Loni v létě jsme čtenářům nabídli trochu osobní pohled na to, co sami sledujeme na nejznámějších streamovacích službách. Po roce jsme si řekli, že tyto programové tipy zopakujeme a zaměříme se jak na globální, tak i lokální videotéky.

Václav Udatný

Druhá část prázdnin je před námi. Dny se ale krátí a v rozumnou hodinu mezi dnem a nocí můžeme mít chuť se na nějaký film podívat. Ať už dovolenou trávíte u nás nebo v zahraničí.

Koncem července zahájilo VOYO třídílnou minisérii inspirovanou skutečný příběhem Matematika zločinu o Tomáši Tomanovi, který tvrdí, že zločin, za který si má odpykat dlouholeté vězení, nespáchal a do vězení ho poslal rychle vypracovaný posudek profesora Krause, biomechanika, přezdívaného Matematik zločinu. V Prvním díle se již objevily první pochybnosti o posudku znalce biomechaniky, které odhalí neúnavná novinářka Magdalena Sodomková. Další dva díly tu budou v srpnu a jsem napnut, jak tvůrci ztvární výsledek, který je u této kauzy z denního tisku znám.

A protože jsem příznivcem kvalitní české filmové produkce, asi bych ani nepohrdl nabízeným filmem Teorie Tygra, shodou okolností také s Jiřím Bartoškou. A pokud bych jel do zahraničí, určitě bych se zaregistroval a získal tak v rámci letní akce VOYO, přístup kdekoli a kdekoli i bez připojení k internetu a třeba bych se i podíval v resortu s all inclusive na francouzskou exotickou komedii Léto All Exclusive.

Bohumil Herwig

S kolegou Václavem se v řadě věcí shodujeme a Teorie tygra je nepochybně jedna z nich. Tenhle snímek by se měl promítat jako povinná vztahová „četba“ a také jako příklad, kam až to v rodině může zajít (vím o tom své…).

A tipy za mě?

Letošní léto mi přijde docela drsné, takže…

Určitě seriál Bojovník, Warior, na HBO Max, který nám v srpnu dojíždí. I když se o něm píše, že je… „…o bojových uměních“, pro mě je to příběh o Číňanech v „Americe“, o životě v tehdejší době (reálie jsou dost dobře vykreslené) a konec konců také o čínské čtvrti v San Francisku, kterou mám rád, jako ostatně celé tohle město. A pro ty, které HBO svým nezveřejňováním celkového počtu dílů v řadě štve stejně, jako mě, dodávám – „v trojce“ jich bude opět deset…

A pokud byste měli chuť na Paříž roku kolem 1900, což byla také zjevně dosti drsná záležitost, podívejte se na druhou řadu krimi „Policie Paříž 1905″. Není to sice taková bomba jako jednička (ta se jmenuje „Policie Paříž 1900.“), ale rozhodně stojí za to.

Skvělé provedení i scénu, apod. bych přirovnal k Babylonu Berlin, který je ostatně na videoslužbě Canal+ také.

Honza Potůček

Letošní léto je u mně docela dost poznamenané novým přírůstkem do rodiny, takže na nějaké dlouhé sledování seriálů na streamovacích službách není čas. Volím tedy spíš filmy a dokumenty a poslední dobou se nechám bavit o trochu béčkovými záležitostmi. Za tu bych označil snímek Snafu: V háji jako obvykle, což je čínsko-americká střílečka s Jackie Chanem v hlavní roli, kde hodné Číňany likvidují zlí Američané. Nevyžaduje to skoro vůbec žádné přemýšlení a některé věci, jako třeba uměle vytvořená písečná bouře triskovými motory z letadla namontovanými na náklaďácích, člověka skutečně pobaví.

Nedávno mě potěšilo iVysílání České televize, protože ve chvíli, kdy jsme s přítelkyní zapnuli živé vysílání ČT art a zrovna tam končil záznam koncertu její oblíbené Amy Winehouse, jsem ten samý záznam našel v téhle videotéce a mohli jsme si ho pustit znovu celý od začátku. Což uvítala i naše téměř tříměsíční dcera Valča, kterou evidentně tento typ hudby baví (což doufám dokazuje její houpání v cestovním vajíčku otočeném k obrazovce a pohuhlávání do rytmu hraných songů). Nutno dodat, že Amy je po celou dobu koncertu dost pod parou…

Nakonec se přiznám i k jednom rozkoukanému seriálu. Po dlouhém rozmýšlení a odkládání jsem se pustil do Boje o moc a zatím mi to přijde po třech dílech povedené. Bohužel z časových důvodů nezvládám sledovat delší šňůru epizod, ale do konce léta času dost a jak výše napsal Vašek Udatný, noci se prodlužují, takže vše hraje ve prospěch Boje o moc.