Slušně vybavená novinka má skoro vše (nečekejte přístup na server), co byste si přáli. Provedena je „do hloubky“, reproduktor je nezvykle umístěn na horní straně a vzadu je pouze výdech malého bassreflexu. Čelo kryje deska zřejmě z hliníku a knoflíky příjemně přeskakují…

Britská společnost Majority, nebo také Majority Audio, nabízí doslova záplavu přijímačů a audio výrobků, jako jsou reprosystémy či zvukové lišty, které se hodně prodávají přes obchod Amazon.

Novinku o jejímž prodeji v Česku se uvažuje jsme dostali zapůjčenu v černé barvě (viz úvodní snímek), pořídit si ještě můžete model s dubovou dýhou. Výbava by měla být stejná.

Začněme mechanikou pro přehrávání CD, tedy klasických audio disků, a pokračujme obvyklými třemi tunery, tedy DAB, VKV/FM a internetovým příjmem. Je tu rovněž streamování přes Bluetooth, přehrávání z rozhraní USB a přes audio vstup a také aplikace pro službu Spotify a tzv. Podcast Player (obé nezkoušeno).

K tomu přistupuje dobíjení externích zařízení přes USB, které funguje i v pohotovostním režimu, a nechybí ani dálkový ovladač a příjemně rozměrné analogové hodiny v pohotovostním režimu.

Připojení k internetu obstarává Wi-Fi pracující i na 5GHz, jak jsme ale viděli, přijímač si není schopen poradit s meshovým systémem (co to je), takže nám – při dvou zapojených jednotkách – zobrazil čtyři sítě Wi-Fi (2,4 plus 5 GHz).

Přijímač napájí malý externí zdroj zakončený, na straně rádia, speciální tříkolíkovou koncovkou, je tu také pevná teleskopická anténa a kvalitní gumy na spodní straně. Barevný LCD displej má úhlopříčku asi 72 mm, potěší oficiálně udávané 3 roky záruky; na britských stránkách, uvidíme, jak to bude u nás.

Na čelním panelu mj. vidíte tři tlačítka přímé volby a také Preset pro jejich obecné ukládání. Na dálkovém ovladači není, resp. se ukrývá po názvem „Program“. Foto: autor

Slušné funkce, ovládání sice své, většinou ale zřejmé

I když na stránce produktů můžete najít slova „dotykové ovládání“, displej dotykový není a přijímač se řídí tradičně, tj. buď dálkovým ovladačem nebo přímo na čelním panelu. V praxi pak jde spíše o kombinaci obou metod, protože ne všude je vše.

Hlavní funkce byly vyjmenovány výše a postupně se k nim dostaneme, zde se věnujme funkcím doplňkovým, které jsou i v nabídce na tlačítku Menu. Tady najdete usínání při rádiu (Spánek/Sleep), tedy vypnutí po stanovené době, a dvojici nezávislých budíků s možností budit některým z tunerů nebo tónem. Nechybí ani výběr četnosti budíku, tj. jednou, v pracovní dny nebo jen o víkendu, nastavení stanice a hlasitosti.

Poslední doplňkovou funkcí, která v tomto ohledu stojí za zmínku je ekvalizér s několika poměrně málo odlišnými režimy. Tohle je vcelku jedno, protože tu je režim vlastní, který si můžete upravit, byť nejde o ekvalizér, nýbrž o nastavení basů a výšek. Tady se už odlišnosti dočkáte a zjistíte, že zvuk je sice „v monu“, ale je veskrze příjemný a hlavně plný.

Základem ovládání je kombinace dálkového ovladače a tlačítek na čelním panelu. Na něm totiž některá zásadní chybí (AMS), na DO zase pro změnu na první pohled není ukládání stanic do paměti (tlačítko Preset). Nakonec se však ukáže, že tu je…

Systémové menu s ekvalizérem a nastavením streamovací kvality. Přijímač není lokalizován do češtiny či slovenštiny, najdete tu jen obvyklé jazyky. Foto: autor

Dálkový ovladač je solidně uspořádaný, dovoluje přímé přepínání mezi hlavními funkcemi pro které má vyhrazená tlačítka. Počítejte jen s tím, že některá jsou spojená, jako DAB/FM, takže i když budete chtít na VKV, první přepnutí povede na DAB. Ještě zajímavější je situace s audio vstupem. Na první pohled na DO tlačítko chybí, ale po chvíli pátrání přijdete na to, že „Audio“ není nastavení zvuku, nýbrž audio vstup. Ostatně na podobnou podivnost jsme narazili i na tlačítku „Program“, které například na VKV/FM pracuje jako Preset a tudíž zobrazí paměťové pozice. Akci na jeho delší podržení odhalíte asi hned poté – ejhle – funguje jako Preset se vším všudy, jen to opět není naznačeno!

Ukládání stanic je u všech tunerů stejné. První tři uložíte přes stlačení a podržení přímé volby na čelní straně rádia, další přes tlačítko Preset a výběr patřičné pozice. Je to snadné a rychlé.

