Velká škatulata čeká středovlnné vysílání Country rádia v Praze a středních Čechách. Stanice dosud využívá AM vysílač v Praze na Zbraslavi, který však České Radiokomunikace (CRA) plánují vypnout a demontovat kvůli stavbě velkého datového centra.

Ztrátou zbraslavského vysílače by ale Country rádio přišlo o důležité pokrytí na středních vlnách, a to nejen v Praze, ale i ve středních a jižních Čechách. CRA proto provozovateli stanice nabídly náhradní řešení v podobě středovlnného vysílání ze středočeských Liblic a také z Českých Budějovic. Oba tyto vysílače ukončily vysílání na středních vlnách na sklonku roku 2021, kdy je přestal využívat veřejnoprávní Český rozhlas. Zatímco vysílač v Liblicích je od té doby nevyužitý a CRA uvažovaly o odstřelu vysílacích věží stejně jako v případě dlouhovlnného vysílače v Topolné u Otrokovic, z vysílače v Českých Budějovicích aktuálně šíří experimentální digitální vysílání ve standardu DRM.

Ikonický rozhlasový vysílač v Liblicích u Českého Brodu končí. Navštívili jsme ho několik dní před vypnutím

Nyní bude z obou vysílačů vysílat pouze Country rádio. Experiment DRM tak v Českých Budějovicích skončí a liblický vysílač po půldruhém roce obnoví vysílání. Start Country rádia z Liblic již potvrdily i CRA. „Z Liblic bude vysílat Country rádio na středovlnném kmitočtu 639 kHz,“ uvedl na svém účtu na Twitteru Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA. Kombinace vysílačů Liblice a České Budějovice má zajistit pokrytí středovlnným vysíláním Country rádia i na jih od Prahy, které by bylo v případě využití jediného vysílače v Liblicích komplikované. Střední vlny v současné době využívají jen tři česká rádia. Vedle Country rádia jde o Rádio Dechovka a Český Impuls.

Odtud se bude testovat DRM Reportáž z AM vysílače České Budějovice

Rádio Dechovka využívá dva AM vysílače v Hradci Králové (792 kHz) a Praze – Bořanovicích (1260 kHz), Český Impuls má vysílač ve středočeských Líbeznicích (981 kHz). Country rádio dosud vysílalo na středních vlnách ze Zbraslavi na frekvenci 1062 kHz.