Zatímco kdysi byly populární knižní adaptace, posledních pár let jsou velmi oblíbené pořady natočené na předlohy nejhranějších videoher. A co víc. Několik nedávno odvysílaných projektů ukázalo, že i takovýto obsah jde zpracovat skutečně dobře a má potenciál stát se celosvětově známým. Jaké seriály jsou tedy podle nás must watch, pokud si kromě sledování televize libujete také v gamingu?

Arcane: League of Legends (2021–?)

A začneme na velmi silné notě. Arcane se představilo koncem roku 2021 a divákům přineslo graficky dechberoucí zážitek z herního světa multiplayer online battle areny League of Legends. Samotný děj popisuje události před LOL a funguje tak jako prequel ke hře. Celkem devítidílný seriál diváky zavedl do utopického regionu Piltover a utlačovaného podzemí Zaunu, kde proti sobě, podobně jako tyto dvě oblasti, stojí také dvě sestry Vi (dabuje Hailee Steinfeld) a Jinx (Ella Purnell).

Arcane bylo všeobecně velmi dobře uznané kritiky, přičemž někteří ho dokonce označili za jednu z nejlepší herních adaptací vůbec. Takováto míra uznání i obliby ze stran dlouhodobých i nových fanoušků League of Legends pochopitelně stačila i Netflixu na to, aby začali připravovat druhou sérii. Té se dočkáme možná koncem tohoto roku, pravděpodobně ale až v tom příštím.

Halo: The Series (2022–?)

S adaptací her nezahálelo ani Paramount+, jejichž streamovací služba SkyShowtime je v České republice dostupná teprve od února tohoto roku. I my si tak už můžeme vychutnat seriály, jako je sci-fi akčňák Halo, inspirovaný stejnojmennou vojenskou videoherní sérií. Ústřední postavou je Master Chief (Pablo Schreiber), kyberneticky vylepšený voják, který bojuje za Vesmírné velitelství Spojených národů, aby zabránil teokraticko-vojenské alianci vyspělých mimozemských ras vyhladit lidstvo. První řada divákům nabízí devět epizod a celkem přes sedm a půl hodiny zábavy.

Halo bylo obecně přijato recenzenty i fanoušky dobře, obzvlášť na poměry herních adaptací a veskrze mu kritici vyčítali především občasné odchýlení od předlohy pro dosažení více dramatických efektů. Druhá série však divákům slibuje ještě více akce a řádné ukotvení děje. Jak se to tvůrcům podaří zjistíme, podle dostupných informací, pravděpodobně až v průběhu příštího roku.

Castlevania (2017–2021)

Tento animovaný seriál si během posledních pár let získal srdce mnoha fanoušků. Na předlohy stejnojmenné, japonské, hororové action-adventure herní série, Castlevania sleduje lovce upírů Trevora Belmonta (dabuje Richard Armitage), který se snaží ochránit Valašsko obklíčené armádou upírů a samotným hrabětem Drákulou. Během pěti let, čtyř sérií a čtrnácti hodin obsahu si fanoušci mohli užít své oblíbené postavy z různých dílů hry od Castlevania III: Dracula’s Curse, přes Curse of Darkness, až po Symphony of the Night.

Castlevania se stala okamžitě hitem a velmi oblíbeným seriálem ve stylu anime u fanoušků i kritiků. Ačkoliv seriál skončil v roce 2021, Netflix, který pořad také produkoval, již ohlásil vznik podobného projektu zasazeného do stejného vesmíru. Seriál s názvem Castlevania: Nocturne se bude tentokrát odehrávat za Velké francouzské revoluce. Dostupný bude již 28. září tohoto roku.

The Last Of Us (2023–?)

Nejčerstvější novinka, která vyvolala celosvětový zájem a způsobila boom v tvorbě herních adaptací. Seriál The Last Of Us vysílaný na HBO Max měl skvělé předpoklady stát se hitem už díky stejnojmenné hře, na jejíž náměty byl vytvořen a která získala přes 200 ocenění a je považována za jednu z nejlepších videoher vůbec. Tvůrcům se skvěle podařilo zasadit materiál do televizního prostředí a fanoušci si tak mohou užít dramatickou cestu pašeráka Joela (Pedro Pascal) a dospívající dívky Ellie (Bella Ramsey) napříč postapokalyptickými Spojenými státy plnými zombies.

Díky excelentnímu hodnocení a velkému publiku čítající přibližně 32 milionů sledujících na epizodu, byl pořad úspěšně obnoven i pro druhou sérii. Vzhledem k velkému očekávání od další řady je přirozené, že si autoři nechávají dostatek prostoru pro natáčení i zpracování. Další díly tak uvidíme pravděpodobně až v roce 2025.

Cyberpunk: Edgerunners (2022)

Bavila vás Cyperpunk 77? Zjistěte, co se stalo rok před událostmi této akční hry na hrdiny v japonském anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners. Tato jedno-sériová, čtyři hodiny dlouhá jednohubka vám odhalí příběh teenagera Davida Martineze (Jap.dabing – Kenn; Eng.dabing – Zach Aguilar), studujícího prestižní akademii firmy Arasaka. Poté, co je kvůli svého sociálního původu dlouhodobě šikanován spolužáky a jeho matka je zastřelena, rozhodne se nainstalovat si do svého těla mocný kyberware. S nově získanou sílou se dostává do pouličního gangu a jeho život se začne vyvíjet zcela jinak než si on, či jeho matka představovali.

Také Cyberpunk: Edgerunners byl velmi dobře hodnocen, a ačkoliv se další sezony s největší pravděpodobností nedočkáme, seriálu se podařilo i se svou krátkou stopáží skvěle obohatit svět Cyberpunk. Sledovat jej můžete na streamovací službě Netflix.