švédskou skupinou Sportway na provozování chytrých kamer ve sportovních halách. Její dceřiná společnost Perinvest Media provozuje streamovací službu czechicehockey.tv s přenosy a záznamy druhé hokejové ligy a mládežnických soutěží. Za tímto projektem stojí Matúš Bubeník, který bude účastníkem nadcházející konference DIGIMEDIA 2023, jež se uskuteční 14. června v Praze.

A 11 Sport má licenci, začne na podzim V multiplexu 23 obsadí pozici Test-1

Nový program obsadí pozici Test-4

Multiplex 23 je na příchod dvou nových televizních stanic připraven. CRA pro ně již dříve vytvořily programové pozice Test-1 a Test-4, které mají diváci přednaladěny a tudíž nebudou muset nové stanice složitě hledat a skenovat do svého přijímače. A11 Sport využije pozici Test-1, teleshoppingový kanál Topmerch pozici Test-4. Po startu těchto dvou programů bude síť obsahovat 11 televizních a čtyři rozhlasové stanice. CRA jako operátor budou šířit v celoplošných sítích DVB-T2 celkem 30 televizních programů, včetně kanálů veřejnoprávní České televize, pro níž technicky zajišťují provoz sítě. Další čtyři televizní stanice vysílají prostřednictvím regionálních sítí CRA. Celkově ve všech sítích DVB-T a DVB-T2 momentálně v Česku vysílá 74 televizních stanic, z toho 43 celostátně.

Vedle celoplošných multiplexů rozvíjí CRA také regionální sítě DVB-T. Zejména kombinace Regionální sítě 8 s pokrytím řady krajských měst a Regionální sítě 12 s pokrytím Prahy a okolí nabízí zajímavou alternativu k celoplošným multiplexům. V obou těchto regionálních sítích vysílají hudební kanály Óčko Expres a Óčko Black, a nově také archivní kanál Noe+, druhý program křesťanské televize Noe.

Češi naladí zdarma už 74 televizí! 43 programů vysílá celostátně

Image by macrovector on Freepik