Ostrá fáze aukce kmitočtů pro sítě určené terestrickému digitálnímu rozhlasovému vysílání DAB+ komerčních rádií začne v pondělí 23. října. Vyplývá to z informací, které získal Televizníweb.cz od účastníků výběrového řízení.

Podrobnosti o harmonogramu samotné aukce kmitočtů zveřejní Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na dnešní odborné konferenci Radiokomunikace 2023 v Pardubicích, kde se bude tématu brzy odpoledne věnovat Jiří Duchač, vedoucí odboru správy kmitočtového spektra. Podle předsedy Rady ČTÚ Marka Eberta by výběr operátorů dvou celoplošných a 27 regionálních sítí DAB+ měl skončit ještě v letošním roce. „Očekávám, že v průběhu listopadu vydáme kmitočtové příděly,“ uvedl šéf ČTÚ, který potvrdil, že horká fáze aukce začne v řádu několika dní. Do výběrového řízení se přihlásilo devět zájemců, jeden ze soutěže odstoupil ještě před samotným tendrem.

Původně měla aukční fáze výběrového řízení začít už 10. října, zpozdila ji ale chyba ve zkušebním softwaru, na kterém si měli účastníci tendru vyzkoušet dražbu nanečisto. První a druhý aukční den mají být rozděleny na čtyři aukční kola, v dalších dnech má jít už o deset aukčních kol denně. Přihazování bude možné denně od 9:00 do 16:30 hod. Aukce bude rozdělena do čtyř fází. V první budou soutěžit zájemci o dvě celoplošné sítě DAB+, v druhé o regionální sítě se zásahem do více krajů a případně o nevydražené celoplošné sítě z prvního kola, ve třetím kole se budou dražit krajské regionální sítě a případně ty sítě, které se nevydraží v prvních dvou kolech a ve čtvrtém kole všechny zbylé sítě.

Štítky