Říjen je v plném proudu a s každým dnem jsme blíže a blíže nejen ke svátku Všech svatých, ale také k Halloweenu. A ačkoliv se tento den v Česku příliš neslaví, není důvod, proč se nenaladit na lehce tajemnou atmosféru a nepustit si nějaký tematický seriál. Uvařte si čaj, zapalte si svíčky a užijte si ten pravý podzim u jednoho z těchto hororových či mysteriózních pořadů.

Archive 81 (2022)

V tomto hororovém dramatu dostane archivář Dan Turner (hraje Mamoudou Athie) za úkol opravit několik starých kazet, které byly zničeny při požáru. Na první pohled zdánlivě neškodná zakázka se ale brzy změní v noční můru. Dan totiž zjistí, že natočené záběry zachycují vyšetřování démonického kultu, při němž navíc za záhadných okolností zmizela režisérka dokumentu Melody Pendras (hraje Dina Shihabi).

S každou zhlédnutou minutou se děsivé záběry dostávají čím dál tím více nejen do mysli Dana, ale také do jeho každodenní reality. Co se vlastně stalo s Melody? A existuje ještě daný kult? To zjistíte v osmi přibližně hodinových epizodách na streamovací službě Netflix.

Wednesday (2022–?)

Od oblíbeného hororového režiséra Tima Burtona, tato mysteriózní podívaná si v minulém ruce získala srdce mnoha fanoušků. V popředí můžeme vidět členku Addamsovy rodiny Wednesday, která se kvůli svému sociopatickému chování ocitá na Akademii Nevermore pro vyvrhele. V této škole plné upírů, vlkodlaků a sirén není divu, že sem tam někdo zmizí.

Když se ale Wednesday stane svědkem vraždy, která odpovídá několika předchozím vraždám, rozhodne se pachatele najít. I s její chytrostí, notnou dávkou sarkasmu a chováním bez emocí, to ale tato Addamsová nebude mít tak jednoduché. První osmidílnou (cca šest a půl hodiny) sérii Wednesday můžete streamovat na Netflixu.

Hannibal (2013–2015)

Hannibal jako televizní seriál dodnes zůstává velice kvalitní interpretací knih amerického spisovatele Thomase Harrise. A nejen díky brilantním podání rolí Dr. Hannibala Lectera a Willa Grahama, které zahrál Mads Mikkelsen a Hugh Dancy. Tato tři série dlouhá (celkem téměř 30 hodin) hororová podívaná je založena především na románu Červený drak, částečně ale i Hannibal: Zrození či posledního díla Hannibal.

Divákům se naskýtá pohled na agenta Willa Grahama, který se dokáže vcítit do myslí i těch nejšílenějších vrahů a pomáhá tak FBI s jejich dopadením. Hrůzné činy, které ale vidí, na něj brzy začnou doléhat, a tak je mu přidělen psychiatr Dr. Hannibal Lecter. Ani Graham, ani FBI ovšem netuší, že psychiatrem je ve skutečnosti hledaný sériový vrah a kanibal. Ten s Grahamem brzy naváže blízký vztah, pomocí nějž se rozhodne manipulovat nejen se samotným agentem, ale také s FBI jako takovou. Na Hannibala se můžete podívat na Hulu.

Chilling Adventures Of Sabrina (2018–2020)

Oproti verzi z roku 1996 prošla tato Sabrina pár změnami. Diváci tak dostali o něco méně humoru, o trochu více mysteriózna, démonických stvoření, hadů a červů, utržených končetin a žaludek obracejících kleteb. Zkrátka čarodějná strašárna se vším všudy, kde se Sabrina, napůl člověk a napůl čarodějnice, musí vzdát svého normálního života, aby uctila svůj rodinný odkaz. Nebo nemusí?

Vydejte se do Greendale a pomožte Sabrině řešit běžné strasti čarodějek. Ať už je to nemoct svým kamarádům říct, kdo skutečně je, nebo boj s kletbou, která může zničit nejen jí, ale celou její rodinu. Na čtyři série o téměř třiceti pěti hodinách se můžete podívat na Netflixu.

What We Do in the Shadows (2019–2023)

Když se spojí horor s komedií. What We Do in the Shadows je natočené v dokumentárním stylu a zachycuje trojici upírů, kteří spolu už po staletí bydlí. Tento seriál je typickým mockumentem, tedy dokumentem, který je parodií na tento žánr a humorným způsobem zachycuje události, které se nestaly. Chcete z první ruky vidět, jak by to vypadalo, kdyby spolu žili tři upíři? Jak se upíři v dnešní době živí a kde je můžeme ve světě potkat?

Dvacetiminutové epizody na HBO Max vám přiblíží život dnešních upírů vtipným a sarkastickým způsobem. Tento pořad byl oceněn, a to hned čtyřikrát. Jako nejlepší komediální seriál 2022 a dále jako nejlepší hororový seriál pro televizní síť tři roky po sobě.

Pokud tak máte náladu na pořádný horor, koukněte na Hannibala nebo Archive 81. Pro podzimní náladu s trochou toho zděšení sáhněte po Wednesday nebo Chilling Adventures of Sabrina. A pokud dáváte přednost vtipnému Halloweenu před děsivým, je pro vás jako dělané What We Do in the Shadows. Tak děsivý/veselý Halloween!

Image By chandlervid85