Sedm nových digitálních vysílačů a dokrývačů plánuje do konce letošního roku spustit Český rozhlas. Ne všechny budou provozovat z vlastních lokalit České Radiokomunikace, část jich firmě zprostředkují subdodavatelské společnosti RTI cz a Teleko digital.

Spouštěním nových vysílačů a dokrývačů pokračuje Český rozhlas ve zlepšování pokrytí digitálním signálem DAB+ „indoor“, tedy uvnitř budov. To se nyní u celé sítě ČRo DAB+ pohybuje na úrovni 55 procent pro „indoor dobré pokrytí“ a 74 procent pro „indoor dostatečné pokrytí“. S tím však rozhlas rozhodně není spokojen a postupně bude svoji síť dále zahušťovat, a to i za pomoci vysílačů a dokrývačů třetích stran. „Aktuálně plánujeme na letošní rok spouštění nějakých dalších dokrývačů, a to včetně spolupráce se subdodavateli (RTI, Teleko), i když pod hlavičkou komplexní smlouvy s CRA,“ uvedl Pavel Balíček, vedoucí distribuce signálu Českého rozhlasu, pro Televizníweb.cz.

Zaznělo na DIGIMEDII 2023: Kompletní prezentace z konference

Konkrétní lokality pak Balíček specifikoval minulý týden na konferenci DIGIMEDIA 2023. Má jít tři kilowattové vysílače, konkrétně Ploštiny u Valašských Klobouků (stožár CRA), Stěžery v Hradci Králové (stožár Teleko digital) a Čerchov u Domažlic (stožár RTI cz). Doplní je čtyři stowattové dokrývače na Kamenné Horce u Svitav, Hlubčickém předměstí v Krnově, Vaňově v Ústí nad Labem a Širokém vrchu u Mostu. Termíny spuštění těchto vysílačů a dokrývačů Pavel Balíček nespecifikoval. V rámci sítí Teleko digital a RTI cz šíří Český rozhlas digitální signál některých svých regionálních studií, která se nevešla do veřejnoprávního multiplexu ČRo DAB+.