Firma zvolila k prezentaci svých výrobků obyčejné Youtube, které také nelenilo a hned druhý den do ní pustilo reklamu. Peníze zjevně nejsou cítit…

Společnost TCL představila nové vlajkové produkty nejen u televizorů, ale k vidění byly i mobily s matným (!) firemním displejem NXTPaper (při posledním zkoušení na tabletu jednoduše skvělý), zajímavé domácí spotřebiče (kombinace pračky a sušičky nad sebou, to vše v jednom kusu) a také například klimatizace. Další informace na některá tato témata najdete v článku na digirevue, tady se věnujme představeným televizorům, kterých nebylo málo. Ceny těch, které byly uvedeny na jaře 2023 najdete v samostatném článku, níže pak vidíte odkaz na modelovou kolekci pro tuto sezónu, kterou nově oznámené výrobky postupně doplní. O dostupnosti modelu se 115″, tedy s 292 cm, pro Česko, zatím není nic známo.

Televizory TCL 2023/2024 Obří úhlopříčky, plošné podsvícení, Mini LED bez 8K

„Společnost TCL v rámci on-line tiskové konference…“ Tak takto to, i přes uvedenou citaci, skutečně nebylo. Jak bylo řečeno, jednalo se pouze o prezentaci na Youtube. Nicméně nebyla nezajímavá a pokud by to výrobce pojal jako skutečnou tiskovou konferenci, bylo by na co se ptát. Třeba na to, proč má na nám zaslané fotografii označované jako „TCL 40 NXTPAPER Family“ (viz fotogalerie) uvedeno i něco, co vypadá jako televizor…

Opakovaná zhlédnutí videa a konzultace se zastupující agenturou však žádné informace o tom, že by se TCL hodlalo oddělit od hlavního proudu a uvést televizor s matným displejem nepřinesly. Jediným výrobcem tak stále zůstává, doslova u pár modelů, Samsung.

Vlajkový model, zde ve velikosti úhlopříčky 216 cm (85″), přičemž 249 cm (98″) má být ve stejné podobě. Vše samozřejmě s Google TV. Foto a foto v úvodu: TCL

Další uvedené novinky a zajímavosti

  • TCL se pochlubilo tím, že si vyrábí vlastní obrazovky a že má po světě, včetně Evropy, devět nejrůznějších továren. Jeden z přednášejících pak tvrdil, že… „vše, co je uvnitř televizorů TCL, je TCL“.
  • Zmínka byla také o pokroku ve vlastní patentované technologii Mini LED, které výrobce říká „QD-Mini LED“ a její zavedení u nové řady velkoformátových televizorů (viz dále).
  • Společnost znovu potvrdila, že hraje prim v přijímačích s úhlopříčkou 98″ (249 cm), má ale i další rozměrné modely a například ve vrcholové řadě X95 najdete i 85″ (216 cm).
  • TCL v této souvislosti rovněž oznámilo, citujeme, že… „Dodávky televizorů s technologií QD-Mini LED vzrostly o 114,5 %“ (zdroj: TCL, 2022-2023) a že… „Řada televizorů TCL s technologií QLED si i nadále získává diváky po celém světě a zaznamenala nárůst dodávek o 69,9 %“ (zdroj opět firemní). Vše pokračovalo: „Potvrzením odhodlání společnosti TCL dodávat větší obrazovky se špičkovou kvalitou je i nárůst dodávek televizorů z kolekce XL o 67,8 % (dtto).“ („XL“ by měly být modely nad 65, resp. 75 palců, tedy 165, resp. 191 cm.)

 

Úvodní TCL P745, třeba v podobě TCL 85P745

Řada nejnižší, základní, má představovat cenově nejdostupnější modely, a to včetně naprosto obřích úhlopříček 216 cm (85″) a 249 cm (98″).

Alespoň podle tvrzení výrobce.

P745 má mít opět rozlišení Ultra HD (4K) ovšem bez podsvícení typu Mini LED. Nicméně není jasné, zda má podsvícení plošné a nikde o něm nebyla řeč, resp. nikde jsme to nezaregistrovali a nebylo to ani v zaslané tiskové zprávě.

Rozhodně zajímavý je pak zabudovaný audio systém Onkyo 2.1, tedy včetně subwooferu, minimálně u úhlopříčky 98 palců. Nechybí ale ani Dolby Atmos, WCG (Wide Color Gammut – rozšířený barevný gamut), HDR10+ a zejména Dolby Vision IQ (co je to HDR)!

A také certifikace TÜV Rheinland nejen pro vyzařování modrého světla, ale i na samotnou obrazovku (bez výpadku bodu).

 

„Céčka“ pojedou asi nejvíce…

Vedle vlajkové lodi, ke které se dostaneme, jsou tu i novinky ve „střední“ řadě „C“, jako C80 (C805) a C95 (C955) u nichž se má dbát na co nejvyšší poměr cena/výkon. Zajímavé je už jenom přehrávání obsahu s HDR, kde má mj. být i HDR10+ a Dolby Vision IQ. Působivý zřejmě bude i bezrámečkový návrh.

TCL C955 má plošné podsvícení typu QD-Mini LED (firemní vylepšení) se samostatně řízenými zónami (oznámeno 2.000), dosahující jasu až 2.000 cd/m2 (jinak, uměle, „nity“). Dostupné úhlopříčky jdou od 165 cm (65″), přes 191 cm (75″) a 216 cm (85″) až po 249 cm (98″). Zabudován je opět audio systém Onkyo s Dolby Atmos a zesilovačem o výkonu 120 W (nejspíše hudební).

Nižším modelem v řadě „C“ je C805 opět s podsvícením Mini LED, zón tzv. lokálního stmívání, tedy samostatně řízených, má být „500+“, maximální jas 1.300 cd/m2.

V Evropě má být ke koupi v úhlopříčkách 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″) a 249 cm (98″).

 

Vlajka vzhůru letí…

Vrcholem nově uvedených skoro podzimních řad je vlajková loď v podobě TCL X955 s plošným podsvícením Direct LED za pomoci firemní technologie QD-Mini LED. Obrazovka je rozdělena do více než 5.000 samostatně řízených zón, jas má přesahovat 5.000 cd/m2. Úhlopříčky mají být až 216 cm (85″), resp. 249 cm (98″), o modelu se 115″ (292 cm) se nehovořilo. Ale kde jinde by měl být, když ne ve vlajkové lodi?

Obrazovka je typu LCD (QLED) opět s rozlišením Ultra HD (4K) a využívající systém WCG, vlastního obrazového procesoru s prvky umělé inteligence (UI) a samozřejmě nechybí podpora obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR. I zde má být certifikace TUV Rheinland minimálně na úroveň modrého světla.

Vše doplňuje audio systém Onkyo typu 4.2.2, tedy dva basové plus dva kanály jdoucí vzhůru. Maximální výkon zesilovače je 160 W (opět zřejmě hudební), je tu i kompatibilita s Dolby Atmos a výrobce ještě upozorňuje na bezrámečkový návrh a „nejmodernější řešení vedení kabelů“. To by, podle videoprezentace, mělo znamenat klasické vedení nohou podstavce.