Hraných adaptací je v poslední době nespočet. Využívat již existující materiál a pouze ho převést do seriálové, nebo filmové podoby, bylo vždy u tvůrců velice oblíbené. Nyní se ale adaptace využívají čím dál tím častěji. Na obrazovkách si tak můžeme užít příběhy z našich oblíbených knih, her, ale také anime a mang. Právě poslední zmíněné zaznamenává u fanoušků úspěch. Rádi byste se podívali na seriál natočený podle mangy? Vybrali jsme pro vás pět nejlepších pořadů natočených podle mangy, které za nás rozhodně stojí za zhlédnutí!

Alice in Borderland – 2020-?

Začneme stále vycházejícím dílkem Alice in Borderland. Tento sci-fi thriller je natočený podle stejnojmenné mangy, která vycházela od roku 2010 do roku 2016. Příběh diváky nezavede nikam jinam než do Tokia. Zde se nám představí milovník her Ryōhei Arisu, který nezapadá do klasického světa. Společně se svými dvěma kamarády se jednoho dne najednou přemístí do zvláštní verze Tokia, kde jsou nuceni hrát nebezpečné hry na život a na smrt. Kdo se rozhodne nehrát, zemře.

Tento seriál bychom nejvíce připodobnili ke známému korejskému drama Squid Game. V tomto světě vám však nestačí štěstí, potřebujete znalosti a intuici, abyste z každé hry vyvázli živí.  Kdo na tomto záhadném místě přežije? A kam se to postavy vlastně dostaly? Odpovědi na tyto otázky naleznete na streamovací službě Netflix, kde se již můžete podívat na obě série. Celkem 16 dílů vám na zhlédnutí zabere necelých patnáct hodin.

One Piece – 2023-?

Tahle novinka přistála na streamovací službě Netflix teprve před třemi týdny a už si získala srdce tisíců a tisíců fanoušků původní mangy. Tvůrci v ní zachycují příběh mladého piráta Monkeyho D. Luffyho a jeho posádky, kteří se plaví po mořích, aby objevili záhadný poklad „One Piece“.  Nejsou ale jediní, kdo ho hledají, a tak je na cestě za jejich sny čeká nejen spousta dobrodružství, ale také překážek a nepřátel.

Původní manga vychází už od roku 1997 a zahrnuje již přes 106 tištěných vydání. V hrané verzi si pro fanoušky streamovací gigant Netflix zatím přichystal pouze první sérii čítající osm, přibližně hodinových dílů. Vzhledem k nevídanému úspěchu již ale služba potvrdila produkci druhé série.

Death note – 2015

Hraných i kreslených adaptací této velice slavné mangy už bylo nespočet. Podíváme-li se ale na life-action verze, jedna nad ostatními vyčnívá. A to seriál z japonské produkce z roku 2015. Přestože si vysloužil pouze jedenáct hodinových epizod, jedná se stále o nejlepší hraný Death note. Stejně jako ostatní verze popisuje příběh mladého středoškoláka jménem Light Yagami, který jednoho dne najde deník označený nápisem Death Note.

S tím získává i schopnost okamžitě zabít i jakoukoliv osobu, zná-li její jméno a obličej. Jediné, co musí je napsat jméno do zápisníku. Light se tak vydává na svou ambiciózní cestu zbavit svět kriminality, přičemž je brzy vyšetřován vrchním policejním vyšetřovatelem, který je shodou náhod také Lightův otec. Dokáže Light psát jedno jméno za druhým do deníku bez pocitu viny a stále utíkat před policií?

Great Teacher Onizuka – 2012-2014

I tato oblíbená manga a anime se dočkala také nejednoho filmového a seriálového zpracování. Od fantasy a mysteriózního žánru se tentokrát přesuneme ke klasickému lehce komediálnímu drama, jehož ústřední postavou je 22letý bývalý člen motorkářského gangu Eikiči Onizuka. Ten se stává učitelem na střední škole, z velké části proto, aby se seznámil se zdejšími středoškolačkami. Místo toho se ale ocitá ve škole plné mladých delikventů, kteří mu učení rozhodně nezjednodušují. Jeho svérázné učitelské praktiky jsou navíc neustále zpochybňovány jak ostatními učiteli, tak ředitelem školy.

Pokud tak dáváte přednost hraným seriálům před anime, life-action verze Great Teacher Onizuka má celkem dvacet pět téměř hodinových epizod, které vám rozhodně zpříjemní několik večerů.

Kangoku Gakuen: Prison School – 2015

Na náměty poměrně novější mangy, která vycházela od února 2011 do prosince 2017, Prison school si opět užijí především fanoušci komediálních seriálů. Příběh nás zavede do dívčí soukromé školy, která se jednou rozhodne přijmout pět chlapců, v čele se studentem Kiyoshi Fujino. Co se pro skupinu středoškoláků na první pohled zdá jako sen, se brzy změní v noční můru, když zjistí, že s nimi dívky mají nejen zakázáno mluvit, ale také že se každý prohřešek trestá zavřením do školního vězení.

Poté, co hoši zkouší, co systém dovolí, jsou nakonec postaveni před ultimátum. Vyloučení, nebo měsíc ve školním vězení. Brzy ale zjistí, že tato soukromá škola není vůbec taková, jak se na první pohled zdálo. Prison School má pouze devět třicetiminutových epizod, a tak je tento seriál ideální bingewatchingovou jednohubkou.