Nový kanál DVTV EXTRA, který doplnil od večera 20 hodin 31. října programovou nabídku digitální a satelitní platformy MAGENTA TV, denně přinese divákům až šest hodin nového obsahu v podobě zpravodajství, publicistiky, rozhovorů se zajímavými hosty, to vše doplněné tím nejzajímavějším od známých českých internetových tvůrců.

Přesně před rokem udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání společnosti TV Extra Partners s.r.o. licenci k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím kabelových systémů na dobu 12 let pro program DVTV Extra, jehož základní programovou specifikací je publicistický program specificky zaměřený na politické, ekonomické, kulturní a společenské dění v České republice a ve světě v časovém rozsahu 24 hodin denně.

DVTV přechází z internetové televize do skupiny televizí s velkou obrazovkou

V zákonné lhůtě tak byl večer posledního října spuštěn nový kanál DVTV EXTRA exklusivně na distribuční platformě MAGENTA TV. DVTV se řadí mezi průkopníky online videoobsahu se zpravodajsko-publicistickými tématy a svou tvorbu spustili před deseti lety jako jedni z prvních v České republice. „Došlo nám, že stále ještě existuje a nejspíše ještě dost dlouhý čas bude existovat spousta lidí, kteří se televizi dívají v lineárním čase“, uvedla zahajovací večer v holešovickém klubu La Fabrika Daniela Drtinová. I když tito diváci sice sledují internetová media, nebude to asi jejich cílovka. „Ale my jsme se rozhodli, že z nich naši cílovku uděláme“, doplnil Martin Veselovský, druhý ze zakladatelů a protagonistů DVTV, z jejichž prvních písmen příjmení je vlastně tvořen název televize DVTV.

Dvojice Drtinová a Veselovský moderovali zahajovací večer v La Fabrice

Televizním divákům společnosti T-Mobile resp. MAGENTA TV chce nový kanál předvést nabídku toho nejlepšího, co nabízejí české video podcasty, rozhovoroví youtubeři a technologičtí influenceři. „Takže vlastně všechny ty, kteří si na internetu své ostruhy vysloužili a kteří ukázali, že se na mediálním trhu umějí orientovat, pohybovat, vydělají si na něm a dokážou na něm růst a smysluplně se vyvíjet, ty všechny budete moci od večera vidět na televizním kanálu Magenta TV na pozici č.14“, upřesnil Martin Veselovský. Kanál DVTV Extra složený z obsahu českých a slovenských internetových špiček bude mít možnost tak zasáhnout stovky tisíc domácností v ČR i na Slovensku, kde MAGENTA TV je také distribuovaná a má více diváků než  u nás, jak později prozradil Zdeněk Spurný, manažer TV a partnerského rozvoje T-Mobile Czech Republic. Vyjádřil také své přesvědčení, že by MAGENTA TV mohla v obou republikách dosáhnout na počet miliónu diváků.

Kdo jsou spolupracující tvůrci nové televize?

Na podiu se postupně ve dvou skupinách představilo přes dvacet internetových osobností, které budou hlavní náplní unikátního obsahu zpravodajství a publicistiky kanálu DVTV Extra. Podívejte se na ně v naší I. a II. galerii v pořadí, jak se shromáždili na podiu. Poznáte je? Určitě mezi nimi naleznete osobnosti typu U Kulatého stolu, Petr Mára, Jirka vysvětluje věci, Kecy a politika, Pastoral Brothers, Čestmír Strakatý, Kluci z Prahy nebo Ondřej Aust.

Galerie: Poznáváte nové tváře obrazovky nového kanálu DVTV Extra?

Galerie: Poznejte další nové tváře obrazovky nového kanálu

 

Kanál DVTV EXTRA nyní může oslovit širší publikum

„Máme radost, že se spolu s dalšími velmi úspěšnými nezávislými tvůrci objevíme na klasických televizních obrazovkách,” říká šéfredaktor DVTV Jan Rozkošný. „Jejich projekty už prorazily ve velmi konkurenčním prostředí on-line světa. Jsme přesvědčeni, že zaujmou i další diváky, kteří o nich možná slyšeli, ale v televizi je zatím neviděli. To se teď radikálně změní a mnozí tvůrci budou brzy patřit mezi nejznámější tváře obrazovek,” je přesvědčen Rozkošný.

Ladislav Navrátil (TIVIO Studio) vysvětluje jak monetizovat televizní kanál

Technicky zajišťuje nový kanál společnost TIVIO STUDIO, jehož spoluzakladatel Ladislav Navrátil se svým týmem IT specialistů nevytváří jen lineární kanál, ale s v brzké době připravuje společně s DVTV na platformě STARGAZE další zajímavou nabídku ze světa českého online obsahu. Aplikace Magenta TV (do poloviny thoto roku T-Mobile TV GO) by měla být předinstalovaná na nových televizorech. Jinak by měla být možnost si ji stáhnout po přihlášení k účtu google. Pro chytré telefony a tablety by ji bylo možno najít v odpovídajících obchodech.

A takto to začalo

Kanál DVTV EXTRA se zákazníkům aktivuje automaticky na programové pozici 14 na digitální a satelitní TV. Satelitní DTH distribuci zajišťuje družice THOR 6 umístěná na pozici 0,6° západně, sestupný kmitočet 12 245 MHz v horizontální polarizaci (SR=30000 ksymb/s, FEC= ¾). Stávající zákazníci nemusí jakkoliv měnit nastavení televize, nebo platit něco navíc. V programové skladbě se bude jednat o minimálně 6 hodin premiérového obsahu denně plného rozhovorů DVTV a videí českých tvůrců, které doplní programové upoutávky v bloku cca 70 vteřin. Kanál nabídne standardní funkci zpětného zhlédnutí až 7 dnů.

Všechny fotografie: Václav Udatný