V tradičním textovém menu přijímače se dá kolovat a dostanete se z něj, jak je zvykem, i do systémových nastavení a také do hlavní nabídky přijímače. Nicméně něco jako domeček, Home, tedy vyslovený vstup do domovské nabídky byste zde hledali marně, a to jak na „dálce“, tak na čelním panelu. Zde se pouze můžete, přes tlačítko Mode, přepínat mezi vstupy, v menu (nebo přes dálkový ovladač) si volbu jednoduše vyberete šipkovými tlačítky.

Skvělé DAB a VKV s funkcí AMS

U VKV v menu nastavíte pouze parametry pro ladění stanic a nezvykle jsou tu tři možnosti přičemž tou poslední jsou tzv. „slabé“ kanály.

Funkce analogového tuneru zvaná „AMS“, která proladí pásmo VKV/FM a uloží stanice automaticky do paměti, je tu sice zasutá, ale je tu. V menu ji však nenajdete a není ani na čelním panelu. Je totiž pouze na dálkovém ovladači a přes ni se vám automaticky do paměti uloží frekvence stanic v pořadí, v jakém jsou nalezeny. Jméno se pak po přepnutí dotáhne z RDS, což je dnes nejobvyklejší řešení.

V případě digitálního příjmu tu najdete kompletní sadu možností, tedy včetně automatického seřazení nalezených stanic podle abecedy a je tu i vyčistění seznamu od už neaktivních kanálů.

Co více si přát!

Internetová stanice uložená v paměti, opět bezproblémová čeština. Foto: autor

Standardní internetový příjem, výtečné přehrávání přes Bluetooth i kabel

Internetové stanice pracují přes server frontiersmart.com, takže obvyklé rozložení a možnosti, včetně speciální volby domácích stanic nebo třeba jen kanálů ČRo.

Někdy je u internetového „tuneru“ znát stahování aktuální nabídky, a to i přesto, že napojení na internet u tohoto přijímače fungovalo skvěle a nebyly problémy ani s náběhem Wi-Fi při zapnutí přijímače, ani s provozem jako takovým. V menu pak například najdete vyhledávání kanálů, výběr podle lokace, žánru, atd., atd.

V případě USB rádio zvládalo přehrát jen formáty MP3 a WMA, zkoušeny byly i WAV, FLAC a FLAC HD. Na displeji nemáte, jak je dnes bohužel zvykem jména skladeb, pouze označení adresáře (např. „F01“) a skladby („T01“). V tomto případě je nejjednodušší vše nasypat do kořenového adresáře a basta. Přepnout se můžete například o skladbu dál, nebo jich jednoduše několik přejet.

U linkového audio vstupu práce se skladbou i formátem pochopitelně záleží na napojeném zařízení. Společnou vlastností ale byl vysoký rozsah hlasitosti a zesilovač si i zde vedl jedním slovem výborně! Platilo to i o kvalitním zvukovém podání a na to samé jsme narazili – kupodivu – i u napojení přes Blutooth. To nebylo nijak utlumeno (!), hlasitost se řídila na obou zařízeních zvlášť a rozsah nebyl jen dostatečný, ale spíše byl v tomto ohledu výjimečný!

V případě disků CD jsme s někdy až překvapivým výsledkem vyzkoušeli běžné CD Audio, vypálené CD Audio na CD-R a CD-R s MP3. Podání například alba Planetárium, Kitaro „an enchanted evening“ nebo QE2 od Mika Oldfielda bylo na hranici dobrého mini či mikro systému klidně i o nějaký tisíc dražšího. Je to sice mono, což není ono… : ), ale…

V pohotovostním režimu se ukazují šikovné a dobře viditelné hodiny. Foto: autor

Jaké je? Kvalitní!

V ovládání je přijímač tak trochu svůj, ale to platí prakticky o každém, takže tohle bychom nevytýkali. Zvyknout se bez velkých problémů dá zejména poté, kdy naladíte a budete používat „těch svých pár“ stanic. Tady je hlavní přijít na to, kde je AMS, DAB se jako obvykle při prvním přiblížení ladí sám a internetový přístup je tu jednoduchý a Wi-Fi lepší než jinde!

Pokud se vám na běžných rozhlasových kanálech jeví zvuk jako slušný nebo třeba solidní, počkejte pokud do Majority Homerton 2 pustíte trochu vyšší kvalitu (VKV už dávno není co bývalo) třeba z CD. Pak dostanete skutečně plný a celkově vyvážený zvuk, který je jasným plusem přijímače. Jen si u něj – a teď mluvíme o rádiu jako takovém – musíte navyknout na jakýsi elektromotor, který uvnitř cosi po zapnutí přijímače krátce posouvá, což je věc v této kategorii „poněkud“ neobvyklá.

Je to ale malá daň. A i když byl firmware v pořádku, neškodilo by jisté dotažení ovládacího stylu, což, jak vidíte, ale žádná tragedie nebyla.

Hodnocení

  • PRO: výborný, někdy až překvapivý zvuk, výborné podání i rozsah hlasitosti jak u Bluetooth, tak např. u linkového audio vstupu, AMS u VKV, vysoký počet uložitelných stanic, dobíjení externích zařízení přes USB i v pohotovostním režimu, příjemně stabilní napojení přes Wi-Fi, a to i hned po spuštění přijímače (!)
  • PROTI: chybí přehrávání ze serveru, hodila by se kompatibilita s mesh Wi-Fi

Štítky