Reality show o vaření jsou poměrně zajímavou kategorií. Jak na sledování, tak pro recenze. Nyní se ale podíváme na pořad, který, na rozdíl od mnoha jiných, přináší něco nového. Upouští totiž od zbytečně konstruovaných dramat, tolik typických pro reality-tv, a divákům zprostředkovává skutečné kulinářské výzvy, kterým účastníci soutěže musí čelit. A to ne v ideálním studiovém prostředí, ale v plném provozu restaurace. Luxusní pětihvězdičkové restaurace. Čím vás Five Star Chef na Netlixu překvapí i nadchne?

Profesionální vaření na úrovni

Pořad Five Star Chef je původem z Velké Británie a zachytává proces výběru nového šéfkuchaře pro kultovní restauraci Palm Court v pětihvězdičkovém hotelu Langham. V této show tak nejde o vaření rychlých meníček za 160 Kč, výběr obličeje na krabici s vločkami nebo přípravu jídel, které si lidé běžně v restauraci nedají. Cílem je najít vysoce schopného šéfkuchaře s vlastní vizí a dostatečným množstvím zkušeností na to, aby byl schopný sestavit vlastní menu, řídit kuchyň a obsluhovat stovky lidí denně.

Přítomní porotci, dvakrát oceněný michelinský kuchař Michel Albert Roux, známý šéfkuchař Mike Reid a cukrářka/šéfkuchařka Ravneet Gill jsou špičky ve svém oboru. Tento výběr skvěle zajišťuje, že má divák v porotu celou dobu nesmírnou důvěru a respekt, což této show přidává hned několik bodíků nahoru.

Koncept se světovým potenciálem

Samotná myšlenka pořadu je skvěle vymyšlená. Porotci totiž nehledají jen osobu, která bude v restauraci schopna odbavovat vše potřebné. Hledají člověka s vizí. Kuchaři se tak hlásí do soutěže s vlastním konceptem, který, jak věří, dosahuje pětihvězdičkové úrovně a dokáže z restaurace udělat místo, kam se budou sjíždět lidé z celého světa.

Divákům se tak naskýtá pohled na luxusní šéfkuchaře z různých zemí s mnoha zajímavými koncepty, jako je luxusní skandinávská kuchyně, příprava jídel ze tří hlavních ingrediencí nebo tvorba menu, kde je na hlavním místě zelenina a maso funguje pouze jako příloha.

Kuchařská show, která vás bude bavit až do konce

Různorodost připravovaných pokrmů, kuchařských stylů, ale také svižné tempo zajišťuje, že vás pořad bude bavit až do samotného konce. Během šesti epizod a přibližně čtyř a půl hodin se na obrazovce vystřídá ohromné množství delikátně vypadajících pokrmů připravovaných během časově náročných výzev. Ať už se jedná o to připravit ty nejluxusnější pokrmy pro vzácné hotelové hosty, nebo nachystat čtyř-chodové menu pro sto lidí v běžném provozu, každá výzva je koncipovaná tak, aby ověřila kuchařské dovednosti, schopnost vést kuchyň a potenciál konceptu prosadit se ve světě.

Reality factor v tomto ohledu funguje velice dobře. Kamera je v kuchyni pro kuchaře při shonu prakticky neviditelná, v žádném ohledu nenarušuje prostředí a divák se tak cítí jen jako další porotce, který z dálky, poněkud snobsky, hodnotí um účastníků reality show. V této soutěži se nemusíte bát žádných uměle konstruovaných dramat, štvanice mezi soutěžícími ani hanlivých označení. Stejně jako samotný chod kuchyně, vše probíhá na té nejvyšší úrovni, ve vzájemné úctě a respektu tak, aby se našel ideální šéfkuchař, který v Palm Court vytvoří něco dechberoucího.

Pořad doporučuju všem fanouškům kuchařských show nebo i těm, kteří hledají odpočinkovou zábavu na víkendu.

HODNOCENÍ REDAKCE: 80%