Marvel seriál, tentokrát zcela bez Avengers. Tak se prezentovalo nové dílko z produkce Marvel Cinematic Universe, které platforma Disney+ postupně díl po dílu zveřejňovala během tohoto léta. Jak si Secret Invasion bez hrdinů a v hlavní roli se Samuelem L. Jacksonem jako Nickem Furym vedl? A v čem vývoj děje přispěl do MCU?

Pozor, následující obsah vyzrazuje část zápletky nebo díla!

Jednoduchá zápletka a bezvýchodná situace

Secret Invasion v podstatě začíná tam, kde skončila Captain Marvel. Jen o třicet let později a tentokrát, bez Captain Marvel. Celá premisa seriálu staví na slovech, které dal Nick Fury v devadesátých letech skupině mimozemšťanů, Skrullům. Těm slíbil najít jim nový domov, což se ale nestalo. A tak se Skrullové rozhodnou podniknout invazi na naši Zemi a vyhladit lidstvo.

Typ zápletky je poměrně jednoduchý, sledovat můžeme v podstatě jen hlavní dějovou linku, zřídkakdy doplněnou o vztahové zápletky mezi postavami. Nejvíce prostoru zde dostává pochopitelně hlavní postava tvrdohlavého Nicka Furyho, který i přes možnou vidinu zkázy světa odmítá přivolat Avengers a krizi chce řešit sám. Dříve mazaný a schopný Fury, u kterého je nutné říci, že vždy působil především jako stratég a špinavou práci nechával na ostatních, je teď však zcela bezmocný.

Rozhodnutí tvůrců nechat starého, ač kdysi brilantního špiona a vůdce S.H.I.E.L.D.U.. bojovat proti mimořádně silným mimozemšťanům obdařenými nadpřirozenými schopnostmi, tak bohužel způsobuje, že seriál působí nezáživně. Fury v průběhu děje neprokazuje žádné brilantní manévry, plány se mu nedaří a on tak zoufale ztrácí jednu drahou osobu za druhou. A diváci tak můžou být zoufalí s ním, jelikož neví, co od pořadu čekat, kdy se situace obrátí, přičemž se probíhajícímu masakru na obrazovce vlastně vůbec nediví.

Skrull nebo člověk?

Jediný zdroj napětí a faktor překvapení můžeme najít u postav Skrullů. Mimozemšťanů, kteří dokáží změnit svoji podobu, a to v podstatě na kohokoliv se jim zachce. A tak je seriál hned o tolik zajímavější, jelikož se fanoušci dozvědí, že některé jim známé postavy již nějakou dobu nejsou sami sebou. Ve skutečnosti se totiž jedná o Skrully, kteří se za ně pouze vydávají. Jak dlouho? Ačkoliv se jedná v podstatě o jediný zajímavý prvek seriálu, tak si odpověď na tuto třešničku Marvel prozatím nechal pro sebe. Bodíky nahoru jistě přidává i skvělá Emilia Clarke v roli mimozemšťanky G’iah, která dokázala zahrát vnitřní nejistotu a rozpolcenost mezi svou rodinou, svým druhem a tím, co je správné.

Velkým problémem pořadu je však absolutní absence pro Marvel tolik typického humoru, milých scén nebo sympatických postav. Jakákoliv sympatická postava, se kterou mají fanoušci navázaný vztah, nebo je natolik příjemná, aby se na ni mohl divák napojit, je vždy upozaděna, a nakonec zcela zlikvidována. Také hlavní záporná postava Gravika (hraje Kingsley Ben-Adir) působí velice nepříjemně, a ačkoliv by snad jeho rozhodnutí šlo chápat, důvod jeho konání z něj dělá brzy zapomenutelného záporáka.

Nevyčerpaný žánrový potenciál

I když se seriál obešel bez Avengers, bez sci-fi a nadpřirozených prvků by to zkrátka nebyl Marvel. CGI u Secret Invasion dosahuje lepších kvalit než u She-Hulk, zároveň diváky ale nikterak nenadchne. Pořad nabízí také široké množství příležitostí pro akční a zajímavé sci-fi scény, těch je zde ale více než pomálu a závěrečný boj působí vyloženě uspěchaně.

Ani prostředí či hudba tentokrát diváky nemá čím oslovit. Přestože na Novém Skrullosu, radiací zamořeném místě v Rusku, pobývá tisíce mimozemšťanů, scén o jejich životě či způsobu chování dostaneme opět jen velmi málo. Kdo tak neviděl Captain Marvel, ze kterého seriál vychází, nemá možnost se Skrully jakkoliv soucítit nebo jim porozumět.

Jen další projekt nové fáze MCU

Závěrem můžeme říct, že jakýkoliv prostor na zajímavou tvorbu, kterou Marvel v tomto ohledu měl, nevyčerpal. Příležitost ukázat fanouškům stále akčního, brilantního špióna a stratéga, jak s přáteli bojuje v napínavých sci-fi scénách proti hrdé rase, která se snaží především přežít a přestat se skrývat, vyměnil za nezajímavou podívanou na stěžujícího si hlupáka bez plánu, který je přesně takový, jak o něm ostatní tvrdí. Jako jediné plus tohoto seriálu tak vnímám odhalení spiknutí a existence přes milionů Skrullů v MCU, kdy mnoho z nich se již roky vydává za známé postavy. A konečně také ukončení příběhu Nicka Furyho, jakkoliv bylo nedůstojné.

HODNOCENÍ REDAKCE: 50%