Takřka polovina Čechů ve věku 15 až 69 sleduje alespoň jednu placenou streamovací službu několikrát měsíčně, což představuje 2,8 milionu osob. Vyplývá to z průzkumu Atmedia index za druhé a třetí čtvrtletí letošního roku.

Na jednoho uživatele pak připadají v průměru dvě používané placené streamovací služby. Ne všichni si je ale platí sami. Dvě třetiny uživatelů hradí tyto služby napřímo jejich provozovateli, 13 procent prostřednictvím poskytovatele placené televizní služby (většinou IPTV), zatímco 19 procent účty sdílí s někým jiným, přičemž není jasné, zda na tyto účty přispívají částí měsíčního poplatku nebo ne. U dvou procent uživatelů těchto služeb není jasné, jakým způsobem je hradí.

„Pokud mluvíme o 2,8 milionech Čechů využívajících průměrně dvě placené VoD služby, hovoříme o zhruba 6,5 milionech využívaných účtů nebo přístupů k nim. Jedna pětina z nich ovšem patří ke sdíleným účtům, uživatelé je tedy sdílí se svými známými nebo přáteli. Někteří na sdílený účet přispívají, jiní nikoliv,“ vysvětluje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia, a zároveň dodává, že podíl sdílených účtů u jednotlivých placených VoD služeb variuje – u nejčastěji využívaných od 18 do 24 procent.

Atmedia_Infografika_atmedia… by Jan.Potucek

Mezi TOP 5 služeb se dostala Prima+

Uživatelé, kteří za placené VoD služby platí přímo poskytovatelům těchto služeb, za ně měsíčně podle výsledků průzkumu Atmedia index za druhé a třetí čtvrtletí letošního roku utrácí v průměru 333 Kč. Nejdražší službou je z hlediska průměrné měsíční platby Netflix, u dalších nejvyužívanějších placených VoD služeb jsou průměrné měsíční útraty podobné. Nejoblíbenější placenou VoD službou je na českém trhu s velkým náskokem dlouhodobě Netflix – využívají ho přes dvě třetiny uživatelů streamovacích služeb. Do TOP 5 placených VoD služeb se podle výsledků průzkumu dostaly také Voyo, HBO Max, Disney+ a Prima+.

„Žebříček nejvyužívanějších placených VoD služeb je od začátku roku 2023 stabilní. Ustálil se poté, co na český trh vstoupilo v červnu 2022 Disney+ a televizní skupina Prima představila v únoru 2023 svou streamovací službu Prima+. Oba hráči se vzápětí dostali do žebříčku TOP 5 streamovacích služeb na českém trhu,“ popisuje Pavel Müller a doplňuje, že noví hráči SkyShowtime nebo CANAL+ s pořadím nezamíchali. Na placených streamovacích službách uživatele nejvíce lákají původní pořady, filmy a seriály. Dalším důvodem je možnost vybrat si videoobsah podle aktuální nálady a poté bohatá nabídka videoobsahu.

Lokální služby lákají na televizní předpremiéry

„Ačkoliv placené VoD služby nabízí svým uživatelům výhody ve formě sledování videoobsahu bez reklam nebo možnosti sledovanost videoobsah kdykoliv a kdekoliv, nejdůležitější motivací pro využívání streamovacích služeb je samotný obsah,“ tvrdí Pavel Müller. Zároveň upozorňuje, že mezi jednotlivými placenými VoD službami jsou z hlediska vnímaných benefitů rozdíly. „Například pro lokální VoD služby patří k dalším významnějším důvodům možnost sledovat videoobsah dříve, než je dostupný v televizi,“ popisuje Pavel Müller.

Průzkum proběhl ve dvou vlnách od 3. do 31. července a od 2. do 16. října na vzorku 4175 respondentů ve věku 15 až 69 let formou online dotazníku. Pro společnost Atmedia ho realizovala výzkumná společnost ResSOLUTION / Nielsen metodou CAWI. Atmedia index představila společnost Atmedia v polovině roku 2021. Televizním stanicím, mediálním agenturám a dalším zájemcům nabízí komplexní data, informace a vhled do tří zkoumaných oblastí: hodnocení kvality televizních stanic očima jejich diváků, využívání placené a neplacené televize, využívání placených videí na vyžádání (VoD).