Memorandum o porozumění, které se týká plánu pro zavádění komerčního provozu zemského televizního vysílání ve standardu 5G Broadcast, podepsali přední evropští vysílatelé z z Francie (France Télévisions), Itálie (RAI), Německa (SWR, BR), Nizozemska (NPO), Irska (RTÉ) a Rakouska (ORF/ORS). První ostrou zkoušku očekávají v souvislosti s letními olympijskými hrami 2024 v Paříži.

5G Broadcast umožňuje příjem lineárních televizních kanálů na mobilních zařízeních s menším displejem oproti velkým televizním obrazovkám, aniž by k tomu bylo třeba čerpat mobilní data. Nutné je ale mobilní zařízení kompatibilní se standardem 5G Broadcast, které zatím vyvinula pouze společnost Qualcomm. Vysílatelé z pěti evropských zemí plánují, že k pařížské olympiádě připraví aplikace pro příjem 5G Broadcast a konkrétní ukázku komerčního využití tohoto vysílání. V České republice 5G Broadcast testují České Radiokomunikace (CRA). Na loňský experiment, při kterém společnost využívala jeden pražský vysílač, navázal letošní pilotní projekt s vysíláním z dvou vysílačů v jednofrekvenční síti (SFN):

Televize bez SIM karty i v autě? Smartphone s 5G Broadcast to umí

Vedle olympiády i evropský šampionát ve fotbale

„Co se týká testu, který teď provádíme v rámci vysílání ze Žižkova a ze Strahova, vidíme, že standard 5G Broadcast ještě má určitá omezení a výhody SFN se u něj ještě úplně neuplatňují. Za určitých konfigurací, které mají vliv na kapacitu sítě, vidíme výhody SFN, co se týká pokrytí a kvality signálu, ale pokud bychom potřebovali nastavit vyšší datový tok, výhody SFN se ztrácejí. Je tedy před námi ještě hodně dlouhá cesta, co se týká testování a vývoje tohoto standardu,“ prozradil Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA v rozhovoru pro Televizníweb.cz, který redakce zveřejní tento týden. CRA šíří v rámci pilotního provozu 5G Broadcast televizní stanice ČT 24 HD, ČT Sport HD, CNN Prima News a rozhlasový program Český rozhlas Radiožurnál.

Velcí evropští vysílatelé chtějí kromě pařížské olympiády 5G Broadcast nasadit v ostrém provozu i během Mistrovství Evropy ve fotbale, které se bude příští rok konat v Německu. Vzájemná spolupráce jim mám umožnit zhodnocení proveditelnosti takového vysílání a jeho široké zavedení během několika následujících let. „Cílem je umožnit evropským médiím, kulturním operátorům, kreativcům a poskytovatelům audiovizuálního obsahu využívat evropský ekosystém 5G Broadcast, který umožní přímé sledování vysílání na mobilních zařízeních. Později očekáváme i další možné vyuužití a obchodní modely, jako jsou automobilové zábavní systémy, nouzové varovné a informační služby nebo pro metaverse,“ uvedl Michael Wagenhofer, generální ředitel rakouské ORS Group.

Kdy nahradí mobilní streaming 5G vysílání?Srovnání vysílacích standardů DVB a 5G

Mobilní příjem televize bez dodatečných poplatků

Od začátku letošního roku je 5G Broadcast připraven ke komerčnímu nasazení. Z velké části byla dokončena standardizace, již několik let probíhají zkušební vysílání několika evropských společností a vznikly první prototypy smartphonů schopné toto vysílání přijímat. Zatím je jich však poměrně málo, na což upozorňuje i Marcel Procházka z CRA. „Víme, jak by se tento standard měl vylepšit, ví to i kolegové, kteří ho navrhují, což bedlivě sledujeme a v dalších softwarových releasech by tyto neduhy měly být odstraněny. Co je však daleko důležitější, je dostupnost 5G Broadcast v mobilních telefonech. To bude alfa a omega úspěšnosti této technologie,“ míní Procházka, podle něhož ani Qualcomm nestačí včas reagovat na úpravy standardu a jeho mobilní telefony tak neumožňují využívat nejnovějších verzí standardu 5G Broadcast.

Pro evropské vysílací společnosti je klíčové, že 5G Broadcast umožní snadný a volný přístup k audiovizuálními obsahu bez nutnosti připojovat se k internetu a využívat některé z placených streamovacích služeb. Navíc dokáže dodávat audiovizuální obsah velkému počtu diváků způsobem, který je podobný klasickému terestrickému vysílání, tedy z jednoho zdroje obrovskému množství zařízení, aniž by to narušilo vysílání, jako se to děje u internetového vysílání. 5G Broadcast tak bude odolný proti výpadkům z důvodu masivního zájmu o nějaký živý přenos. Signatáři memoranda o spolupráci při zavádění 5G Broadcast předpokládají, že budoucí sítě pro toto vysílání využijí frekvenční pásma 500 a 600 MHz, podle Marcela Procházky z CRA by bylo možné použít i část pásma 700 MHz nevyužívaného mobilními operátory.

Budoucí standard TV vysílání 5G Broadcast Cesta od mobilů k TV s 5G BC