UVNITŘ GALERIE – Připomenout si fenomén seriálu Hry o trůny a vstoupit rovnou do děje mohou návštěvníci oficiálního studia Game of Thrones Tour, které se nachází v Banbridge v Severním Irsku. Světelné efekty a ukázky z natáčení zprostředkovávají laserové projektory a displeje Panasonic.

Seriál Hry o trůny se dočkal osmi sezón a 73 epizod a nasbíral 272 různých ocenění po celém světě. Stal se kulturním fenoménem a streamovací služba HBO (dnes HBO Max) s ním drtivě porážela konkurenci. Ani po jeho ukončení ale fanoušci nemusí zoufat, protože v oficiálních ateliérech, kde se tento seriál natáčel, vznikla speciální expozice s řadou světelných efektů a ukázek nejen z natáčení, ale i práci maskérů a triků. Napříč celou expozicí je nainstalováno 15 jednočipových DLP™ 4K projektorů od Panasonicu s rozlišením 4K a fotografie a videa z natáčení se zobrazují za řadě displejů stejné značky o úhlopříčkách 55 až 98 palců.

Studio věrně zrekonstruovalo kulisy ze seriálu a vystavuje rozsáhlou sbírku kostýmů, rekvizit a zbraní z populárního seriálu HBO. Světelné efekty 4K projektorů navozují dojem, jako by návštěvníci přišli přímo na natáčení, protože věrně zobrazují i ty nejmenší detaily na jakémkoli povrchu, včetně typicky členitého prostředí známého z Her o trůny. Projektory a displeje jsou během prohlídky pečlivě rozmístěny tak, aby kulisy a prostředí zůstaly co nejrealističtější a nenarušovaly celkový zážitek návštěvníků. Umožňuje to řada flexibilních instalačních řešení od Panasonicu, například objektivy s ultra krátkou projekční vzdáleností, díky nimž se návštěvníci mohou přiblížit k obsahu, aniž by svými postavami vrhali stín.

Jde o jedinou expozici Her o trůny na světě

Při výběru technologií pro osvětlení a světelné efekty se provozovatelé studia snažili upřednostnit taková řešení, která by umožnila návštěvníkům pořizovat fotografie unikátních projekcí a šířit je na sociálních sítích, což maximalizuje propagaci unikátní expozice. Klíčová byla hlavně bezúdržbovost projektorů, které při pevné instalaci dosahují životnosti minimálně 20 tisíc hodin. Laserové jednočipové DLP™ 4K projektory Panasonic navíc nevyžadují pravidelnou výměnu žárovek a pracují v pohotovostním režimu, takže mohou být zapnuty pouze v případě, že jsou potřeba, což šetří elektrickou energii a prodlužuje jejich životnost.

„Game of Thrones Tour v Banbridge je jediným studiovým turné Her o trůny na světě. Po jeho slavnostním otevření studio navštívilo několik širších členů rodiny Warnerů a výkonného vedení a byli ohromeni tím, co viděli. Jsme rádi, že můžeme návštěvníkům nabídnout zážitek na světové úrovni. Díky společnosti Panasonic je nyní možné vidět to nejlepší, co může Hra o trůny v Severním Irsku nabídnout,“ uvedl David Browne, výkonný ředitel Linen Mill Studio, pod které Game of Thrones Tour spadá.

Úvodní foto a galerie: Panasonic Connect Europe