Jednu ze tří předobjednaných programových pozic v celoplošném pozemním multiplexu 23 by Prima mohla obsadit novým sportovním kanálem. Podle Hospodářských novin televize připravuje vstup do sportovní streamovací služby TVCOM.

Informace o tom, že Prima chystá ještě tři nové volně šířené televizní programy, unikla prostřednictvím prezentace generálního ředitele Českých Radiokomunikací (CRA) Miloše Mastníka na konferenci DIGIMEDIA 2023, která se konala minulý týden v Praze. Mastník na jednom slidu ukazoval obsazenost celoplošných sítí DVB-T2, které provozují CRA a u multiplexu 22, v němž Prima šíří deset svých programů, bylo u tří volných programových pozic napsáno, že jsou blokované pro potřebu Primy. Z toho dvě pozice mají obsadit programy ve standardním rozlišení obrazu a jednu kanál ve vysokém rozlišení – stejném, v jaké vysílá zpravodajská CNN Prima News. Generální ředitel Primy Marek Singer odmítl na zmiňované konferenci nové kanály jakkoli komentovat.

Hospodářské noviny s odvoláním na zdroje blízké televizi Prima uvedly, že projekt sportovního kanálu ještě není finálně odsouhlasený, ale vedení skupiny intenzivně řeší byznysovou podstatu projektu. O vznik sportovního kanálu měl mít delší dobu zájem majitel Primy, podnikatel Ivan Zach, který se dlouhodobě pohybuje okolo basketbalu. Tomu prý vadí, že basketbalové přenosy na ČT Sport bývají stále častěji předčasně ukončené kvůli hokejovým přenosům, které musela z licečních podmínek odvysílat celé a zápasy se časově překrývaly. Nebylo by to poprvé, co by se Prima pustila do sportu, v minulosti si vyzkoušela vysílat i fotbalové Euro. Dosud nikdy ale nepřišla se samostatným sportovním kanálem a před časem zrušila i sportovní zpravodajství. Otázkou zůstává, co by chtěla na speciálním sportovním kanálu vysílat.

A 11 Sport má licenci, začne na podzim V multiplexu 23 obsadí pozici Test-1

Spojení se streamovací službou TVCOM?

Podle Hospodářských novin mají být základem sporty, které živě nabízí česká streamovací služba TVCOM, do které má Prima vlastnicky vstoupit. TVCOM funguje v České republice a Polsku a nabízí přenosy nižších sportovních soutěží, juniorských lig, ale také nejvyšší soutěže v basketbalu, házené či florbalu. Jde o podobný princip, na kterém funguje streamovací služba czechicehockey.tv, již provozuje společnost Perinvest Media, z poloviny vlastněná švédskou skupinou Sportway, produkující speciální chytré kamery pro streamování akcí ze sportovních hal. Právě Perinvest Media se před časem spojila s mediální skupinou A11 a získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro celoplošné terestrické vysílání kanálu A11 Sport. Ten bude nabízet právě streamy ze sportovních hal, ale také vlastní diskusní pořady a magazíny.

A11 Sport má odstartovat po letních prázdninách a hodlá se ucházet o vysílací práva na nejvyšší domácí fotbalovou soutěž. Zájemců však bude více a nelze vyloučit, že do tendru zasáhne i Prima se svým chystaným sportovním kanálem. Jistý je zájem O2TV a její sesterské TV Nova, o domácím fotbalu uvažuje i Česká televize. Vyloučit nelze ani vznik nějaké televizní aliance, v jejímž rámci si několik hráčů rozdělí vysílací práva mezi sebe. Pokud by Prima spustila vlastní sportovní kanál, dávalo by jí smysl využít programovou pozici v multiplexu 22 s vysokým rozlišením obrazu. Z minulosti má Prima přihlášené ochranné známky Prima sport a SPORT TV Prima.

DVB-T2 v Česku zůstane i po roce 2030 MPO to slíbilo na konferenci DIGIMEDIA 2023