Další globální streamovací služba oznámila úmysl zavést pro své uživatele tarif s reklamou, který bude stát koncové uživatele méně než využívání stejné služby bez reklamy. Amazon Prime Video se tak přidá po bok konkurenčních služeb Netflix, HBO Max nebo Disney+.

Reklama se na Amazon Prime Video objeví o začátku příštího roku, ale zatím jen ve Spojených státech, Velké Británii, Německu a Kanadě. V průběhu roku 2024 pak budou následovat trhy ve Francii, Itálii, Španělsku, Mexiku a Austrálii. Kdy se verze Amazon Prima Video s reklamou objeví na českém trhu či v regionu střední a východní Evropy, zatím není jasné. Tarify s reklamami zde zatím nenabízí ani Netflix, Disney+ či HBO Max. Amazon Prime Video podle serveru BroadbandTVnews.com slibuje, že bude mít podstatně méně reklam než lineární televizní kanály nebo další poskytovatelé streamovacích služeb. Přijde také s odlišnou cenovou politikou pro verze s reklamou.

Tři ze čtyř VOD služeb zavedou reklamu Nejpozději v příštím roce

Zatímco Netflix, Disney+ nebo HBO Max na trzích, kde nabízí tarify s reklamou, jsou tyto verze služeb levnější než původní základní cena, Amazon Prima Video hodlá reklamu zavést všem svým uživatelům, kteří tuto službu využívají za základní měsíční poplatek. Kdo nebude chtít sledovat reklamy, bude si muset připlatit dalších 2,99 dolaru měsíčně (cca 66 korun). Tak to tedy bude platit na americkém trhu, podmínky pro další země, kde se objeví verze Amazon Prime Video s reklamou, provozovatel zveřejní později. Jisté už je, že například ve Velké Británii, kde tato služba vyjde na 8,99 libry měsíčně nebo 95 liber ročně, si zájemci za sledování obsahu bez reklamy budou muset ještě něco připlatit.

„Abychom mohli pokračovat v investicích do unikátního obsahu a průběžně tyto investice navyšovali, budou pořady a filmy na Primě Video na britském trhu počínaje rokem 2024 obsahovat omezené množství reklamy,“ oznámila služba. Živé streamy, například sportovní přenosy, už na Amazon Prima Video reklamu obsahují a nebude se na tom nic měnit. Podle průzkumu společnosti Kantar letos na jaře klesl počet lidí, kteří si ve Velké Británii předplácí alespoň jednu streamovací službu, o 1,51 milionu. Vedl je k tomu růst životních nákladů a inflace. Amazon se rozhodl zavedením reklamy umožnit uživatelům, aby sledovali jeho obsah za stále stejnou cenu, i když veškeré náklady na jeho provoz také rostou.

Za sledování reklam na VOD chtějí Češi slevu 56 % diváků by reklama neodradila