Do kin začátkem května zamířil třetí, poslední díl oblíbené Marvel série Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy Vol. 3). Ačkoliv uvedení filmu předcházela značná nejistota ze stran fanoušků, režisér James Gunn dokázal, že v případě Strážců nejsou pochyby na místě. A milovníkům Marvelu seslal dvě a půl hodiny dlouhou, emocemi nabitou jízdu, o které se dá s klidným srdcem říct, že se jedná o nejlepší Marvel snímek za dlouhou dobu.

Silný příběh, který vás dostane

Na úvod je nutné zmínit, že na počátku vyprávění lehce pokulhává. Aspoň se to tak zdá. Divák tak musí být trpělivý, neházet popcorn do koše a neodcházet z kina. S přibývajícími minutami se totiž postupně buduje opravdu silný příběh, jaký jsme tu už dlouho neměli. Vše do sebe postupně zapadne a začne dávat dokonalý smysl. V postupném rozvíjení děje nám velmi pomáhají taky trefně umístěné flashbacky, které osvětlují mnoho z Rocketova života i jeho současné povahy. Zároveň postavě mývala umožňují být na obrazovce, a to i přesto, že v současnosti bojuje o život.

Ačkoliv se příběh buduje postupně, žánrově nám Strážci dávají vše, co od nich chceme už v prvních minutách. Jako v každém dílu této série se dočkáme velkolepých akčních bojových scén, kdy si nejsme v žádné chvíli jisti, kdo přežije. Nutno dodat, že tyto scény jsou skutečně propracované a napínavé a v okamžiku mohou změnit pokračování celého snímku.

Excelentní chemie a poutavé proměny postav

Chemie mezi postavami je jako vždy bezchybná. Guardians of the Galaxy Vol. 3 tak potvrzují naprosto perfektní casting. Na staré známé hrdiny teď ale máme náhled z trochu jiného pohledu, díky čemuž se ani po tolika letech nestávají všedními, naopak. Největší rozdíl asi můžeme pozorovat u Star–Lorda (hraje Chris Pratt), který není uvolněný šprýmař, jako vždy. Těžce se vyrovnává se ztrátou milované Gamory a nedokáže si představit, že by ztratil dalšího člena své posádky. Prodírajíc se depresemi si nicméně uvědomuje, že je kapitánem týmu, který musí vést dál.

Zajímavá obměna je také u Gamory (ztvárnila Zoe Saldana) a Nebuly (hraje Karen Gillan). Gamora, ostrá nicméně dobrosrdečná hrdinka, se proměňuje v sobeckou plenitelku, která má pramálo společného se svým předchozím (nebo tedy vlastně budoucím) já. Oproti tomu můžeme vidět pokračující vývoj Nebuly, která konečně v životě začíná myslet na někoho jiného, než je Thanos. Stává se pevnou součástí Strážců a zajímá se i o své vlastní štěstí.  V hlavní roli je tentokrát ale nepochybně Rocket, který nám po letech odkrývá svou tragickou minulost, která ho silně poznamenala. Jeho cestu od malého ustrašeného mývala v nebojácného hrdinu s vlastním názorem bravurně ztvárnil Bradley Cooper (hlas) a Sean Gunn (motion capture).

Prostředí, které vás bude bavit

V čem Strážci i tentokrát excelovali je nádherné různorodé prostředí a perfektní CGI. Bechderoucí záběry vesmíru a smyšlených planet jsou zkrátka skutečně zajímavé a divák má vždy jistotu, že bude na co se koukat. Podíváme se na industriální prostředí Kdovíkde, ale také na zemi z lidské tkáně nebo takovou, která vypadá téměř jako ta naše. S jedinou výjimkou. Žijí na ní vysoce inteligentní modifikovaná zvířata. Také široké množství různých pozoruhodných ras je dalším prvkem, co dělá tuto sérii tak zajímavou.

A nezapomeňme ani na již ikonickou podobu soundtracku, který kombinuje ty nejzajímavější hity minulého století.

Pořádná dávka emocí, která vás nenechá chladnými

Obavy panovaly i co se týče humoru. Guardians of the Galaxy jsou na něm z velké části založení, nicméně Marvel poslední dobou zásobil své snímky spíše nevtipnými až trapnými hláškami, které se do příběhu vůbec nehodily. Strážci mají tu výhodu, že samotné postavy jsou často zkrátka trochu trapné a humor v tomhle podání fungoval na jedničku, srovnatelně s ostatními snímky ze série. Oproti předchozím filmům zde máme logicky o něco méně romantiky a o trochu více zoufání po Gamoře, což vytváří ještě více příležitostí pro vtipné hlášky.

Nejen režisér, ale také herci si byli vědomi, že se jedná o poslední snímek ze série, a tak se nebáli v plné síle zahrát také na smutnou a nostalgickou notu. Scény jsou nabité emocemi, které jsme v této sáze ještě neviděli a na celkový zážitek z filmu působí velmi silně. Je zřejmé, že se s některými postavami loučíme na vždy, nebo minimálně na hodně dlouhou dobu. Zároveň jsme si mohli naposledy připomenout ty, kteří nás opustili už v minulých letech, jako byl například Yondu. Celý snímek tak vyznívá jako skutečně úctyhodné a milé rozloučení s celou sérií s jistou vidinou naděje do budoucna.

HODNOCENÍ REDAKCE: 85%