Televizní i rozhlasový poplatek by se měly od roku 2025 zvýšit celkem o 35 korun měsíčně. 25 korun si lidé připlatí za Českou televizi a 10 korun za Český rozhlas. Zároveň se povinnost platby rozšíří i na vlastníky všech zařízení, která jsou schopna reprodukovat televizní a rozhlasové vysílání.

Úprava výše koncesionářského poplatku a definice televizního a rozhlasového přijímače je součástí tzv. velké novely zákona o veřejnoprávních médiích, kterou připravuje ministerstvo kultury. Právě šéf resortu Martin Baxa tento návrh v úterý představil médiím s tím, že vláda odmítá financování veřejnoprávní televize a rozhlasu přímo ze státního rozpočtu. Úpravu financování médií veřejné služby požadovali generální ředitelé ČT Petr Dvořák a ČRo René Zavoral. Dvořákův nástupce Jan Souček se dokonce nechal slyšet, že by si dovedl představit platbu televizního poplatku za každou domácnost, která odebírá elektrickou energii. Nakonec zvítězila kombinace jednorázového zvýšení poplatků a redefinice televizního a rozhlasového přijímače.

Dosud poplatky platí pouze domácnosti, které vlastní televizor nebo rádio s tunerem pro digitální či analogový příjem signálu. Pokud domácnost takový přijímač neměla, ale sledovala například pořady České televize nebo její lineární kanály přes internet na počítači, tabletu či telefonu, poplatek platit nemusela. Nově se ale povinnost bude vztahovat i na vlastnictví všech zařízení, která dokáží reprodukovat televizní a rozhlasové vysílání. Každá domácnost pak bude platit jen jeden poplatek, ať by vlastnila více různých přijímačů. U firem pak odpadne placení za každý přijímač zvlášť. Společnosti do pěti zaměstnanců a živnostníci nebudou muset platit nic, nad pět zaměstnanců se pak bude platit ne podle počtu přijímačů, ale zaměstnanců.

Novelu čeká ještě schvalování v obou komorách Parlamentu, ale dopředu jí slibují podporu i někteří opoziční poslanci. „Návrh vlády jednoznačně vítáme a věříme, že najde podporu v legislativním procesu. Je výsledkem naší dlouhodobé komunikace s politiky a veřejností a dlouholetého předkládání argumentů o neudržitelnosti veřejné služby při nevyřešení jejího financování,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Na konci září opouštím po dvanácti letech post ředitele ČT. Mrzí mě to, televize byla mojí srdeční záležitostí. Ale jsem pyšný, že ji předávám v nejlepší kondici, v jaké kdy byla. A navíc s bonusem, kterým je právě vyřešené financování, o což jsem se léta snažil. Věřím, že se díky tomu podaří nejen zachovat stávající šíři veřejné služby, ale i narovnat platový dluh, který má ČT vůči svým zaměstnancům i tvůrcům,“ dodal končící šéf ČT.